• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstilde yüksek koi giderimi

Tuğba Kaplan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Ekim 2012
Firma
siam şirketler grubu
merhabalar,
örme kumaş boyama yapan bir firmam var organizede .arıtma suyunu organizeye veriyor uzun süredir yüksek koi çıkışı problemi var. herhangi bir arıtma uygulanmıyor sadece bekletme havuzunda bekletiliyor. arıtma tesisi kurmadan birşeyler yapılabilir mi??
 
@Burcu_
Eski çalışmalarıma bakayım. Tekstil sektöründe çalıştığımda bu konu ile ilgilenmiştim. Detaylı araştırmadan sonra sizinle bilgileri paylaşırım.
 
Otomatik dozlama ile sistem kendisi belirliyor miktarı, giriş suyunda pH 7-9 aralığında geldiği için fazla bi kullanım söz konusu olmuyor HCL için
 
burcu hanım oksijen miktarı vs takip ediyor musunuz? birde 1 saat havalandırma çok kısa süreli geldi bana. ben kendi tesisimden(tekstil) örnek vereyim. kimyasal ve evsel girişi ayrı kimyasal girişinde koi 8000lerde bunu kimyasal arıtımla 1500lere çekip evsel su ile karıştırıyorum. evsel su ile karıştıktan sonra ortalama 1000 1200 koi değerindeki atık suyumu (40 ton civarı) 7 saat havalandırıp 1,5 saat dinlendiriyorum. neticede 70-80 arası koi değeriyle atıksu elde ediyorum. bence havalandırma süresini biraz uzatmalısınız zira 70-80 ml değerde çamur miktarınızın az olduğunu gösteriyor.
 
Çözünmüş oksijen problarımda sıkıntılar var buaralar, 14-15 mg/L değerler okuyoruz havuzların içerisindeyken. Kalibresini dün yaptık takibe alacağım. Havalandırma süresini çok fazla artıramıyorum bu defa dengeleme havuzunda seviye aşınca atıksu geri tepiyor.

Bakteri miktarını aylardır artıramıyorum, mikrobiyolojik analiz sonucu fosfor azlığı olduğunu gördük bunun içinde fosforik asit veriyorum günlük ama çok fazla bir artış yine olmadı. Bakteri aşılama yöntemi düşünüyorum, şehirde bizden başka poliester çalışan olmadığı için bakteri farklılığı oluşmasın diye diğer sektör türlerinden de aşılama yapmaya çekiniyorum. Belediye atıksu arıtma tesisinden çamur istemeyi düşünüyorum sizce işe yarar mı ve belediyeler bu türlü bir paylaşım yapıyorlar mı acaba?
 
burcu hanım kapasiteniz ne kadar, günlük debiniz ne kadar o konuda bilgi verebilir misiniz? büyük ihtimal kapasite sorununuzda etkiliyor bu durumu. belediyenini tutumu nasıl olur bilemem ama hazır bakteride alabilirsiniz. yani bakteri takviyesi yapabilirsiniz biyolojik arıtma ile çözülür ancak bence kesinlikle havalandırma süreniz yetersiz yeteri kadar havalanmazsa mevcuttaki bakterileriniz de yine ölecektir. proplarınız bozuksa değerler için yorum yapamayacağım ama 2 mg/l gibi değerle çalışmanız gerekiyor. dediğim gibi daha büyük sıkıntılar yaşadım ben 8000lik koiyi şuan kimyasal arıtma + biyolojik arıtma ile 80 lere düşürebiliyorum.
 
@tinaneo
Mikrobiyolojik analizde bakterinin karbon miktarının yeterli düzeyde olduğunu gördük bu yüzden şeker kullanmamıza gerek kalmadı.
Herhangi bir hesap yapmadım, havalandırma süresini arttırıp dengelemede bekleyen suyu seviyenin üzerine çıkardığımda bu kez kanala giderken rogardan geri tepiyor ve şikayet alıyoruz.

@Emine Kale
Kapasite 2000 m3, deşarj ortalama 1400-1500 m3/gün. Sıvı bakteriyolojik ürün denedim ama herhangi bir verim alamadım. Havalandırmanın yetersiz geldiğinin farkındayım şuan için bu kapasiteyle havalandırma artırması yapamıyorum. Aklıma gelen tek çözüm aşılama
 
bu kapasiteye aslında 7 saat havalandırabilmeniz gerekmiyor mu ? benim kapasitem daha düşük boya baskı yok bende su bekletebileceğim kapasite 60 m3 günlük deşarjım 40-45m3 bir güne yakın rahatlıkla dengeleme havuzunda su bekletiyorum. dengeleme havuzu doluyor sabahtan alıyor yaklaşık 4 5 saatte sonra 7 saat havalandırıyor 1,5 saat dinlendiriyor 3 saattede boşaltıyor. bu sürede dengeleme havuzu bi yandan tekrar doluyor sanırım kapasiteyi tam kullanamama sebebiniz geri tepme bence bunu çözerseniz konuyu çözersiniz havalandırma süresini arttırarak. bunun haricinde burcu hanım nacizane fikrim istediğiniz kadar bakteri verin havalandırmayı uzatmadığınız sürece gelen bakteriyi de öldürürsünüz :/
 
