• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikesiz atıklar nasıl depolanmalıdır?

damlafafanoglu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mart 2015
Firma
çalışmıyorum
tehlikesiz atıklar bina içinde depolanabilir mi? Kullanılacak yağlar bina içerisinde depolanması çevreye ve binaya zararı var mıdır?
 
Atık Yönetimi Yönetmeliği Madde 13

(1) Atıklar üretildikleri yerde türlerine göre belirlenmiş kriterlere uygun şekilde geçici depolanır.
(2) Özelliğine göre sınıflandırılarak geçici depolanan atığın üzerinde tehlikeli ya da tehlikesiz atık ibaresi, atık kodu, depolanan atık miktarı ve depolama tarihi bulunur.
(3) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıklar birbirleriyle reaksiyona girmeyecek şekilde geçici depolanır. Tıbbi atıklar hariç olmak üzere, tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 6 ay, tehlikesiz atıklar ise en fazla 1 yıl süreyle geçici depolanır.

Bazı Tehlikesiz Atıkları Geri Kazanımı Tebliği 3. Bölüm
Geçici depolama
MADDE 10 – (Değişik:RG-1/10/2013-28782)
(1) Tehlikesiz atık üreticisi; atıklarını geri kazanıma kadar gerekli tedbirleri alarak bir yılı geçmemek üzere tesis içinde depolayabilir. Bu durumda atıkların yağmur veya yüzey suları ile temasından meydana gelebilecek kirliliğin önlenmesi için zemin geçirimsizliğinin sağlanması, suların drenajı amacı ile ızgara, kuşaklama kanalları ve benzeri toplama sistemlerinin oluşturulması zorunludur.

Kullanılacak yağlar konusunda ise; tesis içerisinde bulunan ve kullanıma hazır durumdaki hiçbir şey için yaptırımda bulunulamaz. Ancak yağlar kullanıldığı zaman, sızma yapmaması için ya da yapması durumunda kanala ulaşmadan üstübüler ile emdirilmesini tavsiye ederim. Arıtma sistemine zarar vermektense, bir miktar fazla atığınız çıkacaktır.
 
Bitkisel atık yağların kaynakta ayrı toplanması ve uygun olarak depolanması esastır.
İLÇE BELEDİYELERİ; Bitkisel atık yağların hanelerden ayrı toplanması için yetkilendirilmiş kuruluş, çevre lisansı almış geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile işbirliği yaparak toplama sistemini oluşturmak, bitkisel atık yağ toplama faaliyetleri konusunda halkı bilgilendirmek ve toplama miktarları hakkında ilgili il müdürlüğüne bilgi vermekle
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--Atık motor yağları dahil atık yağlar ile bu yağların işlenmesi sonucu çıkan atıkların insan ve çevreye zarar verecek şekilde sahada boşaltılması veya yenisi ile değiştirilmesi, depolanması, doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzeysel sular ile yeraltı suyuna, ......

--(Geçici depolama)Atık yağlar 20 nci maddenin birinci fıkrasının (f) bendinde teknik detayları verilen geçirimsiz zemin üzerine yerleştirilmiş tanklar/konteynerler içinde toplanır.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BAZI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ
Geçici depolama alanı: Atıkların üretici tarafından geri kazanım/bertaraf tesisine gönderilinceye kadar tesis içinde geçici olarak biriktirildiği alanı,

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BİNA İÇİNDE SADECE EVSEL ATIKLARI BEKLETEBİLİRSİN.
 
Merhabalar,

Tesiste kağıt karton (15 01 01) ve Plastik atıkları (15 01 02)kaynağında ayrı toplama noktalarında aynı konteynerde biriktirmek bir problem oluşturur mu? Oluşturması durumunda ne gibi bir problem yaratır?
 
Merhabalar ,

Tehlikesiz atıklarınızı aynı konteyner içinde depolayabilirsiniz. Atığınızı alacak firma daha sonra ayrıştırma yaptığından dolayı bu size sorun teşkil etmez.
Ancak tehlikesiz atıklarınıza tehlikeli atık karışmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Aynı konteynerda biriktirdiğiniz için firma sizden karışık ambalaj 15 01 06 koduyla atığınızın alımını yapacaktır. Bu durumda EAYP nide belirtilen ayrı kodların miktarlarını belirlemenizde zorluk oluşturabilir.
Bu tamamen sizin insiyatifinizde olup, üretim tesisinize uygun şekilde depolamasını yapabilirsiniz.
Aşağıda bakanlık tarafından verilen geçici depolama alanı kriteri dosyasını da paylaşayım .
 

Ekli dosyalar

  • ta_gec-c-_depolama_alan-_sartlar_ve_ozell-kler--1-20180201135436.docx
    14.7 KB · Görüntüleme: 52
Tonajlarınız yüksek ise ambalaj atıklarını karışık olarak biriktirmeniz satış fiyatınızı düşürür, tonajı fazla ise kartonun veya plastiğin (yada bunları satıyor iseniz) ayrı toplamanız ve biriktirmeniz size daha fazla kazanç sağlayacaktır.
 
son birşey daha soracağım :) plastik ambalaj ve kağıt karton ambalaj birlikte depolanıp ayrı ayrı kodlarla verilebilir mi?
 
Birlikte depolanabilir evet fakat karışık ambalaj olarak çıkabilirsiniz neden özellikle farklı kodlarla çıkmak istiyorsunuz? özel bir sebebi mi var? İlla 2 ayrı kodla çıkmam gerekiyor diyorsanız evet çıkabilirsiniz az önce dediğim şekilde gönderdiğiniz firma ile ortalama tonajlarda anlaşarak. çok doğru bir yol değil fakat yapılabilir.
 
üretimden çıkarken miktarlar belli, verilerimiz doğru ilerlesin diye hep öyle yaptık ama yasal olarak uygun değilse yapmayacağız artık. bu arada çok teşekkür ederim.
 
Üst