• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bazı tehlikesiz atıkların kontrolü tebliğine göre

Erkan Karakaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ekim 2009
Firma
MARE ÇEVRE
Arkadaşlar Firma olarak tehlikesiz atkların kont. tebliğine göre toplama ayırma lisansı aldık, firmalardan alacağımız tehlikeli atıklar ile ilgili olarak bir form doldurmamız gerekiyor mu ( UATF ) gibi , yoksa sadece irsaliye ile mi alacağız yardımlarınızı beklyorum teşekkür ederim
 
@Hasan Koç
Yukarıda paylaşılan İl Çevre'nin yazısını baz alırsak toplama ayırma tesisi olarak kabul edeceğiz. Ve lisans değil, sizin de belirttiğiniz gibi İl Çevre'den belge almak yeterli olacak.
 
@erman
malesef metal hurdaları preslemek ger kazanım değil tabiki parçlamak boyut değiştirmek diye açık açık yazıyo pres yapacaksanız toplama ayırma alacaksınız.
 
hurda metal kesme-parçalama yapma geri kazanıma girer.Eskişehir çevreye gelen yazıda Bakanlık kafayı yemiş galiba.Bizde yazı aldık yönetmeliktede yazıyo illa arındırma mı yapcam yok öyle bişey bence mahkemeye verin.
 
@levent hacioglu
Benim bildiğim kadarıyla yok ama irsaliyeleri, kantar fişlerini saklamanız gerekmektedir. Kütle balans oluşturup saklamalısınız ki ilerde istediklerinde hemen verebilesiniz.
 
@dilekk
@dilekk

İşlem sırası şu şekilde : Hurda metallerin büyük olan parçalarını kesip parçalamak sureti ile küçültmek ve sonrasında bunları preslemek.
Yukarıda ilk dediğinize göre toplama ayırma, ikinci dediğinize göre geri kazanım...
Hangisi ?
 
Sadece ben hurda toplayıp ayırıp pres yapcam derseniz hurda metal toplama ayırma ama kesip parçalama boyutla oynama hurda metal işlemeye giriyor erman bey bundada aındırma yapacaksınız diye şart yok
 
@Elif Kütahya Önal
İl Müdürlüğü uygunluk yazısı zaten normal şartlarda hazır ancak faaliyete geçmemiş olan tesisler/işletmeler için verilen yazıdır. Her ne kadar ilgili yönetmelikte yer alsa da ne yazık ki meslektaşlarımız tarafından bile hala ne için verildiği anlaşılamamıştır. Geçici Faaliyet Belgesi faaliyete geçmemiş (ya da öyle kabul edilen) tesislere verilir. İzin/izin ve lisans belgesi faaliyette olan tesis ye da işletmelere verilir. Lütfen kendi tecrübesizliğinizi İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğündeki arkadaşlarınıza mal etmeyiniz. Ayrıca Elif Hanım istifa edenleri iyi araştırın para için mi, yoksa tecrübesiz meslektaşlarının eksiklerini gidermek için yoruldukları için mi istifa ediyorlar?
 
@Gülsevil

geçmişten bu yana olayın seyri ve uygunluk yazılarının çıkışı ile ilgili benimde söylemek istediklerim var;
bakanlık emisyon kaynaklarının tespiti ve yönetmelikte yer alan fiziksel şartların sağlanmasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi için ön uygunluk verilmesini sağlamak istedi. ancak, uygulamadan ve bu durumun iyi yorumlanmamasından kaynaklı olarak her iki taraf açısından da trajikomik ve gereksiz durumlar başgösterdi. aslında olay çok açık. siz danışman olarak önce tesisinizi iyi bileceksiniz. iyi yorumlayacak ve yönetmeliklerde ki konumunu netleştireceksiniz. bu durumu faaliyet sahiplerine iyi yansıtacak ve uygunluk yazıları için başvuruları buna göre yapacaksınız. il çevre 'deki yetkililer ile durumu bu şekilde görüşeceksiniz.
bu durumda sonuca kısa sürede ulaşacağınız aşikardır.

