• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ph'ı yüksek atıksuların ph'nın düşürülmesi

Harun Harmanşah

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Mayıs 2013
Şehir
Mersin
Firma
özel şirket
arkadaşlar merhaba pH' yüksek atıksuların(ort pH=10-11) pH'ının düşürülmesi için gerekli yöntemler nelerdir. Asit dozajlaması yapılarak düşürülebilir fakat bunun yerine doğal bir madde ile pH düşürme işlemi gerçekleştirilebilinir mi? ikinci sorum ise asitle dozajlama yapılacaksa nasıl bir yöntem uygulanabilir? dozaj miktarı ve uygulanma şekli nasıl olmalıdır? şimdiden teşekkürler...
 
arıtılmış suyun ph ı mı yüksek kalıyor yoksa sisteme giren atıksuyun mu? arıtılmış suyun phı yüksek kalıyorsa phı düşürmek değilde phı yükselten dozlamaları düşürmek lazım. atıksuyun phı yüksekse zaten problem yok nasılsa asit dozlamasıyla ph düşürülüyor yükseltmek için kostik yada kireç dozlamasını 9 civarında sabitlersiniz. tahmini bilgiler bunlar dozlamalarla ilgili sayısal bilgileri kimse analiz yapmadan bilemez
 
Mustafa bey ilginiz için teşekkürler. Artırılmış suyun pH 'ı yüksek kalıyor. Asit dozajlaması için pilot ölçekli çalışmalar yapacağım. Fakat asıl istediğim şey asit yerine başka nasıl bir yöntem gerçekleştirebilirim? Sonuçta asit maliyeti ve riski çok fazla. Herhangi bir döküntü durumunda risk fazla. Amacım doğal ve en az risk içeren bir malzeme kullanmak.
 
Harun bey pH'ı düşürmek için alum kullanabilirsiniz ama şuan pH kaç değerlerinde eğer çok yüksekse yetersiz gelebilir, bir deneyin maliyeti de düşük bir ürün.
 
Didem hanım pH 10- 12,5 aralığında değişmektedir. Sizce 8-9 aralığına düşürmek için yeterli olacak mıdır ?
 
Mehmet beyin dediği gibi Sülfürik asit daha kolay çözüm olabilir ama kullanım açısından Alum da kolay, fazla kullanmak zorunda kalabilirsiniz bazen ama sorunu giderir hem de koagülasyon sağlar biliyorsunuzdur. İki ürünü de deneyin hangisi size daha kolay gelirse devam edersiniz derim..
 
Alüm Dozajı %10-25 Çözelti + hazırlama tankı Dozaj Pompası. Dozaj Miktarını Ph Göre Ayarlarsınız alternatifi yok en ekonomik en kesin çözüm (Tek derdiniz Ph ise) Daha Detaylı bilgi için proses hakkında bilgi verirseniz daha detaylı yardımcı olmaya çalışırım
 
Askıda katı madde miktarı çok yüksekti. Fakat kademeli çöktürme havuzları yaparak standart değerlerin altına düşürmeyi başardık. Mevcut durumda sadece pH'ın 9'un altına düşmesi gerekiyor. Debi miktarı 60 m3/saat, ort pH 10-11 arasında değişmektedir.
 
Özelden mesaj yazarsanız, iletişime geçebilir isek basit bir şekilde ekonomik bir çözüm önerebilirim kendi imkanlarınızla AKM sorununuza da kesin stabil çözümle beraber her ikisinide halledebilirsiniz...

Kolay Gelsin...
 
@Harun Harmansa

pH 'nın düşürülmesi için uygulana bilecek bir çok yöntem vardır. Ama doğal yöntem gibi çok güzel bir şeyden bahsetmişsiniz işte bu işin mühendislik noktasıdır ;) tebrikler.. Burada kimse buna örnek vermemiş genelde herkes klasik asit yada asidik madde dozajlarından söz etmiş. Tabi bu işin en kolayı, lisede ki bir öğrenciye de sorsanız bazik bir suyun pH değerini asit dozajıyla düşürebileceğinizi söyler size. Çünkü klasik OH- ve H+ iyonlarının nötralizasyona dayanır en basit şekilde.

Prosesinizi tam olarak bilmiyorum ama öncelikle bir mühendis olarak yapmanız gereken ilk iş pH nın yükselmesine sebep olan prosesi tesbit etmek. Ne şekilde pH nın yükselmesine sebep oluyor suya OH- iyon salınımı mı var. Bunun önüne geçilebiliyor mu yada azaltılabiliniyor mu? Belkide bu proses için olmazsa olmaz bir işlemdir burada OH- salınımı mecburen gerçekleşiyordur ve engellersek proses zarar görebilir. Bu durumda artık B planına geçmeniz gerekiyor yani dediğiniz gibi doğal yollardan bu pH derecesini nasıl düşürebilirim?

