• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Seveso Bildirimi

Ayça Ç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Nisan 2011
Şehir
İzmir
Firma
Özkan Demir Çelik San. A.Ş.
Merhaba,

Seveso bildiriminde doğal gazıda bildireceğim. Hangi kısımdan eklemem gerekiyor? Miktarı neye göre belirlemeliyim?
 
okudum ama işin çıkından çıkamadım doğal gaz miktarı bizde aylık bazda belirleniyor.
 
Tesiste en fazla ne kadar bulundurduğunuzu belirtmeniz gerekiyor. Artış veya azalış durumunda, seveso kategoriniz değişebilir. Bu nedenle bildirimini yaptığınız miktarlarda değişiklik söz konusu olursa bildiriminizi güncellemeniz gerekiyor.
 
Söylediğiniz doğru benim bildiğim de o şekilde ama çevre il bu konuda derki (depolama yok) boru hattının işletme içersinde kalan kısmında bir noktadaki anlık max miktar girilecek. İşte bu noktada karışıyor herşey.
 
Bir noktadaki anlık maksimum miktar nasıl girilebilir bilemiyorum :) ancak depolama, dolum, vs. yoksa tesis içerisindeki tüm boru hacmini girmeniz gerekir ki sadece bu miktarla seveso kapsamına girmezsiniz diye tahmin ediyorum. Tabi ki bu boru hattı içerisinde bulunan doğal gaz miktarına bağlı olarak değişir.. Siz yine de bu şekilde bildiriminizi yapın.. Kolay gelsin... Bu arada bahsettiğiniz hangi il acaba?
 
Boru hattının bir noktasındaki maksimum ya da minimum miktar risk ifade edecek bir miktar değildir. Zira boru hattının uzunluğuna ya da hacmine bağlı olarak toplam miktar değişiklik gösterir. Bu nedenle siz tesis sınırları içerisindeki toplam doğal gaz miktarını esas alarak bildirim yaparsanız daha doğru yapmış olursunuz.. Kolay gelsin...
 
Sevesonun konusu tesis içerisinde rastgele seçilen bir noktadaki tehlikeli madde miktarı değildir, tesis bünyesinde bulunan ve olası bir kazada tehlike oluşturacak madde miktarı ve alınan önlemler önemlidir. Lütfen bu şekilde değerlendirin...
 
onu biliyorum ancak bana saçma gelen bir noktada kullanılan demeleri buhar kazanı olan işletmeler de var doğalgaz ile çalışıyor. şunu demeleri gerekirdi ortalama tesis genelinde bir değerlendirme yapılması ki şu an çalıştığım yerde bu sorunu çözmek için ben de il çevre ile konuştuğumda genel bir değerlendirme yapmamı istemişlerdi sorunu çözdük.
 
Zaten sorun herkesin farklı cevap vermesinden kaynaklanıyor. Depolanan miktarlarda bir sorun yok problemi doğalgaz gibi transfer olan maddelerde yaşıyoruz. Son bir soru diye doğal gazı hangi maddenin altından gireceğiz doğal gaz dediğimde 4 farklı madde çıkıyorda.
 
Seveso bildiriminde yapmanız gereken depolanan max. bulundurduğunuz hacmi girmenizdir. Benim görüşmelerim sonucunda ve aldığım bilgiler doğrultusunda örn; elinizde bir tank mevcut ancak siz bunun 1/3 ünü dolu tutsanız da, tankın hacmi üzerinden beyan yapmanız gerekmektedir.
Adlandırılmış listelerde başlığı altında bildirmeniz, tankın toplam hacmi üzerinden bildirimini yapmalısınız.

(Sıvılaştırılmış çok kolay alevlenir gazlar (LPG dahil) ve doğalgaz)
 
Herkese Günaydın,

Doğalgazı seveso bildiriminde gösterebilmem için aldığım MSDS formu ekte gibidir. Formda da görüldüğü gibi içeriğe bağlı ayrıntılar gözükmektedir. Bakanlıktan Ayşe Pınar Aklan'a sorduğumda ise forma göre içerik C1 ağırlıklı çıktığı için bu yönde bir seçeneği seçmem gerektiği konusunda oldu. Fakat sisteme girip tehlikeli madde ekle seçeneğinden arama yaptığımda ise birden fazla seçenek çıkmaktadır. Bu durumda kendim için en uygun seçeneği nasıl belirleyeceğim?
 

Ekli dosyalar

  • MSDS_BOTAŞ_DOGALGAZ_Güvenlik Bilgi Formu Rev3.pdf
    168.4 KB · Görüntüleme: 837
DOĞALGAZIN TESİS İÇERİSİNDE DEPOLAMASI VARSA SEVESO BEYANI YAPABİLİRSİNİZ EGERKİ HATTAN ÇEKİYORSANIZ BUNUN İÇİN SEVESO BEYANI YAPMANIZA GEREK YOK DİYE BİLİYORUM.
 
Aşkın Bey e katılıyorum
Madde 3
İstisnalar
2) Tehlikeli maddelerin tesis sınırları dışında, pompalama istasyonları da dahil bir boru hattıyla taşınmasına, uygulanmaz.
 
Üst