• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kapasite artışı ve Çed Görüşü Sonrası Çevre İzni Yenilenmesi

Ahmet Kara

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Nisan 2018
Firma
otomotiv
Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 2 ay önce çed kapsamdışı iken kapasite artışı sonrası çed gerekli değildir kararı alındı. Çevre iznine başvuru sürecini hala başlatamadık, bir problem teşkil eder mi? Ne kadar süre içerisinde başvurmamız gerekiyor. Çevre izninin bitmesine 1 yıldan fazla süre var ama çed görüşü, ve kapasite artışı sonrası ne zaman başvuru yapılmalı. Herhangi bir süre var mı? Cezai bir durum söz konusu mudur ?
 
@Ahmet Kara
Genellikle firmalar önceden kapasite raporunu güncelleyip ardından bu tarz süreçlere başvuru yaptıkları için arkadaşlar ondan dolayı o şekilde demiş olabilirler. ama elinizi cabuk tutun sizde güncelleyin ve ardından çevre izin başvurusu yapın. bu tarz şeyleri çok uzatmamak lazım. Aynı durum bende de söz konusu oldu. 1 yılı geçtim 180 gunluk bir süre kaldı :) çed görüşü aldım. kapasite raporu çıkarttık hemen başvuru yaptık dekont geldi ve parası yatırılmak üzere :)
2 aylık bir sürem kaldı :) herhangi bir sıkıntı olmuyor.
 
@Ahmet Kara

Genel müdürümüz bana söylemeden kapasite artışı yapmıştı. Daha sonra ben de çevre izni yenileme başvurusu yaptım unvan değişikliği nedeniyle. İl müdürlüğünden gelen personele evrakları verdim ve hiç dikkat etmedim kapasiteye. Üretim miktarının üst kısmında mix hazırlama kısmı var orada fazla yazıyordu öyle cezadan kurtulmuştuk. Direk kapasite raporunu iptal ettirdik yeniden başvuru yaptık. o arada çevre izni bekledi. başka başvurum var diye bildirince il müdürlüğü sıkıntı çıkarmadı.
 
@Ahmet Kara
Kapasite raporunun üzerinde yazıyor.
Ayrıca kapasitenizde cidden artış varsa makina ekipman eklemesi gibi ne kadar kısa sürede yaptırırsanız o kadar iyi olur sizin için.
 
çed aldıktan 1 yıl sonra mı çevre iznine başvurdunuz anlamadım, çed proje tanıtım dosyası hazırlanırken mevcut kapasite raporumuzu kullandık 2018 ocakta alınmış o da, temmuz gibi başlayan başvuru süreci tamamlandı ve ekim başında da çed gerekli değildir kararı alındı. Şimdi de hızlı bir şekilde kapasite raporumuzu güncelleyip çevre iznine başvuru yapacağız.
 
@Ahmet Kara
l
Bana yazdınız diye düşünüyorum :)
Kapasite raporunu iptal ettirip eski kapasite raporumuzda ki üretim miktarını dikkate aldık. Kapasite artışına neden olan makinelerimiz vardı o yüzden modernizasyon yapıyoruz diyerek makinelerin bir kısmını yenilemeye gönderip görüş yazısı aldık. Yazı çıktıktan sonra Çevre izni başvurusu yaptım. İzin çıktıktan sonra tekrar çed e başvurduk.
 
@Ahmet Kara
kusura bakmayın bende bana dediğinizin farkında degilim ayrıca 1 yılı geçtim diye yazmışım ama onu ne için yazdım neden orada bilemedim :D şu an hatırlayamıyorum. Bu gün biraz yogun geçiyor kafayı 5-6 parçaya ayırdım :D
 
@Ahmet Kara

Ben de "ÇED kararı tarihi değil, kapasite artışını gerçekleştirdiğiniz tarihten itibaren 30 gün" derken onu kastetmiştim. Ama kapasite raporunu güncelledikten sonra 30 gün diye de düşünmeyin. Şuan makineleriniz devrede ise olası bir denetimde tespit edilirse kapasite raporunu bekliyor olmanız sizi kurtarmaz. Cezayı yazarlar. Bilginiz olsun.
 
