• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Salamura suyu nasıl arıtılır

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba,
Sadece salamura turşu hazırlayan bir tesis var ve KOI:600 civarında AKM:150 PH:5,7. İnternetten araştırmalarım neticesinde salamura suyunun içindeki tuzun aktif karbon ile ayrıştırılması en ekonomik yöntem olarak belirlenmiş. Daha önce sektörde arıtma tesisleriyle ilgili çalışmalarım olmadığından konuyla ilgili bilgilerinize ihtiyacım var. Kimyasal arıtma yapılarak bu suda arıtma sağlanabilir mi? Tuzlu su olduğundan kimyasal arıtma verimli çalışır mı? Turşu tesislerinde KOI düşürme yöntemleri nelerdir?
Çıkan suyu dereye deşarj etmek istiyorlar
 
Biraz düşünelim;

Öncelikle salamura suyundaki tuz oranı %17- %22 oranında değişiyormuş. Buradaki tuzun çoğu suyun içerisinde çözünmüş halde. Bu sepeple kimyasal arıtma bir işe yaramamaktadır. Çünkü kimyasal arıtma çözünmüş olan herhangi bir kirleticiye karşı etki edemiyor. Bir kirleticiyi kimyasal madde ilavesi ile gidermek istiyorsak o kirletici ya Askıda olacak yada kollaidal halde olacak.

Yöntemleri araştırırken en büyük sorunun tuz olduğu için deniz suyu arıtımında kullanılan prosesler seninde atıksuyuna uygulanabilecektir. Böyle olunca ilk akla gelen ve en etkili yöntem ters osmos olmaktadır. Tuz sorununu kökten çözecektir.

Diğer pratik olamayan yöntemlerde suyun ikin ucuna elektrik verip tuzu ayrıştırmaktır. Ama bu yöntem düzenli çalışması gereken bir arıtma için değil daha çok bir lab. çalışması olarak kalmaktadır.

Sonuç olarak ters osmos mantıklı gibi duruyor ve dediğim gibi araştırmalarına deniz suyu arıtma proseslerini araştırarak devam etmelisin deniz suyunda da en büyük problem TUZ.
 
ters osmoz bu tip bir sisteme uygun olmaz. Salamura sularında yoğun miktarda bakteri olacaktır bu da RO membranları için direk avuçla paranın çöpe gitmesi demektir. Ayrıca SWRO (yani deniz suyu arıtmada kullanılan tuzlu su membranları) yüksek basınç gerektirmektedir 300-400 kW güç çeken pompalar kullandığınızda da o işin elektrik masrafı alır başını gider. Eğer membran tercih edilecekse mümkünse seramik UF kullanmak (hollow fiber modüllü) daha uygun olacaktır. Hem fiziksel hem biyolojik olarak temiz bir ürün suyu alırsınız. Geriye çözünmüş madde içeren su kalır. (rejecti naparsın onu bilemem)

eğer tuz giderimine fayda sağlıyorsa sonrasında aktif karbon uygulanabilir. Eğer öncesinde uygulanırsa aktif karbon fiziksel filtre görevi de göreceği için çabuk tıkanacaktır ve ters yıkamasında hava kullanamadığınız için tam bir geri yıkama sağlayamayabilirsiniz. Kim yapıyor dersen eğer salamura suları genelde pek bertaraf edilmiyor ama fora firmasının sanırım bu konuda çalışan bir prosesi vardı.
 
Debi düşükse vakumlu evaporatör ya da püskürtmeli kurutma sistemi öneririm. Yatırım maliyeti yüksek ama işletme maliyeti nispeten daha düşük. Çıkan katı maddeyi ve distilatı da bertaraf yerine tekrar kullanma şansınız da var üstelik. Osmos gibi yöntemlerde ise sonuç olarak yine atıksu oluşacağı için fayda/maliyete göre değerlendirilmeli bence.
Edit: KOİ oldukça düşük. Bu nedenle aktif karbonla da denenip standardı kurtarıp kurtarmadığına bakılabilir.
 
@sagapoo

......İnternetten araştırmalarım neticesinde salamura suyunun içindeki tuzun aktif karbon ile ayrıştırılması en ekonomik yöntem olarak belirlenmiş.

Başka bir bilgi yok mu ingilizce internette?
 
Üst