• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kızartmalık Yağlar

kübra baran

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Ekim 2012
Merhaba arkadaşlar elimde 50 kilograma yakın kızartmalık yağım var.Biriktirme sansımız pek mümkün değil ..Bertarafçı ile arasında nasıl bır prosedur var ? Bertarafçı mı para verip alıyor kızartmalık yağı yoksa atık üreticisimi para verip bertarafçıya teslim ediyor ?
 
@kübra baran

ilden ile değişmektedir. bazı firmalar 60 lt'lik bidonlar bırakıyor dolunca almaya gelirim diyor. ilinizdeki firmalarla iletişime geçin derim. genelde ücretsiz alım yapıyorlar. ücret ödemiyorsunuz
 
@kübra baran

Bazı firmalar sözleşme bedeli isteyebiliyor. Bir de bıraktıkları atık yağ bidonu için sözleşmeye depozito bedeli yazabiliyorlar. Sözleşme yapacağınız firmaya göre değişiyor bu durum. Hiç ücret almadan da yapabilirler.
 
@kübra baran
tabii ki isteyebilir. çünkü mevzuatta "kirleten öder" prensibi ile işlemektedir. Bazı atıklar geri kazanımında değerli olduğundan ücret alınabilmektedir.
 
Atık yağ toplama konusunda çalışmıştım, belediyeler gelip alıyor, ücret alınmıyor, onlar bundan zaten kazanç sağlıyorlar..kolay gelsin....
 
Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen başka arkadaşlarımıza da yol göstermek adına "BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ" nde;
Belediyelerin görev ve yetkileri
MADDE 8 – (1) Büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyeleri, il, ilçe ve belde belediyeleri; yetki sahasında bulunan bitkisel atık yağ üreticilerini denetleyerek bitkisel atık yağların kanalizasyona dökülmesini önlemekle görevli ve yetkilidir.
(2) İl, ilçe ve belde belediyeleri;
a) Sınırları dâhilinde bitkisel atık yağ üreticilerinin, çevre lisansı almış geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmalarını sağlamak, buna ilişkin kayıtları ilgili il müdürlüğüne bildirmek, sözleşme yapmayanlara gerekli cezai işlemi uygulamakla,
b) Bitkisel atık yağların hanelerden ayrı toplanması için yetkilendirilmiş kuruluş, çevre lisansı almış geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile işbirliği yaparak toplama sistemini oluşturmak, bitkisel atık yağ toplama faaliyetleri konusunda halkı bilgilendirmek ve toplama miktarları hakkında ilgili il müdürlüğüne bilgi vermekle,
görevli ve yetkilidir.
 
Danışmanlık zamanlarımda bir firmada 200 litrelik bir varilin içinde yaklaşık 100 litre atık bitkisel yağ vardı. Bende uygun bir zaman diliminde göndermeyi planlıyordum. 6 ay sonra tekrar kontrol ettim aynı seviyede duruyordu. Aradan bir 6 ay daha geçti yine aynı seviyede olduğunu görünce yemekhaneye kapsamlı bir denetim yapmak için zaman geldi dedim.

Ahçı ile görüşmelerimizde
A: AHÇI
D Danışman
D: Ne zamandır burada çalışıyorsunuz
A: 1 YIL
D: kızartma yapıyor musunuz?
A: Evet
D: Kızartma yağlarını lavaboya dökmüyorsunuz dimi
A: Evet
D: Kızarma yağları belli zamandan sonra kullanılamaz bilginiz var dimi
A: Evet kanser yapıyormuş
D: Peki ne yapıyorsunuz 1 yıldır izliyorum yemekhaneden hiç atık bitkisel yağ çıkmamış
A: Patlıcan kızartması yapıyorum.
D: :snzdglsn::snzdglsn::snzdglsn::snzdglsn::snzdglsn::snzdglsn::snzdglsn::snzdglsn::snzdglsn:
D: Güzel kokular geliyor ne var bugün yemekte
A: Patlıcan Musakka :eek::eek::eek::eek::eek:


Alın size basit bir atık yönetimi
 
Bölgemizde lisanslı bir firma bitkisel atık yağ toplamaktadır. Belediyemizin potansiyeli aylık 8-9 ton.(Çalışmalarımız artarsa bu oran 15 tonu bulur) Firma Diyarbakır dan ayda bir yada iki kez uğrayıp toplama yapıyor. Belediye olarak talebimiz geçici depolamanın kurulması ama firma potansiyel az diye yaklaşık 40.000 TL yi bulan maliyetten kaçıyor. Bizde dağıttımız bidonları toplayıp tat tesisinde biriktirip firmayı bekliyoruz. Firmaya yaptırım olarak neler yapabiliriz? Yada çözüm olarak önerileriniz neler ?
Faaliyetlerimiz arasında en sıkıntılı çalışmamız maalesef bu ve Van Gölü'müz için ciddi bir tehdit.
 
Firma bölgede tek ve defalarca uyarı yaptık ama firma işine geldiği gibi davranıyor. Belediye olarak geçici depolama tesisini biz kursak ve bunun satışını kurum olarak biz yapsak nasıl olur? Satışta neler yapmamız gerek ve bize ekolojik kazanç dışında mali kazanç sağlayabilir mi? Tonajımızı da aylık ortalama 12 ton olarak hesaplarsak.
 
Tahminimce sadece bölgenizde tek firma olmasının bir etkisi olacağını sanmıyorum. Çevrede, ülke genelinde bulunan diğer firmalarda size yardımcı olacaktır. Sözleşmenize göre feshetmeye gidebilir ve dediğiniz gibi başka firma ile anlaşma yada kendinizin kuracağı bir tesis ve ekip ile başka firmalar ile anlaşmaya gidebilirsiniz. Tabi ki kendinizde belediye olarak gerekli şartları sağlayıp toplama konusunda lisans almanız gerekecektir.
 
Üst