• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yer altı maden ocağı işletmeleri

sdagtekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2012
Şehir
İstanbul
Firma
Vakıf
Merhaba arkadaşlar,

Çevre kanununca alınması gereken izin ve lisanslar hakkında yönetmelik gereği EK2 madde 2.22 yer altı madenciliği belirtilmiş, yani yer altı madenciliği yapılıyor ise kapasiteye bakılmaksızın çevre izni alınması şartı koyulmuştur, peki hangi konulu çevre izni olacak bu?
mesela demir madeni yer altı ocakçılığı ile işletilecek izin konularından emisyon mu alınacak, zaten bir emisyon söz konusu değil kapalı alanda olduğu için, değerlendirme konusunda bilgisi olan var mı acaba?
 

Ek-2 Listesi - 2.22 Metalik ve/veya metalik olmayan yeraltı madenciliği.*

"*" olduğu için Gürültü kontrolü konulu çevre izninden muaf.
Atıksu deşarjı konulu çevre izni kapsamında tesisin durumuna göre ya deşarj iznine tabi olacak yada muafiyet başvurusu gerekecektir.

Ancak Hava emisyonu konulu çevre izninden mutlak suretle başvuru yapılması gerekecektir.

Emisyon konusunda;
Hava emisyonu konulu çevre izninde ise ekli listede yer alan "madencilikle ilgili maddeler gibi herhangi bir kapasite belirtilmediği için" miktarı ne kadar olursa olsun; depolanan malzeme, yükleme, boşaltma ve taşıma/tesis içi yollar la ilgili (SKHKKY Ek-2) hesaplamalar yapılarak tesiste çöken toz ölçümleri ve malzemenin tane boyutuna bağlı olarak PM10 ölçümleri gerekebilecektir.

Sektörle ilgili diğer maddelerde alt eşik değerler varken, sektörün çevresel açıdan belki de en az riskli (yer altı suyuna etkisi dışında ki, bu konu izin sürecinde zaten değerlendirilmiyor) olan yer altı madenciliğinde maalesef kapasite kısıtlaması yok :confused:
 
@shalic

"*" olduğu için Gürültü kontrolü konulu çevre izninden muaf.
Atıksu deşarjı konulu çevre izni kapsamında deşarjınız yok ise deşarj muafiyeti alabilirsiniz.
Ayrıca yer altı ocakları için,
Ek-2 Listesi "9.11 200 ton/gün ve üzerinde kuru durumda iken tozuma yapabilen yığma maddelerin, damperli araçlar veya devirmeli depolar, kepçeler veya teknik araç ve gereçlerle doldurulup boşaltıldığı açık veya tam kapalı olmayan depolama, eleme ve paketleme tesisleri. (200 ton/gün veya üzerinde madde aktarılan tesisler dahil olup, hafriyat çalışmaları hariçtir)." maddesine göre de değerlendirme yapmak gerekir. Ocaktan çıkardığınız malzeme bu madde kapsamına giriyor mu bakmak gerekir.

Bunların hiç biri kapsamına girmiyor iseniz bunları açıklayarak çevre izninden muafiyet almak için başvuru yapabilirsiniz.
 
@CMNet Okuru

Sayın Nefin,

Hava emisyonu kapsamında değerlendirilmesi için 9.11'e girmesi gerekmez diye düşünüyorum. Hava emisyonu konusunda izin başvurusu yapılması gerekir.
 
@Muharrem

Muharrem bey,
Direk emisyon izni almak gerekir demek pek dogru olmaz bence.. Emisyon kaynagi yok ise nasil emisyon izni alacagim? Yer alti ocaklarinda genellikle emisyon kaynagi bulunmaz bu nedenle bazi il mudurlukleri 9.11 kapsamina da giriyor mu diye bakiyor, giriyor ise izin alinmasini istiyor. Emisyon kaynagi yok ise ve 9.11 maddesi disinda kaliyor ise zaten gurultu ve desarj muafiyeti de var ise cevre izninden muaf olduguna dair yazi alinabilir..
 
Elbette emisyon kaynağı bulunmayan bir tesise emisyon konusunda muafiyet düzenlenir. Ancak ÇKAGİLHY Ek kapsamına giren bir tesisin muafiyetinin değerlendirilmesi için ek kapsamında başka bir maddeye bakmak "2.22" maddesini yok saymaktır.

Dediğiniz gibi emisyon konusunda muafiyet için "emisyon kaynağı" bulunmaması gerekir. Bu tür tesislerde emisyon kaynağı olarak değerlendirme yapmak için Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği Ek-1 de tanımlı (depolama, yükleme, boşaltma, kırma, taşıma vs.) herhangi birisinin bulunması yeterli. 200 ton/gün gibi bir alt eşik değer sanayi kaynaklıda yok.

Herneyse hangi il müdürlüğü böyle bir uygulama içerisinde bilmiyorum ama ilginç bi tarz geliştirmişler.
 
Arkadaşlar, tek maddeye takılıpta gürültü izninden muaftır denilmesi doğru değil. 2.22 muafiyet verir, ama siz izin kapsamında 2,18, 2.21, 9.11 vb. bir çok uygulamanızı içerebilecek maddeyi de eklerseniz işte bu diğer maddeler kapsamında gürültü izni yani akustik rapor almanız gerekecektir. Bu konu kapsamındaki tek doğrudan muafiyet; yerleşim yerine en az 500 mt mesafe şartı veya sadece 2.22 ile izin başvurusu yaptığınızda gerçekleşebilir. Bunun dışındaki izin başvurularında, diğer madde kapsamlarına da girildiği için gürültü kapsamında da değerlendirilecektir.
 
Fatih Bey, söylediklerinizde haklısınız elbette ancak gürültü kontrolü konulu çevre izni kapsamında tesisin sadece 2.22 kapsamında olduğu varsayımı ile söylemiştik muafiyet durumunu.

elbette belirttiğiniz maddelere de girmesi durumunda *'dan muafiyet durumu olmayacaktır. Bu durumda Gürültü yönetmeliği 33. madde (ç) bendi kapsamında ki muafiyet şartlarına bakmak gerekecek (mesafe, ruhsat tarihi veya haritalanacak alanda olup olmaması)
 
Emisyon açısından PM10 ve Çöken toz ölçümü yaptırılıp rüzgar gülü modelleme raporu yeterli olacaktır. Gürültü açısından akustik rapor yeterli olacaktır. Maden kırma eleme tesislerinde ölçümler yaptırmıştık biz.
 
yani açık ocak ile arasında bir farkı olmuyor anladığım kadarıyla, hava ile direkt teması olması veya olmaması prosedür olarak bir farklılık oluşturmuyor,,
 
Selma Hanım,

Kapalı Madencilikte tozun çevreye yayılma ihtimali yoktur fakat cevher çıkartıldığı anda havayla teması oluyor ve toz taşınımı oluyor burada çöken toz ölçümüyle hakim rüzgar yönünü dikkate alarak bir yayılma modeli yapılması mantıklı. Gürültü konusunda zaten maden ocağında çalışan makinelerin gürültüsü İSG kapsamına giriyor.
 
Üst