• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atık alanı sorumlusu

Nihal Ş. Aksoy

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2013
Şehir
İstanbul
Firma
DUO ÇEVRE ARITMA SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
Tehlikeli atıkların geçici depolanması durumunda tehlikeli atık sorumlusu belirlememiz gerekiyor mu? Gerekiyor ise bu sorumlu kişiyi valiliğe bildirmemiz gerekiyor mu? Gerekiyor ise nasıl bildiriyoruz, örnekleri var ise paylaşabilirseniz sevinirim. Belirli bir dilekçe formatı var ise paylaşırsanız memnun olurum.
 
Teşekkür ederim, peki bu bildirim için özel bir dilekçe formatı var mı?
 
Şuan işyerinde değilim yazıyı şöyle özetliim

konu: tehlikeli atık geçici depolama alanı sorumlusu
sayı :

çevre ve şehircilik il müdürlüğüne

fabrika bilgileri yazılıp firmamızda bulunan tehlikeli atık geçici depolama alanı sorumlusu olarak ...... görevlendirilmiştir.

gereğini bilgilerinize arz ederiz.

hatırladığım kadarıyla bu şekilde umarım işinize yarar
 
Benim tesislerimin çoğunda atık çıkmıyor, ancak, floresan ve kontamine kıyafet, üstübü (15 02 02*) ve hatta olmadığı halde 15 01 10* kontamine ambalajı da ele alarak tehlikeli atık alanı oluşturmak zorunda kalıyorum. açıkçası bunu yapmaları için firmaları ikna etmek çok zor oluyor, miktarlar o kadar az ya da hiç yok ki kendim bile gerekliliğine doğru düzgün inanmıyorum. Bu tür durumlar için devletin bir çözüm getirmesi gerekiyor gibi geliyor. Belediyelerin ücretsiz toplama araçları belli miktarın altındaki atıkları toplayabilir örneğin. Tehlikeli atık zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorunda bir de bu insanlar, olmayan ya da cüzzi miktarda atıkları için... isg de nasıl 10 çalışan altı devletten hizmet alacaksa bu tür belli miktarın altındaki atıklar için de benzer bir çözüm bulunmalı bence. şimdi bu olmayan atıklardan sorumlu birini de atayıp valiliğe bildireceğiz... Tesis sahibini nasıl ikna edeceğimi düşünüyorum kara kara...

üstelik artık açık alandaki tehlikeli atık alanlarının kesinlikle kapalı olmasını istiyorlarmış, tel kafes kabul edilmeyecekmiş bundan sonra...

@Nuri Ünal
Bilgi olarak ek bir belge eklememize gerek var mı? TC kimlik no vb. gibi mesela?
 
Atık yönetim planlarını sunarken atık sorumlusunu zaten belirtiyoruz. Yine böyle ayrı olarak belirtmek şart mı? Ben devletin aynı bilgiyi temcit pilavı gibi istemesindeki amacı anlamıyorum :confused:
 
Yazılım portalı üzerinden bildirim yaparken bildiriyoruz değil mi?
 
Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı ile ilgili olarak özet ve güzel bir bilgi

14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında, 9. Madde (m) bendi gereğince Atık Üreticisi, tesis içerisinde gerekli koşullarda Geçici Depolama alanı kurmakla yükümlüdür.

Tehlikeli Atık Geçici Depolama Sahasında olması gereken koşullar;
• Fabrika sınırları içerisinde, tesis ve binalardan uzakta olmalı,
• Beton zemin üzerinde kurulmalı,
• Sızdırmaz, sağlam, emniyetli ve uluslar arası kabul görmüş standartlarda konteynırlar kullanılmalı,
• “Tehlikeli Atık Sahası” olarak tabela ve işaretleme yapılmalı,
• Toplama Konteynırları üzerinde Tehlikeli Atık ibaresine yer verilerek, atık kodunu, miktarını ve depolama tarihini belirterek etiketleme yapılmalı,
• Depolama alanının etrafı kapalı ve kilitli olmalı,
• Atıklar kimyasal reaksiyona girmeyecek şekilde ayrı depolanmalı,
• Yangın ihtimaline karşı, Yangın Söndürücü bulundurulmalı,
• Herhangi bir sızıntı, dökülmelere karşı emici malzeme bulundurulmalı ve atığın toplanabileceği kanaletlere bağlı kör kuyu (toplama haznesi) yapılmalı,
• Tehlikeli Atık Sahası Kullanma Talimatı hazırlanmalı,
• Depolama Alanından sorumlu personel belirlenmeli.

