• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sera gazı örnekleme planı

Y.Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2012
Arkadaşlar merhaba

Sera gazı emisyonlarının izlenmesi ve raporlanması hakkındaki tebliğ uyarınca 2018 yılı için örnekleme planı oluşturup Bakanlıktan onay almamız gerekiyor. Bu konuyla alakalı çalışma yapan arkadaş var mı?
 
Fatih bey önceden arkadaşlarıma özel mesaj gönderebiliyordum ama "Mesaj sayınız, özel mesajları kullanmak için yeterli değil" uyarı verdi. Acelem olduğu için böyle mesaj atmak zorundaydım :kötü:
 
@cilgincevreci ben sera gazı çalışmaları yapıyorum fakat örnekleme planı oluşturulcağını duymadım . bildiğim kadarıyla 2017 yılı için tekrar emisyon hesabı yapılacak.
 
@Sim

Emisyon raporumuzu doğrulayan firmaya göre; tebliğin geçici 1. maddesi ile yine tebliğin 30-33. maddesi örnekleme planı hazırlayıp bakanlığa sunmamızı ve onay almamız gerektiğini ifade ediyor. Yani bu ne demek, mesala yakıtınız kömür ise her 20000 tonda bir net kalorifik değer ile emisyon faktörünü bakanlık tarafından akredite olmuş laboratuvara ve yahut TSE 17025 standartlarına uygun olduğunu bakanlığa belgeyen laboratuvara analiz ettirmemiz gerekiyor.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Aramızda örnekleme planı oluşturduğumuz arkadaşlarımız var mıdır? Eğer var ise bizlerle paylaşmaları mümkün müdür? Labovatuar ölçümleri için gerekli adımların ne olduğu konusunda da yardımlarınızı rica ediyorum.
 
Arkadaşlar konu ile ilgili birkaç sorum daha vardır. Yardımcı olabilirseniz eğer çok sevineceğim,

- “20000 tonda bir ve yılda en az 6 kez kömür kalori ölçümü bakanlık tarafından akredite olmuş laboratuvarlara yaptırılmalı ve TSE 17025 standardına uygun olduğunu bakanlığa belgelen laboratuvarlara analiz ettirilmelidir.” ibaresi yeni uygulanacak sistemde yer alıyor. Peki alınan kömür yılda örneğin 40000 ton olsun. Buda 2 kez analize gideceği anlamına geliyor. Yani 6 kez için gönderilen miktarı bulmuyor. Bu durumda yılda 2 kez gönderilmesi gerekli midir?

- Yine 2018 yılında ilk defa hazırlanacak olan "Sera Gazı Örnekleme Planı"hazırlayan arkadaşlarımız var ise örneğini paylaşmaları mümkün müdür?

Şimdiden teşekkür ediyorum...
 
Henüz Sera Gazı Örnekleme planı hazırlayan kimse yok sanırım. Konuyla ilgili çalışma yapan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
 
Arkadaşlar Merhaba,

Sera gazı emisyonları için aşağıda belirtilen prosedür örnekleri elinde olan arkadaşlarım varsa lütfen paylaşabilirler mi?

- Tesiste sera gazlarının izlenmesi ve raporlanması için sorumlukların belirlenmesine yönelik prosedür.
- Görevli personelin yetkinliğinin sağlanması ve ve izleme raporlama sorumluluklarının dağıtılmasının yönetilmesi için uygulanan prosedür.
- İzleme planının uygunluğu ve izleme yönteminin iyileştirilmesi için olası önlemlerin belirlenmesi için kullanılacak prosedür.
- veri akış faaliyetlerinin yönetildiği prosedürler ve veri akış şeması.
- Dahili risk ve kontrol risklerini değerlendirmek için kullanılan prosedür
- Ölçüm ekipmanlarının kalite güvence işlemleri için prosedür.
- Veri akış faaliyetleri için kullanılan bilgi teknolojileri sistemlerinin kalite güvence işlemleri için prosedür.
- Düzenli dahili gözden geçirme (iç tetkik) ve veri doğrulama prosedürü.
- Düzeltici faaliyetlerin uygulanması için kullanılan prosedür.
- Dış kaynaklı faaliyetlerin kontrolü için kullanılan prosedür.
- Kayıt tutma ve belge yönetimi için kullanılacak prosedür.
- Raporlama yılının ve başındaki ve sonundaki stokları belirlemem için uygulanan prosedür
- Faaliyet verisini belirlemek kullanılan cihazları takip etmek için kullanılacak prosedür
 
Serdar GönlüşenHocam merhabalar, İzleme planı revizyon çalışmaları yaptık. Veri akış ve risk analiz prosedürünü ekledim Saymış olduğunuz tüm prosedürler bu veri akış ve risk analiz prosedüründe mevcuttu fakat eksiklik olarak ayrı istenildi, her bir başlığı ayırarak prosedürleri gönderdim olmaz denildi. Sizlerde tüm prosedürlerin ayrı şekilde hazırlanmış hali mevcut mudur bana yardımcı olabilir misiniz?
 
