• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karbon ayakizi

nesliy

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Ocak 2011
Şehir
Siirt
Firma
Kamu
arkadaşlar merhabai
kurumsal karbon ayak izinin hesaplanması ile ilgili dökümanı olan var mı acaba?
 
Evet Arkadaşlar ben de internette hesaplama ile ilgili verilere ulaşamadım.Konu ile ilgili emisyon ölçüm cihazları kullanılıyor mu?
 
Elimde bilgi içerikli bir döküman var,onu paylaşıyorum,
 

Ekli dosyalar

  • Karbon%20Ayak%20Izi%20Nedir_27062011_111644.pdf
    79 KB · Görüntüleme: 382
@nesliy

Karbon Ayak İzi Nedir ?

Karbon Ayak izi birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür.

Karbon ayak izi iki ana parçadan oluşur: doğrudan/birincil ayak izi ve dolaylı/ikincil ayak izi.

Birincil ayak izi evsel enerji tüketimi ve ulaşım (sözgelimi araba ve uçak) dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

İkincil ayak izi kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.



carbonProduction_gif.jpg


Karbon Ayak İzinizi Azaltmak İçin İpuçları
  1. Tatiller
    Uçakla gitmeyin.
  2. Elektrik
    Yenilenebilir enerji kullanın.
  3. Doğal Gaz
    Isınma için güneş enerjisi kullanının; bu yolla doğal gaz faturanızı yılda yüzde 70 oranında azaltabilirsiniz.
  4. Seyahat
    Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanın. Yerel otobüs hizmetlerinizi öğrenin ve kullanın.
  5. Araba
    Paylaşma Yolculuk ayak izinizi azaltmak için işe giderken arabanızı paylaşabilirsiniz.
İkincil Ayak İzinizi Azaltmak İçin İpuçları

Birşeyler satın aldığınız zaman, bu ürünlerin nerelerde üretildiğini ve üretimde hangi maddelerin kullanıldığını göz önüne alın. İmalat ya da nakliyesinde yüksek emisyona sahip olan ürünlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Sözgelimi:
  1. Şişe suyu
    Çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika ülkesinde musluk suyunu kullanma konusunda herhangi bir sakınma olmamasına rağmen insanlar şişe suyu alma konusunda ısrar etmektedir. Eğer şişe üzerinde volkanik kaynaklardan geldiği konusunda bir ibare varsa uzak bir yerden ithal edildiğinden emin olabilirsiniz. Suyun nakliyesinin karbon Ayak izini hayal edin. Bir de buna şişeleme ve/veya geridönüşümden kaynaklanan emisyonları ekleyin.
  2. Uzak mesafelerden gelen yiyecek ve içecekler
    Süpermarkete gittiğiniz zaman satın aldığınız yiyeceklerin hangi ülkeden geldiğini anlamak için etiketine bakınız. İngiltere’de sonbaharda Yeni Zelanda elması almaya gerek yoktur, ama insanlar buna pek dikkat etmezler. Dünyanın öteki ucundan gelen bir şişe şarabı satın alırken iki kez düşünün; çok daha fazla, ama çok daha az yol katetmiş yerel şarap bulabilirsiniz. Yapacağınız en iyi şey kendi meyve ve sebzelerinizi kendi bahçenizde yetiştirmek olacaktır. Bir elma ağacı diktiğinizde hem bir sürü mevyeye sahip olursunuz hem de bu ağaç atmosferdeki karbon miktarının azaltılmasına katkıda bulunur.
  3. Et tüketimi
    Et tüketmini, özellikle kırmızı et tüketimini azaltın.
  4. Uzak ülkelerden gelen elbiseler
    Satın almadan önce elbiselerin etiketlerini kontrol edin. Eğer 1000 milden daha uzak bir ülkeden gelmişse başka elbise aramaya devam edin.
  5. Fazla ambalajlanmış ürünler
    Gereksiz ambalaja sahip ürün ve hizmetlerden uzak durun. Daha fazla söze gerek var mı?

carbonProduction_gif.jpg
 
Kuruluş seviyesinde Sera Gazı hesaplama ve raporlaması yapacaksanız eğer ISO 14064-1 kapsamında hesaplama ve raporlama yapmalısınız. Bu standart sizi en iyi şekilde yönlendirecektir. Ayrıca hesaplama, kabul edilen approved methodologyler, raporlama formatı vb. bilgilere unfcc'nin sitesinden CDM kısmına tıklayarak edinebilirsiniz. Ah birde; IPCC'nin sitesinden inceleyerek bulabileceğimiz hesaplama yöntemleri mevcut. Tier 1,2 ve 3 olarak. Tier 1: ölçüme dayalı olmadan, hesaplamalarla, amprik formüllerle karbon ayakizinin belirlenmesi olup Tier 2 ve 3'te ise bundan daha kapsamlı olarak bazı ölçümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunların seçimi şu an hesaplama yapmak istediğimiz tesisin özelliklerine göre olmakta. Tesiste sürekli ölçüm cihazları mevcutsa, makinalarda ölçüm cihazları varsa o zaman daha hassas ve detaylı bir çalışma yapabilmek adına Tier 2 yada 3'ü seçiyoruz. Ama imkanlarımız yoksa Tier 1 yöntemiyle karbon ayakizimizi hesaplayabiliyoruz.
 
Arkadaşlar, karbon ayak izi ile ilgili tesislerinde çalışmada bulunmuş olan birisi var mı acaba? Nasıl bir yol izlemek gerekli? Çeşitli standartlar veriliyor ancak bunlara nereden ulaşabiliriz? Hesaplamaları yetkili birilerinin mi yapması gerekiyor? Yol gösterebilirseniz sevinirim.
 
Arkadaşlar karbon ayak izi biirme tezimde bana bu hesap çarpanları onlar lazım hangi orantılar kullanıyor varıdır elinde döküman olan.
 
cevap için teşekkrler ama verdiğiniz adres googleden de çıkıyor orda hazır hesaplar var ben hesap index istiyorum detayların istiyorum.
 
Üst