ancak, üzülerek katıldığım bir kaç husus var; gerçekten bakanlık ve il çevre 'de görev yapan bazı personel arkadaşlarımız ile sektörde görev yapan yeni mezun tecrübesiz olarak nitelendirdiğiniz arkadaşlarımız arasındaki terk fark KPSS 'den alınan puanlardır. bundan başka kanımca hiçbir fark yoktur. çünkü sistem gereği önlerine konulan işleri bir şekilde halletme yoluna gitmektedirler. bu durumun getirdiği yazışma sıkıntılarını ve her iki tarafında birbirinden bıtkın halleri ile görebiliyoruz.

bu durumun önüne geçmenin yolları var tabi. ancak zahmetli bir iştir danışmanlık, öyle hazır belgeleri beyan ederek izin alarak olunmaz, ne zaman ne diyeceğinizi hangi tesis için ne tür izinler alınacağı ve alınmasına gerek olmadığını bilmelisiniz. buda çok tesis görerek çok araştırarak işin özü okuyarak olur.. bu durum her iki taraf içinde geçerlidir. ancak şundan emin olalım; yok devlet personeli haksız yok danışman mühendisler haksız muhabbetleri boştur.. geçelim bunlarıda şu güzelim forum ortamında herkes bildiğini paylaşsın...
saygılar..
 
@Gülsevil Tecrübesizlik tabikide zor kendinden tecrübesiz biri ile karşılaşıldığında daha da sıkıntı. Özellikle belirtmek isterimki tanımadığım yada kişilik özelliklerini bilmediğim kimseyi asla zan altında bırakmak istemem bizzat tanıdığım ve samimi olduğum okul arkadaşlarım müdürlüklerde emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek özel sektöre geçmişlerdir bu sözüm buna istinadendir.LÜTFEN yanlış anlaşılmasın...
 
arkadaşlar daha öncede yazmıştım.. metal geri kazanım olarak başvuru yapmak için sanayi sicil belgemiz eksikti. bu belgeyi temin ettik. geri kazanım olarak başvurduk ancak bizimde başvurumuz reddedildi. gerekçe aşağıdaki gibi..
"-İşletmenin yapmış olduğu faaliyetin Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik ile Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği(BTAGKT) çerçevesinde Çevre İzni ve Lisansı alması gerektirecek bir faaliyet olarak değerlendirilmemesi.(Sisteme yüklenen bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde işletme prosesinin özetle; tesise kabul edilen metal atıkların önce radyasyon kontrolünden geçirilmesi, uygun olanların hammadde sahasına alınarak tasnif işleminden sonra türlerine göre depolanması, daha sonra da metallerin durumuna göre önce metal makasında veya pres makinesinde hacim küçültme işlemine tabi tutulması şeklinde olduğu anlaşılmaktadır.
BTAGKT'nin 11 inci maddesi geri kazanım tesislerinde aranan şartlar belirtilmekte olup, söz konusu maddenin 2 inci fıkrası (a) bendinde metal hurda ıslah/geri kazanım tesisleri için kesme, presleme, ve/veya mekanik kırıcı-parçalayıcı-öğütücü ünitelerinin bulundurulması gerektiği hükmü bulunmaktadır. Diğer taraftan tebliğde tehlikesiz atık toplama-ayırma tesisi tanımı getirilmiş ve tehlikesiz atık toplama-ayırma faaliyeti gösteren işletmelerin (Tebliğinin 12 inci maddesinde belirtilen şartları sağlaması koşulu ile) ilgili İl Müdürlüğü tarafından belge düzenlenmek suretiyle faaliyette bulunabileceği hükme bağlanmıştır. Tüm bu hususlar çerçevesinde işletmenin yapmış olduğu faaliyet
Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Lisansı almasını gerektirecek bir geri kazanım faaliyeti olarak değerlendirilmemiş olup, tehlikesiz atık toplama-ayırma konusunda ilgili İl Müdürlüğüne müracaat edilmelidir.)"