Yeni arıtma projesi gündemimizde kimyasal+biyolojik arıtma(4000 m3) yapılacak, bu projenin sorunlarıma çözüm olacağını düşünüyorum. Havalandırmayı uzatma konusunda sizlerle hemfikirim ve bu konuda çaresizim. Belediye ile irtiba geçip aşılama konusunda yardım isteyeceğim. Teşekkür ediyorum ilginiz için önerilerinize her zaman açığım
 
@Burcu_
REnk giderici kimyasal (decolorant) ve koagülant üretimi yapmaktayız. Ürünleri üretmekle birlikte aktif olarak saha uygulamaları yapmaktayız. pH dengelendikten sonra kullanılacak renk giderici kimyasal ile (doz optimizasyonu yaptığınızı farz edersek) ortalama %50 KOI giderimi, iyi bir biyolojik arıtma ile % 90 KOI giderim verimi elde edebilirsiniz. Şayet kimyasal arıtma sonrası % 50lerde KOI giderim veriminiz yoksa doz optimizasyonu öneririm. Akabinde ise sorunun biyolojik arıtma kaynaklı olduğu belli. Oksijen problarınız yanlış ölçüm yapıyor olmasının dışında ölçüm noktası itibariyle de hatalı olabilir. Oksijen konsantrasyonunuzu stabil hale getirmeden yapacağınız tüm işlemler boş olacaktır.
@Emine Kale
Emine Hanım'ın bahsettiği üzere bakteriler ölecektir.
 
@Burcu_
Merhaba burcu hanım biyolojik arıtmanızı düzenli olarak bakteri ve havalandırmasını yaparsanız değerler istediğiniz seviyeye çekersiniz
(Havalandırma süreniz uzun olması lazım )

@Burcu_
Burcu hanım merhaba sizlere yardımcı olmak isterim
Biyolojik arıtmasın havalandırmasını yapmanız lazım
En son yürüttüğüm projede 28bin koı giriş suyu vardı çıkışta iskinin istediği 1000 değerine düşürdük
Kimyasal ve biyolojik arıtma revizyon yapa yatırımınız olursa fiyat teklifi vermek isterim
 
@Net arıtma


Teklifiniz için teşekkür ederim. Kimyasal arıtma için proje onay aşamasındayız.

Havuzlar için aşılama yoluna gideceğim tıkandığım yerlerde yardımınızı rica ederim, ilginiz için çok teşekkürler, iyi çalışmalar
 
Burcu Hanım Merhabalar
Çöp arıtma ve metan gazından elektrik üretimi yapan firmada çalışmaktayım. Çöp sızıntı suyu arıtımı yapılacak ( en düşük maliyet ile) KOİ giriş : 10000 Lerde ve istenilen KOİ : 800 ppm Bu sektörde yeniyim. Arge (jar düzeneği ile) yapacak koagülant, flokülant ve polielektrolitleri araştırmalar sonucu belirledim. Buradan en ucuz maliyetli bir çalışma yapacağım. Benim tek eksiğim kullanılacak kimyasalların kullanımı örnek olarak; katı olanların ( 2mg/L alüm ) dendiğinde 1 litre suyun içinde 2 mg çözülür şeklindemi yoksa ara stok çözelti yapılıp 50 mg alüm 1 litrede çözülüp bu çözeltiden 2 mg olarak mı alınacak. Sİz bu ayarlamaları nasıl yaptınız? Örnek olarak verebilirseniz bende burdan yola çıkarak hareket edebilirim.
Kolay Gelsin

günlük debi 5m3/saatte

Merhabalar
Çöp arıtma ve metan gazından elektrik üretimi yapan firmada çalışmaktayım. Çöp sızıntı suyu arıtımı yapılacak ( en düşük maliyet ile) KOİ giriş : 10000 Lerde ve istenilen KOİ : 800 ppm Bu sektörde yeniyim. Arge (jar düzeneği ile) yapacak koagülant, flokülant ve polielektrolitleri araştırmalar sonucu belirledim. Buradan en ucuz maliyetli bir çalışma yapacağım. Benim tek eksiğim kullanılacak kimyasalların kullanımı örnek olarak; katı olanların ( 2mg/L alüm ) dendiğinde 1 litre suyun içinde 2 mg çözülür şeklindemi yoksa ara stok çözelti yapılıp 50 mg alüm 1 litrede çözülüp bu çözeltiden 2 mg olarak mı alınacak. Bu ayarlamalar nasıl yapılır? Örnek olarak verebilirseniz bende burdan yola çıkarak hareket edebilirim.
Kolay Gelsin
 
Koagülant genellikle 1/18 oranında katılarak yapılır. İyice karıştırıp Al₂(SO₄)₃ 'ın tamamen erimesini sağlayın dozaj pompalarınızda tıkanmalara yol açabilir.
 
Üst