Depolama Alanının İnşası için dikkat edilmesi gerekenler;
• Saha özellikleri ve meteorolojik şartlar dikkate alınarak yapılmalı,
• Yağmur ve yağmurdan kaynaklanacak yüzey sularının depolama alanına girişi engellenmeli,
• Sızıntı Suyu Toplama Sistemine yağmur sularının karışması önlenmeli,
• Dökülmelerin Toplama Haznesinde birikebilmesi için depolama alanı eğimli yapıya sahip olmalı,
• Yağmur, Rüzgar gibi dış etkenlere karşı korunaklı olmalı,
• Köpek, kedi, fare gibi hayvanların giremeyeceği şekilde düzenlenmeli,
• Çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz risk etkileri önlenmeli,
 
Teklikeli kimyasalları üretimde yardımcı madde olarak kullananların yükümlülükleri nelerdir?

ANADOLU ÜNİVERSİTESİNE ÇOK ÇOK TEŞEKKÜRLER
Bakanlık Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı ile ilgili madde 9 m bendinden öteye gitmeli ve yukarıdaki kaynağı da değerlendirerek tüzük yönetmelik bişey çıkartmalı. nedir bu sızdırmazlık kriteri, hangi atık türlerinde hangi koşullar sağlanmalı, madde madde tek bir yetkili ağızdan çıkmış kriterler olmalı.... her denetleyen kendi kriterini koyuyor mecburen, dört satırlık anlatımla istenilen neredeyse tüm mevzuatın bir özeti ve yoruma çok açık... çalışılması lazım....
 

Ekli dosyalar

  • ATIK YÖNETİMİ EL KİTABI - L..pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 486
Meslekteki farkındalığın artışı sarı öküz hikayesine benziyor. Yanlış anlaşılma olmasın. Hikayenin gerçek adı sarı öküz. Hikayeyi biliyorsanız ne demek istediğimi çok iyi anlamışsınızdır.
 
Açıkçası bilmiyorum, ulaşabileceğim bir kaynak varsa ve buna değecekse göz atmak isterim

Otlakların birinde bir öküz sürüsü yaşarmış. Çevredeki aslan sürüsünün de gözü öküzlerdeymiş.
Ancak, öküzler saldırı anında bir araya geldiği zaman, aslanların yapacak bir şeyi kalmazmış. Bu yüzden küçük hayvanlarla beslenmek zorunda kalan aslanlar, iyi beslenememeye başlayınca bir çare düşünmüşler. Topal aslan yanına bir iki aslanı da alarak, beyaz bayrak çekmiş ve öküz sürüsüne yanaşmış.

"SUÇ HEP O SARI ÖKÜZ''DE..."
Öküzlerin lideri Boz Öküz ve yanındakilere tatlı dille konuşmaya başlamış:
"Saygıdeğer öküz efendiler. Bugün buraya sizden özür dilemeye geldik. Biliyorum bugüne kadar sizlere zarar verdik. Ama inanın ki, bunların hiçbirini isteyerek yapmadık. Bütün suç hep o Sarı Öküz''de. Onun rengi sizinkilerden farklı ve bizim de gözümüzü kamaştırıyor, aklımızı başımızdan alıyor. Biz de barışseverliğimizi unutuyor ve saldırganlaşıyoruz. Sizle bir sorunumuz yok. Verin onu bize, siz kurtulun, yine barış içinde yaşayalım." Boz Öküz ve heyeti bu sözler üzerine aralarında tartışmış ve teklifi haklı bularak, Sarı Öküz''ü vermişler aslanlara. Bir tek Benekli Öküz karşı çıkmış ama kimseye derdini anlatamamış.

