• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

TAT işine girmek istiyorum.

k_ferdi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Şubat 2018
Firma
FERKA
herkese merhaba.
makina parçalarını toplayıp (ihale yada fabrikalar yolu ile) metallerini sınıflarına göre ayrıştırmak(demir,bakır,alüminyum gibi) ve ilgili yerlere vermek istiyorum. açıkçası resmi yollar hakkında bilgim yok. bu konuda sizden destek istiyorum. nereden başlamalıyım. geri dönüşüm değil de hurdacı gibi bir işyeri olacak.
bu tarz bir iş yerini şehir merkezi içerisinde bir bina altında olabilir mi? yoksa sanayi sitesi gibi açık alanda mı yapılır. işyeri nasıl açılır(resmi prosedürleri)?
şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim.
 
TATlı işler :p :) önce yönetmelikleri incele. Devletin istediği gereksinimlere bak. Sonra bu işi yapanların kullandığı alet ve ekipmanları araştır. Bir liste yap ne kadar para yatırman gerektiğine dair. Sonra bunu 2 ile çarp o kadar para lazım sana. Metal işini merdiven altı yapamazsın.
 
Süreç ne olursa olsun, önce ÇED'den başlayacak. Dolayısı ile öncelikle faaliyetinizi nerede yapacağınız önemli. Eğer OSB sınırları içerisindeyse, OSB'den faaliyet uygunluk görüşü alınacak. Münferit tesis ise Belediyeler, İl Müdürlükleri veya İl Özel İdareleri devreye girecek. Bu aşamayı atlattıktan sonrası Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği, Atık Yönetimi Yönetmeliği, Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gibi yönetmelikleri inceleyerek yeni yol haritanızı çizmenizi öneririm.
 
@k_ferdi
Tehlikesiz atık toplama-ayırma tesislerinde aranan şartlar
MADDE 12 – (1) Tehlikesiz atık toplama-ayırma faaliyeti yapanlar faaliyet sahalarında aşağıda belirtilen tedbirleri alırlar;
a) Stok sahasının zemin geçirimsizliği beton veya benzeri malzeme ile sağlanır, yağmur ve yüzey sularının drenajı için tedbirler alınır.
b) Tesis genelinde oluşacak yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanır.
c) Gürültü, toz gibi kirleticilere karşı ilgili yönetmeliklerde tanımlanan sınır değerlere uyulur.
ç) Tesis çevresi dışarıdan görülmeyecek şekilde çevrilir ve bu alana personel harici kişilerin izinsiz girmesi önlenir.
d) Metal hurda toplama-ayırma faaliyeti yapan tesislerde taşınabilir radyasyon ölçüm cihazı ve yeterlilik sahibi personel bulundurulur. OSB, küçük sanayi siteleri vb. şekilde toplu halde bulunan ve giriş çıkışları kontrol altına alınmış sanayi sitelerinin girişlerinde radyasyon kontrol sistemi ve yeterlilik sahibi personel varsa bu şart aranmaz.
e) Yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır kullanılır.
f) Yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulundurulur.
(2) Metal hurda toplama-ayırma işi yapanların faaliyet sahalarından kaynaklanan bakiye atıklar için türlerine göre 11 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen hükümlere uyması zorunludur.
((((11. Madde/(3). fıkra: Tehlikesiz atık geri kazanım tesislerinden kaynaklanan bakiye atıkların, çevre izin/lisansına sahip geri kazanım veya bertaraf tesislerine gönderilmesi zorunludur.))))


Geri kazanım tesislerine çevre lisansı verilmesi
MADDE 13 – (1) (Değişik:RG-11/3/2015-29292) Tehlikesiz atık geri kazanım tesisi ile metal hurda ıslahı/geri kazanımı tesisi kurmak ve işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin çevre lisansı alması zorunludur. Çevre lisansı alınması işlemlerinde Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Söz konusu Yönetmeliğin Ek-3C’sinde yer alan Teknik Uygunluk Raporunda, bu Tebliğin Ek-1'inde verilen bilgi ve belgelerin bulunması zorunludur.
(2) Birbirini tamamlayan ve benzer teknoloji kullanan kompleks tesis üniteleri çevre lisansı alma açısından tek ünite sayılır.
(3) (Değişik:RG-11/3/2015-29292) Bu Tebliğde tanımlanan tehlikesiz atık geri kazanım tesislerine Bakanlık tarafından çevre lisansı; tehlikesiz atık ve metal hurda toplama-ayırma tesislerine il müdürlükleri tarafından 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde düzenlenen belge verilir. Metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerinin toplama-ayırma faaliyeti için il müdürlüklerinden belge almaları şartı aranmaz.
 
@k_ferdi

Anladığım kadarıyla mke, koç gibi firmalardan ihale ile satılan hurda araç, makine tesisat elemanlarını satın alıp satışını gerçekleştrimek istiyorsun
bence bunu yapmak için tesis kurmak yerine bi tat firmasıyla anlaşmayı dene. işine ortak çıkar muhtemelen ama en azından kendini denersin ne kadar kazanıyon nereye ne kadar harcıyosun kısa vadede bunun hesabını tutumuş olursun hemde konu ile ilgili ihale süreci ve diğer tüm resmi işlemlerin sürecine tanıklık edip tecrübe kazanırsın.
TAT firması kurmak oldukça maliyetli bir iş, bunun yerine halihazırda kurulu tatlar ile çalışmanı tavsiye ederim
 
Mesut Güngör yanda bu konudan bahsediyorum. Bu ihalelere girmek içinde vergi mükellefi olmak gerekli diye düşünüyorum.
 
Üst