• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal atıkların boşalan varillerini satıcıya gönderebilir miyim?

Güler Uzunoğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Mayıs 2013
Üretimde kimyasal kullanıyoruz, boşalan varilleri tekrar üretici firmaya gönderebilirmiyiz, acaba böyle bir şey yasal mıdır?
 
Üretici firmanın bu varilleri almaya yetkisi var mı ? Yani bana çok mantıklı gelmedi. Depozito uygulaması mı yapıyor? Depozito uygulaması yapıyorsa bunu bakanlığa bildirmiş mi? Çünkü siz bu kimyasalları alıyorsunuz ve çıkan varil artık sizin bir atığınız ve bunları tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliğine göre bertaraf etmelisiniz.
 
@Güler Uzunoğlu

kimyasal kalıntısı içeren atık ambalajları tehlikeli atık taşıma lisansına sahip araçlar ile geri dönüşüm tesisine gönderimi zorunludur. Kimyasal üretici firmalar kimyasalın satışını yaparken ambalaj bedelini faturasına yansıtmaz ambalajını geri alacağını belirtir. Geri alma yöntemi ise mevzuat gereği bu atıkları geri kazanım olarak lisansa sahip (15 01 10 atık kodu) geri dönüşüm tesisi ile anlaşma yapar ve bu gdt tesisine kendi adına müşterilerinden toplama işlemini yaptırır. lisanslı firma topladığı kontamine ambalaj atıklarını tesisinde mevzuata uygun yıkama işlemi yapar ve kimyasal üreticisine teslim eder. kimyasalı kullanan firma atık üreticisi uatf ve taşıma irsaliyesini lisanslı firma adına doldurur ancak faturayı kimyasalı aldığı tedarikçisine keser. bedelli ya da bedelsiz tedarikçi ile atık üreticisi fiyatlandırma da nasıl anlaştı ise ona göre düzenler faturayı. genelde tedarikçi ambalaj bedelini yansıtmadığı için satışında atık üreticisinden de bedelsiz geri alır.

@Birgül Bakanoğlu

Evet bir gül hanım depozito uygulaması yapar ama bu atıkları kendi toplayamaz lisanslı firma ile anlaşır. lsanslı firma lisanslı araçlar ile toplar tekrar kullanılabilecek olan ambalajları yıkar kimya firmasına teslim eder. kullanılamayacak olan hurda ambalajları ise kimya firmasından bedelli olarak lisanslı tesise satışı yapılır imhası için. 50 kg altında ise evet lisanslı araç ile taşınması zorunlu değildir ancak kimyasalın üreticisine teslim edemezsiniz miktar ne olursa olsun kiya üreticisine değil; o atığın lisanslı firmaya girişi zorunludur.
 
Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğin ilgili maddesini de inceleyin.
Genel İlkeler Md.5 (ı)

ı) Kontamine varil, IBC tank ve bidon atıklarının aynı amaçla ve aynıüretici/ithalatçı tarafından tekrar kullanımı amacıyla toplanarak taşınmasıüretici/ithalatçı sorumluluğunda olup, bu atıklar atık minimizasyonu olarak değerlendirildiğinden MoTAT kapsamında değildir. Ancak üretici/ithalatçı, bu atıkları taşımak amacıyla kullanacakları araç bilgilerini bulundukları ilin il müdürlüklerine taşıma öncesinde yazılı olarak bildirir. Atığın taşınmasını müteakip ise sevk irsaliyesi ve kantar fişinin bir örneği üretici/ithalatçı tarafından bulunduğu ilin il müdürlüğüne gönderilir.
 
Üst