• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Seveso

Ayşe Nur Yasemin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eylül 2009
Foruma bakındım ama benzer yada ilgili konuyu bulamadım yada gözümünden kaçtı. acaba seveso ile ilgili(nedir?, planı nasıl hazırlanır?, neler yapmak gereklidir? vs..) elinde bilgi olan arkadaşlarımızın bunları burada paylaşabilmeleri mümkün mü? ayrıntıya ihtiyacım var bu konuyla ilgili... şimdiden teşekkür ederim.. Bu konunun bu aralar gündemde olması ve olmaya devam edeceğini düşündüğüm, bir çok meslektaşımızın yeni uygulanması sebebiyle belki konuyla ilgili çok bilgisi olmaması ve birbirimize daha verimli yardım edebilmemiz için konuyu sabitliyorum. Seveso ile ilgili tehlikeli atıklarının bildirimini yapmış veya konuyu bilen arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(Seveso nedir, hangi tesisler için bildirim yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir ...vs)
 
@Mustafacan Sistem size aşağıda belirttiğim zararlılık ibarelerinden birini seçmenizi istemediği sürece toplama kuralına dahil etmiyorsunuz.


22738
 
Fatih Koçak@Fatih Koçak Merhaba; Ocak ayında bekra bildirimi yapmıştım. Çevre İl Müd. planlı denetime geldiğinde hatalar olduğunu güncellemem gerektiğini söyledi. 9 adet Cas no'su mevcut kimyasalım var 2 tanesi dışında 7 tanesi sistemde kayıtlı değildi. Örneğin; sülfürik asit, sodyum hidroksit vb. Bu sebeple onları toplama kuralına dahil edemedim. Ancak bana söylenen (özellikle sülfürik asit için) dahil etmem gerektiği yanlışlık yapmış olabileceğimdi ve güncelleme yapmam istendi. Bunu nasıl çözebileceğimi henüz bulamadım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Cemre AysalarMerhabalar ,

Doğrudur , farklı bilgiler olabiliyor. En azından güncelleme yapabileceğiniz belirtilmiş. Siz Bekra uygulaması üzerinden mevcut kimyasallarınızın MSDS lerine ulaşarak güncelleme yapabilirsiniz. Aynı durumla ilgili beni de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Özlem ERDEN hanım revize etmem gerektiği için aradı. Ben bildirimi tamamen kaldırarak baştan yaptım.
CAS No su olmayan kimyasallarınız için Diğer Karışım ekle veya Diğer Kimyasal ekle kısmından manuel ekleme yapmalısınız.
CAS No girdiğiniz yere gelişigüzel birşey yazdığınızda direk sizi o ekrana atıyor. Oradan ilerleyebilirsiniz.
Dilerseniz siz de o şekilde yapabilirsiniz.
 
Merhaba,
Tesis olarak üst seviyeli kuruluşuz. Toplama hesabına gerek kalmadan sadece depolanan bir kimyasalın hesabıyla üst seviyeli kuruluş çıkıyoruz. Bu durumda yapmam gereken ekstra bir işlem var mıdır ? Bir de kimyasalın zararlılık sınıfına nasıl karar veriyoruz ?(Pa,Pb,Pc,H1,H2..)
 
Son düzenleme:
Merhaba ,

Öncelikle kimyasallarınızın tümünün beyanlarını tamamlayın.
Daha sonra Üst seviyeli kuruluş olarak aşağıda belirtilenleri yerine getirmeniz gerekiyor.
1580733886818.png

Zaralılık sınıfına kararı ise ekteki dosyadan (Yönetmelik eklerinde ) tamamlayabilirsiniz.
 
Teşekkür ederim Fatih bey, kimyasalları sisteme giriyorum. Ama mesela daha önceden girilmiş bir kimyasalı bildirime eklerken zararlılık sınıfını seçiniz diyor. Ve karşıma P5a,P5b,P5c,H1,H2 seçenekleri çıkıyor. Anlamadığım bu kimyasal zaten sistemde kayıtlı niçin benden zararlılık sınıfını istiyor. Ve yönetmelikteki P5a,P5b,P5c karşılığı açıklamalar da çok anlaşılır değil en azından MSDS lerde bu bilgiler bulunmuyor. Bu sebeplerden belirsizlik yaşıyorum.
 
Haklısınız o kısım biraz karışık bir durum.
Bu başlığı sondan başa incelerseniz sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz. :)
Spesifik bir kimyasalla karşılaşırsanız MSDS paylaşmanız halinde fikirler oluşabilir.
 
Arkadaşlar merhaba,
Bekra toplama kuralına göre Alt seviyeli bir kuruluş olan firmamda yapılması gerekenler nelerdir?Yönetmeliği okudum anladığım kadarıyla BKÖP belgesi hazırlamak ve Güvenlik Yönetim Sistemi raporu hazırlamak ,başka atladığımız bir konu var mı acaba ?Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
arkadaşlar merhaba tesisimizde bulunan motor yağı, şanzıman yağı, hidrolik ya için berka sistemine giriş yapmamız gerekiyor mu ?
 
Hocam merhabalar,
Öncelikle toplama kuralını uygulaman lazım. Tesiste depolanan kimyasalları, Sağlığa İlişkin Zararlar (H), Fiziksel Zararlar (P) ve Çevresel Zararlar (E) başlıkları altında gruplandırarak, yönetmelik ekinde belirtilen prosedürü izlemen gereklidir.

Toplama kuralına göre; üst seviye veya alt seviye çıkarsan bekra sisteminde bildirim yapmalısın. Kapsam dışı çıkarsan, yaptığın toplama kuralını güzel bir şekilde dokuman ederek, imzalayarak kayıt altında tutmalısın. Kapsam dışı tesislerin bekra bildirimi yapmalarına gerek yoktur.
 
Üst