• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Seveso

Ayşe Nur Yasemin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eylül 2009
Foruma bakındım ama benzer yada ilgili konuyu bulamadım yada gözümünden kaçtı. acaba seveso ile ilgili(nedir?, planı nasıl hazırlanır?, neler yapmak gereklidir? vs..) elinde bilgi olan arkadaşlarımızın bunları burada paylaşabilmeleri mümkün mü? ayrıntıya ihtiyacım var bu konuyla ilgili... şimdiden teşekkür ederim.. Bu konunun bu aralar gündemde olması ve olmaya devam edeceğini düşündüğüm, bir çok meslektaşımızın yeni uygulanması sebebiyle belki konuyla ilgili çok bilgisi olmaması ve birbirimize daha verimli yardım edebilmemiz için konuyu sabitliyorum. Seveso ile ilgili tehlikeli atıklarının bildirimini yapmış veya konuyu bilen arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(Seveso nedir, hangi tesisler için bildirim yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir ...vs)
 
Merhaba Arkadaşlar şimdi konu ile ilgili olarak benimde bir iki sorum olacak. (Sistemi kullanmış ve ya bakanlıktan yetkililere ulaşmış arkadaşlar) örnek olarak formaldehit kimyasalını göz önünde bulunduralım. Elinizde bir muhtahzar içerisinde %0,1-0,4 oranında kullanıldığına dair MSDS var ve MSDS de tehlike sembolü olarak Xn görünmektedir.
Fakat malzemeyi girerken adlandırılmış kimyasallar içerisinden girmek gerekecek çünkü listede verilmiş. Fakat bu liste üzerinden ilerlediğinizde tehlike işaretlerinde Ca sembolü kansorejen malzeme olarak görünmektedir.
Buradaki çelişki kullanılan malzemenin yoğunluğu ile değişmekte. Ancak bildirimde adlandırılmış kimyasal listesinden seçersek %90 üstü formaldehit kullandığımızı ve kansorejen malzeme kullandığımızı beyan etmiş olmayacakmıyız. Ama bizim elimizdeki muhtahzar içerisinde geçmekte sadece ve muhtahzarın işareti Xn tahriş edicidir.
Müstahzar girişlerinde sadece içerik malzemeleri bir kenara bırakıp olduğu gibi müstahzar üzerinden mi çalışma yapmamız lazım yoksa içerik malzemeleride bildirmemiz gerekecekmi Kimyasalların envanterinde olduğu gibi.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan acil olarak yardımlarını beklemekteyim.
İyi çalışmalar....
 
Hastanelere danışmanlık kısmında bunu sorduma ma sanırım burda da sormam daha uygun olacaktır :) öncelikle merhaba. özel bir hastanein çevre danışmanlığını yapıyorum, bu zamana kadar hep tersaneler bölgesnde tersanelere bu hizmeti verdim bu sebepten hastane ilk olacak. hastanenin yapması gereken bildirimler arasında SEVESO var mıdır? bilen yardımcı olursa sevinirim.
 
@Tuğba COŞKUN
tugba nasılsın umarım hatırlamıssındır sana bısey soracam ısgde hazırladıgımız acıl durum planları varya onları sevesoyamı yukleyecez nasıl olacak hıc kullandınmı sevesoyu
 
Merhaba Arkadaşlar şimdi konu ile ilgili olarak benimde bir iki sorum olacak. (Sistemi kullanmış ve ya bakanlıktan yetkililere ulaşmış arkadaşlar) örnek olarak formaldehit kimyasalını göz önünde bulunduralım. Elinizde bir muhtahzar içerisinde %0,1-0,4 oranında kullanıldığına dair MSDS var ve MSDS de tehlike sembolü olarak Xn görünmektedir.

