• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kuyu suyu Amonyak Giderimi

Erdem Akgül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2009
Firma
TARSUS BELEDİYESİ
arkadaşlar merhabalar;
içme ve kullanma suyu amacıyla kullanılan bir kuyuda yapılan analizde amonyak derişimi standartta 0.5 mg/l iken 1.53 mg/l olarak ölçülmüştür.kuyu 110 mt derinlikte ve 40.mt den itibaren dalgıç pompayla 25m3 lük depoya aktarılıyor.sonra klorlanıp kullanılıyor.amonyağın bu derecede olması çok tehlikeli olduğu biliniyor.su temini kuyudan yapıldığı için havalandırma ünitesi yerine daha ekonomik olarak ne tür bir işlem gerçekleştirilebilir?
 
Çok mantıklı gelmesede , Hidroklorik asit amonyak la tepkimeye girince , amonyum klorür oluşturup duman oluyomuş ... Suya sadece H+ iyonları bırakıyomuş ... Ama içme suyu amaçlı kullanıldığı için olmaz heralde bu yöntem ...
 
amonyum klorür ün oluşması ortamda kötü koku olusumuna sebep olacaktır ve tehlike arz edebilir. öncelikle bu amonyumun kaynağının bakteri mi olduğunun belirlenmesini tavsiye ederim. Suyu klorlamadan önce e.coli, koliform grubu bakteri tayini yapılmalı. Amonyum azotu bakteri faliyeti sonucu oluşuyorsa bakteri giderimi ile amonyumda azaltılabilir.
 
havalandırma olmadan daha ekonomik olarak çözüleceğini düşünmüyorum. Diğer türlü kuyudan temin edilen suyu kullanmadan önce arıtmanız gerekmekte. Nitrifikasyon-denitrifikasyon prosesi uygulamanız gerekmektedir.
 
Amonyum suya azotlu organik bileşiklerin bozunması yoluyla girer. Mikrobiyolojik aktivite sonucu meydana gelir. Mikrobiyolojik kirlenmenin kimyasal belirtisidir. Ev atık sularında yaklaşık 10-20 mg/lt amonyum ve organik amin bileşikleri bulunur. Azotlu organik bileşikler suda parçalanarak amonyak oluşturur. Amonyak su içinde çözününce su ile amonyum hidroksit oluşturur. Çözelti içinde bulunan toplam amonyak miktarı sıcaklığa ve çözelti ph değerine bağlı olarak ta değişir. Yüksek ph değerlerinde amonyağın toksit etkisi fazlalaşır. Doğal sularda amonyak amonyum halinde bulunur. Amonyum suya azotlu organik bileşiklerin bozulması yoluyla girer. Mikrobiyolojik aktivite sonucu meydana gelir. Mikrobiyolojik kirlenmenin kimyasal belirtisidir. Ev atık sularında yaklaşık 10-20 mg/lt amonyum ve organik amin bileşikleri bulunur. Azotlu organik bileşikler suda parçalanarak amonyak oluşturur. Amonyak su içinde çözününce su ile amonyum hidroksit oluşturur. Çözelti içinde bulunan toplam amonyak miktarı sıcaklığa ve çözelti PH değerine bağlı olarak ta değişir. Yüksek PH değerinde amonyağın toksit etkisi fazlalaşır. Doğal sularda amonyak amonyum halinde bulunur. Yüzeysel sularda genellikle 0.1-1 mg/lt arasında amonyak azotu bulunur. Topraktaki bakteriler ile amonyak azotu nitrata dönüştürüldüğünden yer altı sularında çok azdır. İçme ve kullanma sularında amonyum 0.05 mg/lt den fazla olması istenmez. Müsaade edilebilir maksimum değeri 0.5 mg/lt dir. Suda amonyum klorlama ile tamamen giderilebilir. Amonyum klor ile klor aminleri oluşturur, klor aminler dezenfektan etkilidir, böylece amonyağın zararlı etkisi ortadan kalktığı gibi oluşan klor aminlerle suda dezenfektan etkisi sağlanır.

(Alıntıdır:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
)
 
Üst