Aklıma gelen bir kaç yöntemi paylaşayım ama bu yöntemler prosese göre değişiklik gösterir.

1.) Örneğin tesisten çıkan hava var, önerim bu havayı bazik olan suya verin ( bi mahsuru yoksa tabiki ) bu şekilde hava içindeki CO2 (karbondioksit) , karbonik asite dönüşerek suyun ph'sını düşürecektir. Hava yoksa blower bağlayabilirsiniz ancak pH yı ne kadar düşürüreceksiniz bu bilinmelidir. Bu tür yöntemler ciddi bir düşüş sağlamaz eğer düşüş oranınız çok fazla değilse tercih edebilirsiniz, fazlaysa da tercih ederseniz kullanacağınız asit miktarını azaltırsınız buda işletme maliyetlerinizi düşürür.

2) Sistemden çıkan asidik su var, burda da eğer bu iki suyun karışımı prosese zarer vermeyecekse tercih edilebilir. Suların asididesine bağlı olarak etkili sonuçlar alabileceğiniz bir yöntemdir.

Ama dediğim gibi sisteminizi iyi analiz etmek gerekir ona göre değişik çözümler bulunabilir. Belkide bunların hiç biri mümkün yada fizibil olmaya bilir. Bunları tartıp sonuca varmak size kalmış.

@Harun Harmansa

İlla asit dozajlayacaksınız miktar ve dozalama şekli prosese göre değişecektir. Bu sorunun tek bi yanıtı malesef mümkün değil.

@TecnoB

@TecnoB yazınızdaki mantığı anlayamadım, bazı kişilerde de görüyorum bunu. Eğer böyle bir öneriniz varsa neden herkesle paylaşmıyorsunuz ? Bu tarz yaklaşımlar forum mantığına tamamen ters. Biz bu forumu herkese bilgi paylaşımı olsun diye açtık ama bazı arkadaşlarda bunu görmek beni üzüyor. Bulduğunuz şey know-how dır, patentli bir uygulamadır amenna ama diğer türlü şu klasik bilgileri yada tecrübelerimizi saklama bencilliği nedir anlayamıyorum..
 
Murat Bey çok teşekkür ederim. Gerçekten almak istediğim cevap bu idi. Maden atıksularının kayaçlarda çözünmesi sonucu suyun pH'ında artış gerçekleşio. Sistemi inceledim kaynağından alınan suyun pH'ı 7 civarında. 1 km lik hatta araçların suyu bulandırması sonucu pH artıo. Maalesef suları kaynağında toplayamıyoruz. Bu yüzden çöktürme havuzundan sonra deşarj gerçekleşio. pH dışındaki parametrelerde sorun yok. Maalesef asidik kaynaklı bi su yok. Karbondioksit i düşündük ama çalışma alanında sorun yaratıo. Bende doğal malzemel kullanarak Bi çözüm üretmeyi düşünüyorum acaba bunun üzerine yapılan bir çalışma var mı? Yoksa bile tez konusu olarak çalışmayı düşünüyorum.
 
@Murat Erdem

Öncelikle Hitap Tarzınıza Dikkat ederseniz sevinirim. kullanım miktarı kullanılacak ekipman kimyasal bilgilerini tamamen verdim saklı bir şey göremiyorum ama yorum yapılması gereken konuları yazılı aktarmak imkansız olduğu için diğer iletişim yollarıylada yardımcı olabilceğimi belirttim bunu bu şekilde yorumlamak yorumladığınız şekilde düşündüğünüzden olsa gerek Saygılar...
 
Harun arkadaşım,

Eğer dediğin su başlangıçta atıksu değil ise hat boyunca çözünmelerden dolayı ph ı artan bir su ise; sonuçta senin pH ını arttıran sudaki çözünmüş mineraller dediğin gibi. Bunlar Na, K, Ca veya Mg iyonlarından bir yada bir kaç tanesidir yüksek ihtimalle. Sen şimdi kaynak ve çıkış suyuna bu elementlerin analizlerini de yaptır. Giriş ile çıkış arasındaki farklara göre hangi mineralin fazla olduğu ortaya çıkacaktır. Bu analizleri yaptırdıktan sonra sonuç ile geldiğinde tekrar bunun üzerine konuşursak daha iyi olacaktır. Selamlar
 
@TecnoB bir önceki yazınızı görmediğimin farkına vardım şimdi. Bu açıdan haklısınız. Ben hoşuma gitmeyen bir davranışı genele yayarak söyledim, yani sözümüm muhatabı bu gibi davranışlarda bulunan arkadaşlar ve hitap şeklimde de bir gariplik görmüyorum.

Bu arada profilinizi incelediğimde sadece 10 adet konuya cevap yazmışssınız 2 sinde Uygunsuz Dil/Üslüp cezası almışsınız. Üstelik bu cezaları da ben vermedim. Bu yüzden hitap konusunda galiba sizin daha dikkatli olmanız gerekiyor. .
 
Üst