Fakat malzemeyi girerken adlandırılmış kimyasallar içerisinden girmek gerekecek çünkü listede verilmiş. Fakat bu liste üzerinden ilerlediğinizde tehlike işaretlerinde Ca sembolü kansorejen malzeme olarak görünmektedir. Buradaki çelişki kullanılan malzemenin yoğunluğu ile değişmekte. Ancak bildirimde adlandırılmış kimyasal listesinden seçersek %90 üstü formaldehit kullandığımızı ve kansorejen malzeme kullandığımızı beyan etmiş olmayacakmıyız. Ama bizim elimizdeki muhtahzar içerisinde geçmekte sadece ve muhtahzarın işareti Xn tahriş edicidir.

Müstahzar girişlerinde sadece içerik malzemeleri bir kenara bırakıp olduğu gibi müstahzar üzerinden mi çalışma yapmamız lazım yoksa içerik malzemeleride bildirmemiz gerekecekmi Kimyasalların envanterinde olduğu gibi. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan acil olarak yardımlarını beklemekteyim.

İyi çalışmalar..
Konu hakkında bilgisi olan var ise paylaşabilir mi ?
 
Merhabalar
Seveso, Kimyasal envanter veri girişleri yıllık periyodik yapılması gerekiyor mu? Sistem girişi için son tarih bilgilerini paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
 
Syn. Ersin Karagöz;
Şubat 18 olarak belirtilmiş ve ya kapsama dahil olmanız durumunda yen ikurulacak firma hemen kurulu firma altı ay içerisinde bildirim yapmalı yönetmelikte Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Hakkında Yönetmelik de detaylı olarak anlatılmakta. Yıllık olarak değil ama kapsama dahil olmanız durumunda ve ya yeni kimyasal alımlarınızda kimyasal eklemeniz gerekmekte.
 
Seveso bildirimi destek hattı iletişim bilgileri aşağıdaki gibi az önce Özlem Hanım ile görüştüm. Yardımcı oluryolar veya mail atabilirsin.


Telefon:
Ayşe Pınar AKLAN : 312 207 52 18
Çevre ve Şehircilik Uzmanı
Ahmet GÖKTAŞ :312 207 52 19
Çevre ve Şehircilik Uzmanı
Özlem AKBULUT ERCAN :312 207 67 24
Çevre ve Şehircilik Uzmanı
Müfide DEMİRURAL :312 207 65 79
Şube Müdürü
E-Posta:
sevesobildirim@cob.gov.tr
sevesobildirim@cevresehircilik.gov.tr
 
Değerli çevre mühendisi(görevlisi) arkadaşlar 43 dakika önce paylaşılmış ve 3000 defa okunup 35 defa cevap verilmiş SEVESO hakkında;
1-Hepinizi "Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolu Hakkında Yönetmelik" okumaya davet ediyorum
2-Bakanlıktan görüş aldığınız değerli uzman arkadaşlara bu yönetmelik ne zaman yürürlüğe girecektir diye sormanızı rica ediyorum
3-Yönetmeliğimiz derki 18 Ağustos 2010 çarşamba günü 27676 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin 7. maddesinin birinci,ikinci,üçüncü ve beşinci fıkraları yayımlandığı tarihde diğer hükümleri ise yayımlandığı tarihden iki yıl sonra yürülüğe girer
4-Değerli arkadaşlar 7. madde özetle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yazılım programı üzerinden yapılan bildirimdir.
5-Sizlere Bakanlık tarafından gönderilen SEVESO konulu yazışmanın amacı yapılmış olan bildirimlerin güncellenmesi ya da yapılmayan bildirimlerin yapılması hakkındadır.
6-Eğer bildirim yapmış iseniz herhangi bir yükümlülüğünüz kalmayacaktır çünkü yine aynı yönetmelik derki örneğin güvenlik raporunun formatını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hazırlar der Çalışma Bakanlığının böyle bir hazırlığı henüz yok
heppinize saygılar sunarım iyi çalışmalar
 
Arkadaşlar,
Çevre Yönetimi yeni binasına taşınıyor. O yüzden telefonlarına cevap veremeyebilirler. Ama e-posta atabilirsiniz. Cevap alırsınız.
 
akaryakıt istasveya kapsam dışı yazısı mı almamız gerekiyoryonları sevesoya giriş yapması gerekiyormu bilgisi olan varsa sevinirim teşekkürler
 
Üst