• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

2020 Atık Beyanı

nureris

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ocak 2018
Firma
-
Merhabalar,

2020 Atık Beyanı için kontrollerimizi yaparken, bazı tamamlanmış taşımalar için gönderdiğimiz miktar ile alıcı tesisisin kabulünü yaptığı miktarlarda farklılıklar mevcuttur. Beyan sırasında EÇBS sistemine gönderdiğimiz miktarı mı yoksa alıcı tesisin kabul ettiği miktarı mı beyan etmeliyiz? Bilgilendirebilir misiniz?

Konu ile ilgili belirtilen iletişim bilgilerinden Bakanlığa ulaşmaya çalıştım ama maalesef telefonları açan ve maile cevap veren olmadı. Acil desteklerinizi rica ederim. Teşekkürler!
 
Merhaba,

Atığı alan tesisin miktarlarını girmeniz gerekmektedir. MoTAT sistemi dışında bu firmalar Kütle Denge Sistemi de doldurmaktalar. KDS'ye girdikleri veri ile MoTAT'ta onların belirttiği veriler aynıdır. Sizin bildireceğiniz rakam, şu an için sıkıntı çıkarmasa da ilerleyen yıllardaki çapraz sorgulama sonrası iki tarafa sıkıntılar yaşatabilir.
 
Cem YılmazBey Üstadımın çözümüne ek olarak ve teknik olarak konunun çözümüne değinmeyecek ama şunu belirte bilirim, Karşı firmaya neden sisteme gönderdiğiniz miktar yerine kendilerince kabul edilen miktarı girdiklerini, bilgi almak amacıyla sorabilirsiniz. Muhtemelen sistem üzerinde şu kadar kg atık geldi ama şu sebeple fire kesildi, biz şu miktarı girdik diye öncesinde bilgi verilmiş olabilir. Veya kendi kantarlarında çıkan miktarı girmiş olabilirler. Bunu da sorup öğrenmekte fayda var diye düşünüyorum. En azından bir sonra ki sefer, ne firesi kesiliyorsa o konuya özen gösterip fire kesilmesinin önüne geçebilirsiniz. @nureris
 
Cem YılmazTeşekkürler bilgilendirmeniz için
[automerge]1611552711[/automerge]
Merhaba, firma ile iletişimdeyiz. Fire vermiyor da miktarı bizim gönderdiğimizden fazla miktar kabul etmiş, tavsiyeniz için teşekkürler. İyi çalışmalar dilerim
[automerge]1611552726[/automerge]
Teşekkürler bilgilendirmeniz için
 
Merhabalar kolay gelsin herkese ,
2020 yılı atık beyanı yapılırken NACE kodu istemekte. Daha önce sistem üzerinden NACE kodu kaydı yapılmış ama güncelleme yapıldığı için Ana Faaliyet konusu , Yan faaliyet konusu 1, Yan Faaliyet konusu 2 olarak 1.kısım ve 2. kısım olarak NACE kodu istemekte. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımcı olabilmeleri mümkün mü ?

Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden yardımları için teşekkür etmek isterim.
 
Sibel ElmasKapasite raporunda yazan nace kodunu girebilirsiniz. Ama şöyle bi durum var aynı nace koduna iki farklı üretim miktarı bilgisi girilmiyor. Kapasite raporunda yıllık üretim miktarları kısmında birden fazla ürün çeşidi oluyor hatta miktar birimleri farklı da olabiliyor. Biri adet diğeri kg olabiliyor. Bu durumda hepsini tek birime çevirmek gerekli. Burada miktar kısmına kapasite raporunda yazan değil 2020 yılı için yapılan üretim miktarı girilmelidir. Artık bu miktarlar atık beyanı çıktısinda alt kısımda görünüyor. Önceden görünmüyordu
 
Erkan YılmazÜstad Merhaba,

Bilgilendirme için teşekkürler. Kapasite miktarı ile ilgili olarak Atık Yönetim Uygulamasında "Sıkça Sorulan Sorular" başlığı altında açıklama yer almaktadır. Üretim yapan yerler beyan yılında yaptığı üretim miktarını girebilir yazmaktadır. Kapasite raporunda yer alan miktarlarda girilebilir.

1611480873529.png

Ayrıca belediyeler atık beyanı yaparken üretim olmadığı için kapasite bilgileri kısmına ne yazılması gerektiği ile ilgili sistem üzerinden Bakanlığa görüş sorduk ve gelen cevaba istinaden kamu binasında çalışan kişi sayısı yazılması gerektiğini söylediler. Ancak birim olarak adet/yıl, ton/yıl ve metreküp/yıl seçenekleri bulunmaktadır. Daha önceki yıllarda "Diğer/Açıklama" seçeneği bulunuyordu ama bu yıl bahsettiğimiz seçenek bulunmamaktadır. Mantık çerçevesinde "adet/yıl" seçeneğini seçmek gereklidir diye düşünüyorum. Bakanlıktan gelen cevap aşağıda yer almaktadır:

1611481377098.png

İyi çalışmalar. :)
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiMerhaba, benim fiili kapasiteden anladığım o yıl yapılan üretim miktarı. Sanki üretim miktarı ile oluşan atık arasında orantı kuracaklar. Ancak çıkan atıkların hepsi proses atığı değil. Ne amaçlı böyle bişi yapıldı anlamdım. Bu arada bakanlıktan cevap geldiyse ne mutlu size :) Bir türlü ulaşamıyorum ne maile cevap alabiliyorum ne de telefonla ulasabiliyorum
 
Erkan YılmazÜstad, kapasite hakkında dediğiniz doğru. Bazen kulağıma gelen duyumlar arasında, bu kadar az atık çıkar mı denilmektedir. Düzeltilmesi gereken çok şey var ama biz işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışalım. Aslında sistemde yer alan "yeni sorun bildir" kısmından yazdık ve 1 gün sonra cevap geldi. Işık hızında cevap beklemiyoruz ama en azından geri dönsünler. 😊🙃
 
Erkan Yılmaz verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Miktar olarak söylediklerinizde haklısınız NACE kodu konusunda bir kafa karışıklığı oluştu benim bildiğim tesisin ana faaliyet konusuna bağlı olarak tek bir NACE kodu girilir. Yan faaliyet konularında ki eğer varsa yan faaliyet konusu başka bir NACE kodu belirleyebiliyor muyuz ? Aynı tesis için 3 farklı NACE kodu olabiliyor mu?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Arkadaşlar Günaydın,
Bir tesisimde üretim yapılmadığı için kapasite raporundan muaf. Atık beyanı yaparken üretim Kapasite miktarına 1 mi yazacağım?
Ayrıca başka bir firmamda aynı Nace kodu altında birden fazla üretim yapılmakta ve hepsinin birimleri farklı. Sadece bir üretim konusunun miktarını girsem olur mu? Eğerki öyle olmayacaksa metrekare, kg ve adet birimlerini tek bir birime çevirmek nasıl olacak?
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler
 
Üst