"AFERİN SİZİ KUTLARIZ!"
Bir süre sonra aslanlar yine aynı yöntemle gelip, bu kez Uzun Kuyruk''u istemişler:
"Gördünüz mü ne kadar barış severiz. Sizi de kararınızdan dolayı kutlarız. Ancak, şu sizin Uzun Kuyruk var ya, kuyruğunu salladıkça nereden baksak görünüyor ve aklımızı başımızdan alıyor. Size saldırmamak için kendimizi zor tutuyoruz. Oysa sizler normal kuyruklusunuz. Verin onu bize, bu konuyu kapatıp, barış içinde yaşamaya devam edelim." Boz Öküz ve heyeti, Uzun Kuyruk''u teslim etmiş, yine Benekli Öküz karşı çıkmış. Uzun Kuyruk, aslanların pençesi altında can vermiş.

"NEREDE KAYBETTİK BİZ BU SAVAŞI?"
Bu olay sürekli tekrarlanmış, her seferinde farklı bahanelerle. Sonunda öküzler zayıflamış, aslanlar küstahlaşmış. Artık, hiçbir bahane ileri sürmeden, doğrudan müdahale ederek, "Verin bize şunu, yoksa karışmayız" demeye başlamışlar. Birer birer aslanların pençesinde can verirken, Boz Öküz ve birkaç öküz kalmış geride. İçlerinden biri liderlerine, "Ne oldu bize, nerede kaybettik biz bu savaşı? Oysa, vaktiyle ne kadar güçlüydük" diye sormuş. Boz Öküz, Benekli Öküz''ün sözlerini hatırlayarak, gözleri nemli "Biz" demiş, "Sarı Öküz''ü verdiğimiz gün kaybettik bu savaşı.."
 
Biraz pollyannacılık gibi olacak ama biz henüz Sarı Öküz ü vermedik kabul edelim... Dünya henüz kirliliğin batağına girdi... Er geç onlar da farkında olacaklar... iş işten geçmeye ramak kala herşeye rağmen biz orda olacağız :)) bilimkurgu film gibi oldu biraz ama... öyle...

@yara_bandi

Biraz toplama çalıştım ama bu saatte şu ezber sınavla mücadele ederken ancak bu kadar ince düşünceli olabildim, herkesden özür dilerim konuyu dağıttıysam

Ancak, eğer zamanım olursa yakın bir süre sonra Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alan ı ile ilgili detaylı bir çalışmayı burada herkesle paylaşmayı planlıyorum. Bari biz kendimiz birlik olup tek tip uygulama yapalım, hepsi iyi olsun... Herkes şiir okur ama herkes okuduğu aynı şiirle kitleleri ardından sürükleyemez :)
 
merhabalar,

tehlikeli atık geçici depolama hakkında bir sorum var; fabrikanın sınırları içinde fakat bina dışında bir sundurması var üzeri kapalı gerektiğinde kapısı kilitlenebilen bir bölüm, genelde sevkiyat kısmı olarak kullanılıyor kamyonun girip çıkabileceği genişlikte. bu alanın bir kısmında tehlikeli atık için geçici depo sahasını yapmak istiyorlar sizce il çevre bu alanı uygun bulur mu?
 
@Ezgi Özturan

Depoyu duvar ile bölmen gerekiyor tam anlamıyla. Başka bir işlem varken orada ayrıca tehlikeli atık depolayamazsın. Bunun dışında tabanı geçirimsiz epoleksi zemin kaplama yaparsan, yağ ve kimyasal sızıntıları için toplama kanalları yaparsan olabilir. Bunlar mecburi olanlar. Depoyu görmediğim için çok fazla birşey söyleyemiyorum.
 
Merhaba arkadaşlar,

benimde benzer bir sorum olacak... bizde de tehlikeli atıklar oluşmakta. ayda 1 tonu geçiyor ve bunun ile ilgili geçici depolama izni almak gerekiyor. Fabrika dışına atık depolama tesisi yapımı olacak ve burası beton zemin üzerinde ve etrafında drenaj kanalı, üzeri çatılı ve tehlikesiz atıklarda burada depolanacak ve tehlikeli atıklar duvar ile diğer tehlikesizlerden ayrılacak ve kapıları kapalı ve kilitli ve üzerlerinde atık isimleri olacak.. Bunların dışında geçici atık depolama izni için başka istenen şeyler var mı acaba...depo yapımından sonra izne başvuracağım...

bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımın görüşleri nelerdir acaba.
 
Üst