• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mobbing'in toplumda giderek yaygınlaşması

Tuğba Coşkun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2009
Firma
Serbest
Ülkemizde henüz yasal bir yaptırıma konu olmadığı için duygusal tacize maruz kalan çalışanların içinde bulundukları durumu ispatlamaları ve mobingcinin cezalandırılmasını sağlamaları oldukça güçtür. “Duygusal tacizin en çok tartışıldığı ülke olan ABD, bu konuda hukuki açıdan istenilen düzeye gelememiştir. İşyerinde Zorbalık Kanunu Tasarısı senatodan geçemeden yok olsa da, kamuoyunda tartışmaları güçlendirmiştir. İsveç’te 1993′te çıkarılan “İşyerinde Kişilerin Mağdur Edilmesi” adlı kanun dünyada ilk örnektir. Çalışana sürekli olumsuz davranışların nasıl cezalandırılacağını tanımlamıştır. Avusturalya’da bir diğerinin çalışmasını engelleyecek şekilde rahatsız eden çalışan, üç ay ağır hapis cezası alabilmektedir. Fransa’nın 2002 tarihli “Sosyal Modernizasyon” kanunu, İngiliz ve Kanada kanunları gibi işyerinde duygusal tacizi konu ederken, kamu ve özel sektör çalışanlarına eşit yaklaşmadığı eleştirisi almaktadır .

Duygusal tacize maruz kalan çalışanların, duygusal tacizde bulunan kişiye taciz edici söz ve davranışlarını durdurmalarını açıkça söylemeleri ve bu konuşmayı yaparken gerekirse tanıklık edebilecek bir kişinin tanıklık etmesini sağlamaları, yaşadıkları olayları, verilen anlamsız emirleri ve uygulamaları yazılı olarak kaydet-meleri, tacizde bulunan kişiyi bağlı bulunduğu birimin en üst amirine, İnsan Kaynakları departmanına ve/veya Yönetim Kurulu’na raporlamaları, hem yardımcı olması hem de kanıt oluşturması bakımından gerekiyorsa tıbbi ve psikolojik yardım almaları ve iş arkadaşları ile durumu paylaşmaları faydalı olacaktır.

İşverenlerin, duygusal tacizi önleme konusunda yapmaları gerekenler ise, öncelikle kısa bir eğitim ile tüm çalışanları bu olgu ve ögeleriyle tanışmasını sağlamaları, çalışanların katılımı sağlanarak bir politika oluşturulup yazılı hale getirilmesi, kötü bir çalışma ortamından ayrıcalıksız tüm çalışanların korunması, duygusal tacizin tanımlanması, bu olgunun yıkıcı olduğunun resmen ilan edilmesi, uygulanan duygusal tacizin ihbar olarak kabul edilmesi ve soruşturma başlatılabil-mesi için koşuların belirlenmesi, hedef olan kişinin hakları korunmak koşuluyla, taciz zanlısından derhal ayrılarak başka bir departmanda çalışmasının sağlanması, tüm çalışanların adil ve geçerli olduğunu kabul ettiği bir soruşturma yönteminin saptanması, şahitlerin güvenliği korunarak tanıklık etmeleri için koşulların belirlen-mesi (Bu tür soruşturma asla İnsan Kaynakları veya kuruluşun içindeki başka bir birim tarafından yürütülemez, çünkü sadakat çatışması veya yönetimin desteğini elde etme amacı oluşabilir. Son kararlar her zaman en az üç karar verici tarafından yapılmalıdır ve hiçbir şekilde kuruluşun tek bir yöneticisine bırakılmamalıdır.), maddi ve manevi zararın saptanması ve yazıya dökülmesi (Tıbbi teşhisler, ücretli izinler, kaybedilen sosyal haklar), bir şikayet bildirildiğinde, işverenin olumlu ve zamanında vereceği tepkinin, şikayetçiye doğrudan bildirilmesinin zorunlu olduğunun belirtil-mesi, işverenin düzeltmek amacıyla duruma müdahalesinin nasıl olacağı konusunda çeşitli olasılıkların tanımlanması (Tacizcinin alenen özür dilemesi, işyerindeki konu-munun düşürülmesi veya yer değiştirmesi, şikayetçinin gönüllü olarak başka bir birime transferi, ayrılması durumunda her iki tarafında onayladığı bir tazminat paketinin oluşturulması ve iş bulma konusunda yardım sağlanması), tacizi kesinle-şen ve suçlu bulunan kişinin cezalandırılması (var olan bir disiplin cezası ya da bu politikayı yerleştirmek üzere oluşturulmuş yeni bir ceza ile) ve misilleme veya intikam almayı engelleyen tedbirlerin alınarak bunun yeni bir taciz olarak kabul edileceğinin belirtilmesidir .