Arkadaşlar merhaba

Sera gazı emisyonlarının izlenmesi ve raporlanması hakkındaki tebliğ uyarınca 2018 yılı için örnekleme planı oluşturup Bakanlıktan onay almamız gerekiyor. Bu konuyla alakalı çalışma yapan, Bakanlıktan onay alan arkadaş var mı?
 
Sera gazı emisyon raporu hazırlarken tebliğe göre bizden örnekleme planı isteniyor. Örnek bir plan, bir taslak araştırmalarımda bulamadım. Konu çok bilinmiyor kimse tarafından. Bu konuda yol alan, örnekleme planını Bakanlığa onaylatan, bize yardımcı olacak arkadaş var mı?
 
şimdi madde 31 e göre bir prosedür hazırlamanız gerekiyor. B ve C kategori olan tesisler yani kaynak akışlarının büyük olduğu tesisler kendi laboratuvarlarında 17025 standardına göre veya dışarıda bir firmaya bu kaynakların Emisyon faktörleri veya net kalorifik değerleriyle ilgili analiz yaptırdıkları için bunu anlatan bir prosedür hazırlanması gerekiyor. Çünkü küçük emisyon veya A kategorileri Ulusal envantere göre NKD ve EF değerlerini tablodan alıyorlar. Kullanılan doğalgaz ve motorin miktarlarıda faturalardan kontrol ediliyor. Bu yüzden B ve C kategoriler için böyle bir husus söz konusu
 
İ&R Tebliğ Madde 31 e göre bir prosedür şeklinde hazırlanması gerekli olan örnekleme planında, örneklerin hazırlanmasına ilişkin yöntemler, sorumluluklar, konumlar, sıklıklar ve miktarlar, örneklerin depolanması ve taşınmasına ilişkin yöntemler hakkında bilgiler yer alır. EU ETS örnek dokümanını ekte iletiyorum, İngilizcedir fakat çeviri yapıp gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz

Rica ederim yardımcı olabileceğim başka bir husus olursa yine buradan yazın
 

Ekli dosyalar

  • ex_5a_sampling_plan_en.pdf
    57.8 KB · Görüntüleme: 158
  • gd5_sampling_analysis_en.pdf
    1.6 MB · Görüntüleme: 111
Üç adet doğalgaz yakıtlı buhar kazanının bulunacağı bir proje inşaat aşamasında ve kazanlar yerleştirilip, baca inşası tamamlanacak. Toplam anma ısıl gücü 50 MW' ın üzerinde olacağından;
EK-1 --> Toplam anma ısıl gücü 20 MW ve üzeri tesislerde yakıtların yakılması (tehlikeli veya evsel atıkların yakılması hariç)
Faaliyeti ile SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK kapsamına girdiğimizi düşünüyorum. Ne yapılması lazım. Faaliyete geçmeden önce ne yapılması ya da nelere dikkat edilmesi gerekmektedir. İleride bir sorun yaşanmaması için. Siz değerli ve konu hakkında ki bilgisi olan üstadlardan yardım almak istedim.

"İşletme, izleme planını sera gazı emisyonlarının ilk izlenmeye başladığı tarihten en az 6 ay önce onaylanmak üzere Bakanlığa göndermek zorundadır."
Denilmektedir, ilk izlenmeye başladığı tarih ile ne anlatılmak isteniyor tam anlayamadım. Faaliyete başlanması yoksa başka bir izlenmemi onu anlayamadım.

Önerebileceğiniz Laboratuar ve doğrulayıcı kuruluş firmaları var mıdır. İlgi ve yardımınız için şimdiden teşekkür eder, Sağlıklı Günler Dilerim
@Murat Çelebi
 
etiket değerlerinden yola çıkılır.

Örneğin bir kazanın yaktığı 100sm3/sa dersek 8 saat çalıştığı düşünülük 365 ile çarptığımızda yıllık değeri verir. Daha sonra bunu 0,75 doğalgaz yoğun değeri, NKD, EF x 10-9 yaptığınızda tahmini tonCo2/yıl değerini bulursunuz. Yani ihtiyatlı tahmin yapmış oluyorsunuz. Bunun içinde UDEM belgelendirme (ANKARA) Ersin bey ile görüşürseniz beni,m yönlendirdiğimi söyleyin size yardımcı olur. Başka sorunuz var ise yardımcı olmak isterim :)
 
Üst