@jn6zo peki sürece hakimseniz bir şey danışmak isterim. çed gerekli değildir görüşü alındıktan sonra faaliyet kapsamında bir değişiklik olmasa bile kimyasal depolamak (paletli müşteri mülkiyeti sadece kimyasal bir işleme yok) çed ve çevre izin süreçlerini etkiler mi?
 
@hknsntr

Depolama kapasitesine ve depolanan maddenin cinsine göre değerlendirmek gerekir. İlgili maddeler aşağıda belirtilmiştir.

ÇED
EK-2 LİSTESİ 3-Depolama kapasitesi 500-50.000 m3 arası olan doğalgaz, petrokimya, petrol ve kimyasal maddelerin depolandığı tesisler, (Perakende satış istasyonları bu kapsamın dışındadır)
EK-1 LİSTESİ 31- Kapasitesi 50.000 m3 ve üzeri olan petrol, doğalgaz, petrokimya ve kimyasal maddelerin depolandığı tesisler,

ÇEVRE İZİN VE LİSANS
EK 2 LİSTESİ -
9.2 Ham petrol, petrol ürünleri ve petrokimyasal ve kimyasal ürünler için depolama tesisleri.
| 9.2.1 Ham petrol için toplam depolama tank kapasitesi 5.000 ton ve daha fazla, 100.000 ton'dan az olan tesisler.
| 9.2.2 Benzin, nafta, motorin, fuel-oil ve benzeri akaryakıtlar için toplam depolama tank kapasitesi 1.000 ton ve daha fazla, 50.000 ton'dan az olan tesisler (Isınma amaçlı kullanılan depolama tankları hariçtir).
| 9.2.3 Organik kimyasal çözücü maddeler için (alkoller, aldehitler, aromatikler, ketonlar,aminler, asitler, esterler, asetatlar eterler ve benzeri) toplam depolama
| 9.3 Metanol için toplam depolama tank kapasitesi 5.000 ton ve daha fazla, 30.000 ton'dan az olan tesisler.
| 9.4 Akrilonitril için toplam depolama tank kapasitesi 200 ton ve daha fazla, 2000 ton'dan az olan tesisler.
| 9.5 Klor için toplam depolama tank kapasitesi 10 ton ve daha fazla olan tesisler.
| 9.6 Kükürtdioksit için toplam depolama tank kapasitesi 20 ton ve daha fazla olan tesisler.
| 9.7 Sıvı oksijen için toplam depolama tank kapasitesi 200 ton ve daha fazla olan tesisler.
| 9.8 Amonyumnitrat için toplam depolama tank kapasitesi 500 ton ve daha fazla olan tesisler.
| 9.9 Sodyumklorat için toplam depolama tank kapasitesi 25 ton ve daha fazla olan tesisler.

EK 1 LİSTESİ - 9.2 Ham petrol, petrol ürünleri ve petrokimyasal ve kimyasal ürünler için depolama tesisleri.
9.2 Ham petrol, petrol ürünleri ve petrokimyasal ve kimyasal ürünler için depolama tesisleri.
| 9.2.1 Ham petrol için toplam depolama tank kapasitesi 100.000 ton ve daha fazla olan tesisler.
| 9.2.2 Benzin, nafta, motorin, fuel-oil ve benzeri akaryakıtlar için toplam depolama tank kapasitesi 50.000 ton ve daha fazla olan tesisleri (Isınma amaçlı kullanılan depolama tankları hariçtir).
| 9.2.3 Organik kimyasal çözücü maddeler için (alkoller, aldehitler, aromatikler, aminler, ketonlar, asitler, esterler, asetatlar, eterler ve benzeri) toplam depolama tank kapasitesi 50.000 ton ve daha fazla olan tesisler.
| 9.3 Metanol için toplam depolama tank kapasitesi 30.000 ton ve daha fazla olan tesisler.
| 9.4 Akrilonitril için toplam depolama tank kapasitesi 2.000 ton ve daha fazla olan tesisler.
 
Üst