SONUÇ:
Günlük yaşantımızın büyük bir kısmının geçtiği işyerlerinde duygusal taciz, sistemli olarak uygulanması halinde psikolojik savaşa dönüşmekte ve kurbanların işten ayrılmalarının dışında başka bir seçenekleri kalmamaktadır. Örgütsel verimsiz-liğin ve etkinsizliğin en önemli nedeni olan duygusal taciz, dünyada ve ülkemizde tüm kamu ve özel kuruluşlarda var olan ancak tanımı üzerinde bir uzlaşma olmayan psikolojik bir savaş olarak sürüp gitmektedir. Akılcı ve insan kaynağına değer veren yönetimlere sahip şirketlerde duygusal tacize az rastlanır. Genellikle kuralların yazılı olmadığı, iletişim kanallarını kapalı olduğu ve karlılığı en öncelikli değer olarak gören şirketlerde duygusal tacize daha sık rastlıyoruz. Tatminsizlik, örgütsel çatışma, işgören devir hızında artma, verimsizlik, etkinsizlik ve daha pek çok olumsuzluğa neden olan duygusal tacizin tanımlanabilmesi için ilgili kuruluşlarca duygusal tacizin kabul edilemeyecek bir davranış olduğunun ve adalete bile yansıtılabilmesinin koşulları oluşturulmalıdır.

Alıntıdır..
 
çok güzel bir yazı olmuş.Özellikle yeni mezun arkadaslardan ricam ezdirmeyin kendinizi o asık suratlı kendini bilmez her dediğini zorbalıkla yaptırmaya çalışan,kendi işiniz olmadığı halde üstünüze yıkılan yaptırılmak zorunda bırakılan işleri yapmak zorunda değilsiniz.Çay getir götür,kumandayı uzat,sigaramı ver,arabadan çantamı getir..Bu insanlar usulsüzlük üzerinden para kazanmaya çalışan mühendisine zerre değer vermeyen hiç yerine koyan insan olarak tabir ettiğimiz adını siz koyun artık arkadaşlar..Boyun eğmeyin dik durun onlar bizim sayemizde varlar biz yokken bi hiçler.Bunu sakın unutmayın...
 
Özel asistan gibi davranılan bir firmada mühendisin uzun süre çalışacağını sanmam.O tarz işlerde maaş da düşük oluyor nedense.
İşsiz kalmak kötü biliyorum ancak, psikolojinizde ve egonuzda iz bırakacak işlerde çalışmakta ısrarcı olmak, bir süre sonra insanı pasifize ediyor.Mühendis gidiyor, kapıkulu oluşuyor.Aldığınız parayla ruhunuzu tedavi edemeyeceksiniz, çıkın o işten, aylarca parasız gezin hafızanızda sadece işsizlik kalsın, eziklik değil. Ziraa ileride; işsiz kaldığınızı bir anı olarak anlatabilirsiniz ancak ezikliğinizi pişmanlık olarak içinizde yaşamaya devam edersiniz.Benim böyle pişmanlığım var :) o dönemde karşılaştığım meslektaşlarımla bile şu anda karşılaşmak istemiyorum, bana o 6 ayı hatırlatmamaları için.
 
Son yıllarda Avrupa'da artan göçmen ve mülteci akımından dolayı günden güne daha da artacak olan sorun. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde çok daha fazla sıkıntı olacağını düşünüyorum.
 
Öncelikle çok üzüldüm. Eğer sadece mobbingden dolayı intihar ettiyse yazık etmiş kendine. Çözüm keşke bu olsaydı ama maalesef değil. Yaptığı şey kötü bir örnek olarak hatırlanmaktan başka bir işe yaramayacak. Diğer mobbing uygulananları en azından bu durumdan kurtarır diye düşünmeyin sakın. Değişen hiçbir şey olmayacaktır...
 
Bu şekilde canına kıyanları gördükçe aklıma tek şey geliyor o da ülkeyi yönetenlerin insanlık adına tek bir şey bırakmadığı . Puansız atamalar , kendi sendikalarına üye olmayan öğretmenlerin baskı gördüğü , okul müdürlerinin kendi halifelik sistemlerini kurduğu , insanları kendi düşüncesi ile aynı düşünmesi gerektiği sanmaları .. Bunların tek bir nedeni var. Adalet ve eşitlik ilkesinin çürümüş olması bu ülkede .
 