Şimdi bu doğrultuda geri kazanım lisansı alabilmek için hurdalara nasıl bir işlemden geçirmemiz gerektiği konusunda kafam karıştı. Yurt dışından hurda getirmek için geri kazanım lisansı gerekli. Geri kazanım lisansı olarak alan birisi varsa yardımcı olabilirmi?
 
Tuğçe hanım merhaba,

Tehlikesiz atıklar ile ilgili çok yardım sever olduğunuzu farkettim;:) , benim şöyle bir sorum var ; tebliğde tehlikesiz atıkları lisanssız tesislere yollayabilirsiniz diyor, geri kazanımcı olması şartı değil ama toplama ayrıştırmacı olma şartı aranıyor bu şekilde anlamak yanlış değil sanırım değil mi kasteddiğimiz atıklar, plastik türevli, metal atıklar. Tabi bunların birde kütle denge de gönderilen firma olarak göserilmesi var.
ne düşünürsünüz.
 
@Tuğçe Kökbaş

Tuğçe Hanım Merhaba, size nasıl ulaşabilirim?
 
arkadaşlar, danışmanlığını yaptığım bir firma tehlikesiz atıklarını hatta arada tehlikeli atıklarını büyükşehir belediyesine veriyor. Firmaya böyle olmamasını lisanslı firmalara vermesi gerektiğini söylüyorum, fakat bana belediyeden aldığı irsaliyeleri yasal olmayan birşey yapmadıklarını söylüyorlar. Konu ile ilgili yardımcı olabilecek var mı acaba?
 
@gizemmkk
kolay gelsin aslında lisanslı firmalara vermeleri gerek. Yönetmelikte yazıyor ama belediyeye ait geri kazanım tesisi var mı? Eğer yoksa yönetmelikte gerekli prosedür var onu gösterebilirsiniz.
 
@shalic

Tebliğ de tehlikesiz atıklar için lisanssız tesislere gönderebilirsiniz diye bir ibare göremedim ben. Tebliğ'de :

Tehlikesiz atık üreticisinin yükümlülükleri

MADDE 8 – (1) Tehlikesiz atık üreticisi;
c) Tehlikesiz atıklarını çevre izin/lisansına sahip geri kazanım tesislerine göndermekle veya çevre izin/lisanslı tesislere gönderilmek üzere il çevre ve orman müdürlüklerinden 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında belge alanlara vermekle,
yükümlüdür.

Şeklinde bir ibare geçiyor.

Tebliğ de

Geri kazanım tesislerinde aranan şartlar

MADDE 11 – (1) Geri kazanım tesislerinde;

(2) Metal hurdaları parçalamak/boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırarak ve arındırma işlemine tabi tutarak hammadde niteliğine getirmek maksadıyla faaliyet gösteren metal hurda ıslah/geri kazanım tesisleri için birinci fıkrada belirtilen şartlara ilave olarak;

diye devam eden bölümde istenilen a, b, c, maddeleri geri kazanım yapan dökümhaneleri de kapsıyor mu acaba? yukarıdaki ibareye göre kapsamıyor ama uygulamada bu durum nasıl, bilgisi olan varsa paylaşırsa memnun olurum.
 
Merhabalar
Döküm firmasında çevre görevlisi olarak çalışıyorum. Kocaeli İl Müdürlüğüne Emisyon konulu İl Uygunluk yazısına başvurduğumuz da bakanlığın yazısına istinaden Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Lisansı da almamız gerektiğini belirttiler. Acaba diğer şehirlerde böyle bir uygulamaya başlanıldı mı ? bilgisi olan varsa paylaşırsa memnun olurum.
 
Üst