• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hüseyin Demirhan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Temmuz 2016
Şehir
Denizli
Firma
Yok
Merhaba arkadaşlar. Toplama ve ayırma tesisleri sıfır atık yönetmeliğine göre sıfır atık belgesini almak zorunda değil olarak anlaşılıyor. Peki bu belgeyi aldığımızda bir toplama ve ayırma tesisi için ne gibi faydaları olabilir? Toplama ve ayırma tesisinde çalışıp bu belge için müracaat edeniniz varmı?
 
Hüseyin DemirhanÜstad Merhaba,

Sıfır atık sisteminin kurulup kurulmayacağı konusunda Sıfır Atık Yönetmeliği'nin ekini incelemek gerekir. Toplama ayırma tesisleri kapsama girmediğinden dolayı (ÇED Yönetmeliği'ne göre kapsam dışı oldukları için) sıfır atık sistemini kurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yine aynı yönetmeliğe istinaden kapsama girmeyen firmalar gönüllülük esasına göre sıfır atık sistemini kurarak belge alabilirler. Sıfır atık belgesinin alınıp alınmayacağı tamamen size kalmış bir durum. Bu sistemi kurarak atık yönetiminizi daha iyi sağlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; yemek atıkları ile organik atıklarınızı ayrıştırarak bu iki atık türünün çöpe gitmesini önleyebilirsiniz. Şunu diyebilirler; toplama ayırma tesislerinde proses sonucu hiç atık çıkmaz. Bu her zaman karşılaşılan bir sorun ama siz yenilik katmak ve geliştirmek açısından sıfır atık sistemini kurabilirsiniz. Sıfır atık ile ilgili ekte çalışma yer almaktadır. Bunu incelemenizde fayda var.

İyi çalışmalar. :)


1597742930803.png

1597742982810.png
 

Ekli dosyalar

  • Sıfır Atık Sunumu.pdf
    5.9 MB · Görüntüleme: 339
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiAyrıca yönetmelikte atık girişleri için şu bilgi yer almaktadır;

Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında toplanan atıklara ilişkin aylık bilgileri takip eden ayın onbeşine kadar sıfır atık bilgi sistemi üzerinden bildirmekle ve her yıl Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgilerin veri kontrollerini tamamlamakla, bildirime esas bilgi ve belgeleri muhafaza etmekle yükümlüdür.​
 
Cem Yılmazanladim. valla bizim antalya müdürlüğü "kapsamda değilse neden sistemde seçebiliyorsun o zaman" diyerek tüm atıkların girişlerini yapmamızı istiyor. ayrıca belge başvurusu kısmında yıldızlı olmamakla beraber girişlerin yapılması gerektiği yazıyor. ayrıca eksiklik de verildi bize "tıbbi atık, elektronik atık vb. girişi neden yapılmadı" diyerekten. neyse ben onların istediği şekilde devam edeyim.
 
Cem YılmazCem Bey bir sorum olacak. "içerik veya yapısal olarak evsel nitelikli atıklara benzer olanlar hariç" denildiği için işletmeye gelen üretim için gereken makine, parça vb. ürünlerin temiz karton kolileri veya logosuz düz şeffaf plastik ambalaj ve streçlerini de sıfır atık kapsamında değerlendirebilir miyiz sizce?
Sonuçta ofise alınan ürünlerin, yemekhane vb. ambalaj atıklarıyla benzer.
 
Merhaba arkadaşlar Antalya Bölgesinde çalıştığım bir kaç otelin sıfır atık sistemini açmak istiyorum ama maalesef ki takıldığım bir nokta bulunmaktadır.Bu firmalar daha önce hiç atık beyanında bulunmamış ve buraya gireceğimiz rakam ortalama bir sayı olmak zorunda diye biliyorum bu konuda ki bilginiz nedir acaba?
 
Üstad merhaba,

Bahsetmiş olduğun kısım aşağıda yer alan galiba. Bu kısma tahmini miktarı yazabilirsiniz ancak siz yine de atık çıkışı yapmanızda fayda bulunmaktadır. Siz belge için başvuru yapacağınız zaman atık çıkış miktarını ve belgelerini sisteme gireceksiniz.