Merhaba. Çözüm veya sonuç olması neyi değiştirecek anlayamadım. Yaşamına son vermiş olması arkadaşımızın kendince bir çözümü değil midir zaten? Eğer öyle değilse neden intihar etsin ki... Mobbingden dolayı intihar edilmesi farkındalığı nasıl arttıracak acaba onuda merak ediyorum? Şey mi yani eğer çok bunalırsanız, işin içinden çıkamazsanız intihar edebilirsiniz! Yoksa şey mi bakın işverenler, patronlar, müdürler, devlet büyükleri mobbing uyguladığınız insanlar intihar ediyor, ölüyor? Eminim ki tüm mobbingler bu gün itibariyle sonlanmıştır. İşte bu. 1 kişinin intihar etmesi tüm mobbinglerin bitmesine sebep oldu. Bu olay benim bakış açıma göre sıkıntı ve sorunları nedeniyle intihar eden insanların sayısını arttırmaktan başka birşeye sebep olmayacak. Saygılar.
DİPNOT: Siyanür vakaları.
 
@Oğuz Kaan Mobbing uygulayanlara karşı Farkındalık oluşturmak için paylaşılmıştır ama siz onu anlayamamışsınız ; intihar edenle mi konuşuyorsunuz çözüm olmuş diyorsunuz insan hiç bir çözümü kalmadığında intihar eder bence , ne saçma bir bakış açısı .Siz böyle konuşun ki insanlar daha umutsuzluğa sürüklensin olur mu , size hayatta başarılar.
 
@Oğuz Kaan oğuz , şimdi bazen insanlar zayıf olabiliyor , başına ne geldi ben de sen de diğerleri de bilemez ondan başka . Öğretmen olup yıllarca atanamayan , artık çözüm bulamayıp canına kıyan onlarca öğretmen var - Sadece öğretmen değil . Sadece 1 yıl içinde ihraçlardan dolayı yüzlerce mühendis, doktor , öğretmen canına kıydı. 1-2 kişinin ismini ya da olayını biliyoruz . "Çözüm değil yaptığı" gibi bir bakış açısı olayı aslında sıradanlaştırmış gibi oluyor. Hep olacak işten çıksın iş bulsun çok yanlış bir cümle ! , Ya da farkındalık yaratması onun o an düşündüğü bişey değil. Senin farkına varman gerekir ,benim varmam gerekir ,herkesin varması gerekir. Sen o öğretmeni değil buna sebep olanları eleştir , bu kadar insanın canına tek bir 1 dk içinde kıymasına sebep olan zihniyeti eleştir , arkadaşlarına ,yakınlarına , tanımadıklarına yaptıkları şeylerin nasıl sonuçlar doğurduğunu anlat ki bu zulüm böyle devam etmesin .
 
@Gülin Ç. Sizin bakış açınızın sığlığına maalesef yapabilecek bir şeyim yok. Yazılanları daha iyi anlamaya çalışmanızı tavsiye edebilirim o kadar. İnsan hiçbir çözümü kalmadığında mı intihar eder? O zaman herkesin hayatının bir döneminde intihar etmesi gerekir :) Bakış açınızı güle güle kullanın...
 
Ohal döneminde ihraç edilen çevre mühendisi sayısını biliyor musun ? Benim sadece konuşabildiğim sayı 17 . iksi intihar etmiş ... Biri inşattan düşerek hayatını kaybetmiş . Haberin var mıydı ?
 
Biz istediğimiz kadar anlatalım , elimizden geleni yapmaya çalışalım da anlayabilen anlasın.1 kişi bile farkına varsa kardır , hiç umurumda değil aksini düşünenler , fikirlerimi paylaşmaya devam ...
 
@Oğuz Kaan Ha bunlara da ihraç edilmeselerdi onlar da !! terörist kesin bunlar mı diyeceksin ? Bırak ya intihar edeni , gözaltına makatına jop sokulup işkenceyle öldürülen öğretmen 1 yıl sonra işine iade edildi. Bunun gibi binlerce var .. Bir de düşüncelere sığ damgası vurman . A haber genel izleyicisi kitlesi ile konuşulmaz da neyse .
 
@cm.mervan kardeşim eleştirecek o kadar çok şey var ki ama hiçbirisi intihar etmek için bir sebep değil ve olamaz. Bence sizler asla kötü niyetle olmadan ama farkına da varmadan intiharı sıradanlaştırıyorsunuz. Burada bana göre konuşulması ve farkına varılması gereken durum mobbing için intihar edilir mi sorusu olmalı. Eğer bunu konuşmazsak intihar edenlerin sayısı ve intihar sebepleri giderek artacaktır. Demagoji yapmasını oldukça iyi biliyorum ama varolan saçma sistemleri ve insan zihniyetlerini değiştirmektense insanlara yaşamanın ne kadar kıymetli olduğunu anlatmak ve intiharın kimseye hiçbir şey kazandırmayacağını, aksine kendi canına kıymanın ahiret inancı olan insanlar için nasıl kötü sonuçlanacağını konuşmak gerekir. Kısacası duygusallığa gerek yok, gerçeklerle yaşamalıyız.
 
Üst