• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Su seviyesi

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Merhaba,
Uzun havalandırmalı aktif çamur prensibine dayalı biyolojik-kimyasal arıtma tesisi işletiyorum.Tesiste su seviyesi çok yükseldi,üretim geçen sene artmıştı fakat seviye bu kadar yüksek olmuyordu.Her ünitede her havuzda seviye yüksek.Girişte debimetrem olmadığı için ölçemiyorum.Acaba farklı bir problem mi var?Suyun gitmesini engelleyen bir yer mi var bilemiyorum..
 
Tesis projelendirilirken hidrolik profil yanlış çıkarıldıysa,havuz içerisindeki ve havuzlar arasındaki yük kaybı yanlış hesaplandıysa,havuzların kotlarıyla ilgili bir hata varsa bu problemi yaşayabilirsiniz.Ya da savak kapakları,kanal kapakları gibi kapaklarınız yeterince açık değildir.Aklıma gelen bunlar.Bunların dışında aşırı olmadıkça debi artışı su yüksekliğini etkilemez,yanlızca atıksuyun havuz içerisindeki hidrolik alıkonma süresini etkiler.
 
düz savaklarda debi - yükseklik ilişkisi

Q= 1.83 * L * h^3/2

Havalandırma Tankı çıkış debisi = Son Çökeltme Tankı çıkış debisi + Geri devir pompa debisi

Çökeltme Tankı çıkış savağı tipine göre debisini rahatlıkla hesaplayabilirsiniz.

geri devir pompasının çıkışında debimetre olması lazım artık :) yoksa bile harcanan güç veya amperden ve basma yüksekliğinden debisini yine hesaplayabilirsiniz.

denklemin her iki tarafı birbirine eşit ise sistemde tıkanıklık yok demektir. :)
 
Tuğba üretimde oluşan atıksu kaynaklarını tekrar ncele istersen. Üretimden kaynaklanan bir sıkıntı olabilir. Havuzlarda çalışan pompaların çalışmasında bir anormallik görmüyosan sıkıntı üretimden kaynaklanıyordur.
 
Her ünitede seviyenin yüksek olması sağlıklı bir durum değil. Sanırım tesiste tek noktada terfi yapılıyor. Şayet durum böyle ise, pompa, vana yada kapaklardan kontrole başlamanız iyi olacaktır. Hidrolik akım şemasından da kısaca bahsederseniz daha sağlıklı cevaplar alabilirsiniz. Çünkü sorun hidrolik akımdan kaynaklanıyor.
 
giriş debimetrem yok demişsiniz.bunu çok basit sayaç sistemiyle çözebilirsin debimetre olmadan.örnek:terfi pomapalrının kapasitesi 300 m3/saat.sayacı taktın pompanın kontaktörüne pompa çalışmaya başladğı anda sayaç ta çalışacak ve sayacak.saat 10 il saat 11 arası yani 1 saatlik değer okudun not eettin.hesap 11deki değer:16774,42 10 daki değer 16773,56 (16774,42 -16773,56 )x300 m3/h =258 m3/h olarak bunu günün her saati tablo yapıp takip edebilirsiniz ve toplam günlük debin çıkar ortaya . bu şekilde pompalarınız ne kadar çalışmış bilrsiniz ve bakım porgramı yapabilirsiniz.bunu diğer ekipmanlara da yapabilirsiniz.
 
Merhaba,
Sorunu çözdük;çok basit gördüğümüz bir olay ama seviyeyi yükseltebiliyor.Havanladırma havuzunun ortasında çökeltme havuzundaki boruda tıkanma olmuş.Temizleme işlemi ile sorun halloldu.Teşekkürler.
 
tesisin her yerinde yukselme oldu demıtınız pekı bu sartlarda son cokeltıme gıden boruda tıkanma vardıysa son cokelmede yukselme nası oldu acaba??
 
Çökeltme havuzundaki seviye de yüksek gelmişti önce.Fakat sonradan farkettik ki diğer ünitelerdeki gözle görülür artış çökteltme havuzundaki gibi değil.Ayrıca burada zorlandığımız konu ünitelere geçişlerde borular havuzun altından geçiyor.Bu yüzden bunu üstten kuşbakışı bakınca göremiyorsunuz.
 
Cevap: Su seviyesi

tabiki haklısınız öğrencilikte çizilip bakılıp sorunları çözmek gibi değildir tabi öğrenciliğime verin ... tesekurler
 
Üst