Tehlikeli madde içeren öğütme parçaları presleme ile geri dönüşüm

Üyeler Görebilir
Merhabalar ben savunma sanayide mühimmat üretimde çevre denetim hizmeti veriyorum proses kaynaklı demir-çelik talaş ve parça çıkıyor bunlardan bazıları yağ ile karışmıyor tehlikesiz atık sınıfında ama bir miktarı da soğutmadan kaynaklı Bor yağı ile kontamine oluyor bu yağ depo alanına taşınırken araçlarda bir miktarı süzülüyor ama yine de bir miktar bor ile bulaşı mevcut. Şirket tamamını tehlikeli atıktan verip zarara girmek istemiyor geri dönüşüm firmaları da yağlı deyip fiyat düşürmek istiyor. Tubitak mamda analiz yaptırmak için sürece başlayacağım fakat herkes kesin tehlikeli çıkar diyor bunun bir oranı var mıdır? asıl sorum da şu bu talaş ve çapakları Briketleme (Metal Talaş Pres) Sistemini hem hacmini küçültmek hem depolamayı kolaylaştırmak için kursak, pres sırasında bor yağı da kendiliğinden akacağı için ek olarak yıkama, santrifüj sistemi gibi sistemler kursak yağdan arındırma ve tehlikesiz olarak göndermeye yetecek orana ulaşmış olur muyuz? Bu durumda bana ne önerebilirsiniz yılda yaklaşık 650 ton demir çelik talaş geri dönüşüme yollanıyor.

Üyeler Görebilir
kohssema
Bor yağlı talaşları tehlikesiz olarak gönderebilmek için evet Ek-3B tehlikelilik analizi yaptırmanız gerekmektedir. bunu TUBİTAK ile yapabilirsiniz. Atığınızdaki yağ oranı %1'in alında çıkarsa sonucunuz tehlikesiz olacaktır.

Kendini presleyip hacim küçültmek istiyorsanız öncesinde santrifüjden geçirerek boryağ ile metali birbirinden ayırabilirsiniz. Arındırma sonrasında presleyip briket halinde satışını yapabilirsiniz. ön işlem (santrifüj ve presleme) sonrasında yağdan arındırılmış atığa da analiz yaptırıp nihai durumda tehlikesiz olduğunu belgeleyebilirsiniz.

Üyeler Görebilir
Yanıtınız için çok teşekkür ederim murat bey peki bu işlemleri yaptıktan sonra tehlikesiz atık haline geleceği yüzde yüz müdür teoride olması gereken o mudur müdürüme önerirken projeyi o şekilde sunayım