1601925111006.png
 
hocam merhaba;
tam olarak bu kısımı diyorum ama maalesef şöyle bir sıkıntı var firmanın eçbs sistemi yeni açılmış durumda ve herhangi bir beyanı mevcut değil doğal olarak alo181 aradığımda buraya yazacağım miktarı tesis sorumlusundan öğrenmemi istediler onlar bana ortalama 5200 kg gibi miktar söyledi ama ben bakanlıkla konuştuğum zaman sene sonu atık beyanı yaptığım zaman atıklarım bu miktar üzerinde çıkarsa sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.*60 odalı ve oda kahvaltı olan bir otel için ortalama miktar dediler.
2'nci olarak 100 oda ve üzeri bir tesisim için bu miktarı ortalama ne girmem gerekiyor çünkü aynı şekilde onların sistemi yeni açılmış durumda ve herhangi bir atık gönderimi bulunmamaktadır.
 
Sizin otele gidip saha denetimi yapmanız gerekir. Ne tür atıklar çıkıyor bunları birebir işletme yetkilisi ile konuşmanız gerekir. Bir de çıkan evsel katı atık miktarını da baz alacaksınız. Siz belirli bir hesaplama yaparsınız ve ortalama bir değer girerseniz sıkıntı yaşamazsınız. Sıfır atık yönetmeliğinin eklerinde başvurulacak tarihler bulunmaktadır. Yakın zamanda atık çıkışı yaparsanız elinizde kuvvetlenmiş olur. :)
 
Mrb aynı sorun bendede var bununla ilgili kiminle görüşmem gerek bakanlıktan başvuru yapamıyorum... siz çözüm olarak nasıl bir yol izlediniz acaba..
 
arkadaşlar merhaba takıldığım bir konu hakkında bilgi almak istiyorum.Çalıştığımız otellerin organik atık miktarını bulmak istiyorum.Hesaplama yaparken kişi geceleme miktarı ve oda geceleme miktarı yer almakta burada hesabı kişi geceleme miktarı x evsel atık miktarı olarak mı yapmalıyım bir de personel 3 vardiya çalışıyor burada oluşan atık miktarını da çalışan personel sayısı x evsel atık miktarının 3/1 olarak mı hesaplama yapmam gerekmektedir.
Veya yatak sayısından hesaplama yapsam 100 yataklı bir otelin atık miktarını nasıl hesaplarım
 
Merhaba ,

Daha önce gönderim yapılıyorsa oradan bir ortalama alabilirsiniz .
Yukarıda belirttiğiniz hesaplamalar da mantıklı tabi , ama bunun yanında + olarak dışarıdan giriş var mıdır ya da ek gıda tüketimi oluyor mu onları da hesaba katmalısınız.
 
daha önce gönderimi bulunmamakta hocam ama şöyle yatak kapasitesi x evsel atık miktarı yaptığımda ise doğru bir sonuç alınamamaktadır.Bu yüzden sanırım gecelik konaklayan kişi sayısı x evsel atık miktarı= toplam atık miktarını bulmam gerekiyor diye düşünüyorum ama doğru mu düşünüyorum bilmiyorum
 
@aykut0714 Mantıklı olabilir tabi ama değişkenlik gösteriyorsa gecelik konaklama sayısı uygun bir yönetim sağlamak için maks. miktarı almanızı öneririm.
 
Bulunduğunuz ilin TUİK verilerine göre kişi başı oluşan atık miktarını bulun. Konaklayan kişi sayılarına ve çalışan kişi sayılarına göre çarpar hesaplarsınız. Bu atıkların içerisinde ne kadar organik olduğunu ise ya şuanki atıkları ayırıp tartarak bir kabul yapın ya da ilinizde yapılmış akademik çalışmalar varsa atık karakterizasyonunu bulup % kaçı organikmiş ona bakın.
 
Üst