• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 2017

@Gülin Ç.
Ben ç bendini hem toplama ayırma, hemde geri dönüşüm yapan işletme olarak algılamıştım ama haklısınız. Aynı 4. maddenin nn bendinde TATlara da işleme tesisi demiş.
 
@hatiye_findikci
Atık İşleme tesisi tanımında TAT ve GDT olarak her ikisi de bulunuyor. Atık işleme tesisi yalnızca GDT ler değil.

@Sercan Demir
Bu maddeden benim anladığım özetle şu:
Bir kere ambalaj atıkları oluştuğu her yerde diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilecek. (Ev,Sanayi)
Sanayi kuruluşları da nerede olursa olsun (Belediye sınırında, OSB'de veya belediye sınırı dışında) ambalaj atıklarını türlerine göre ayırıyorsa istediği lisanslı TAT veya GDT tesisine verir. Türlerine göre ayrım yapılmıyor ise mecbur belediye sistemine verecek. Yani 15 01 06 Karışık Ambalaj kodu ile belediye sınırları içerisinde iseniz yalnızca belediye sistemine verebilirsiniz. Belediye sınırları dışında iseniz diğer lisanslı tesislere bu kod ile atık verebilirsiniz.
 
Madde 9;

f) Üretilen ambalajlarda işaretlemenin tercih edilmesi halinde ambalajlarını, üretim esnasında 17 nci maddede belirtilen şekilde işaretlemekle,
yükümlüdür.
(2) Doğal kaynak/hammadde korunumu ve geri dönüşümün yaygınlaşması amacıyla ambalaj üreticileri tarafından aşağıdaki hususlara uyulur;
a) Geri dönüştürülmüş madde ve malzemelerin kullanımına ilişkin mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile plastik, kağıt-karton, cam ve metal ambalaj üreticilerinin yurt içinde piyasaya arz edilecek ambalajlara ilişkin üretim proseslerine konu girdilerin bir kısmını aşağıdaki tabloda yer alan oranlarda yurt içinde toplanan atıklardan veya bu atıklardan elde edilen geri dönüştürülmüş malzemeden sağlaması ve bu hususa ilişkin bildirim ve beyanlarını Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda ambalaj bilgi sistemi üzerinden sunması zorunludur. Bu fıkrada belirtilen zorunluluklar, ithal edilen ambalajları ve ithal hammaddelerden üretilen ambalajları kapsamaz.

Burada üretimde geri dönüşümden elde edilen ürünler kullanma zorunluluğumu geliyor? yanlış mı anlıyorum ?
 
@Kenan Atalar
Evet mantıklı olan da bu zaten. Halihazırda üretimde kullanılan hammaddeleri belirtilen yüzdelerden daha fazla olanlar bile vardır.
 
a) Hizmet edeceği nüfus 400.000 ve üzeri olan tesisler 1. Tip tesis olarak değerlendirilir; bu tesislerin toplam alanının en az 3.000 m2 olması ve en az 2000 m3/gün ayırma kapasitesine sahip olması gerekmektedir.
b) Hizmet edeceği nüfus 100.000-400.000 arası olan tesisler 2. Tip tesis olarak değerlendirilir; bu tesislerin toplam alanının en az 2.000 m2 olması ve 600 m3/gün -2000 m3/gün arasında ayırma kapasitesine sahip olması gerekmektedir.
c) Hizmet edeceği nüfus 100.000’e kadar olan tesisler 3. Tip tesis olarak değerlendirilir; bu tesislerin toplam alanının en az 1.000 m2 olması ve 100 m3/gün -600 m3/gün arasında ayırma kapasitesine sahip olması gerekmektedir.

Ayıklama kapasitesi m3/gün cinsinden nasıl olacak acaba fikri olan var mı?
 
@hatiye_findikci

işte bu saçma. yada şöyle kabul edilecek, benim tesiste kullandığım araçlar 9m^3 ve 11 m^3'lük. bu araç full dolu geldiğinde mesela 2000kg oluyor. tabi bu karışık ambalaj için geçerli. bu rakam aracın içinde ki atıkların karakterine göre değişebilir. atık tonajı buradan m^3 e mi çevrilecek? bunun yanında satış yaparken ben bunu kg olarak satıyorum. satışı m^3 olarak mı göstereceğiz? hadi bunları da geçtim kapasite raporları revize mi edilecek? kafamda deli sorular.

@Gülin Ç.

bence mücavir alan sınır dışından, hava alanlarından vs. bahsediyor.
 
Bir konuda arkadaşlarıma öneri ve fikrimi sunmak isterim!!
ŞU GERİ DÖNÜŞÜM VS AMBALAJ ATIGI benzeri TAT VE GDT çalışacak arkadaşlara nacizane bir tavsiye 1000 lira asgari ücrete işe başlarım demeyin değerinizi ve değerimizi parayla sınırlamayın rica ediyorum.''akşama kadar oturuyosun ne iş yapıyosun ''diyenler haddini bir öğrensin.Mühendisi ve işimizin ne olduğunu bir öğrensinler.
 
@asudecvdr
@ozlem tuna
Benim önerim de şu;
Böyle ücretlerle işe başlayan yeni mezun arkadaşlar gerçekten kendilerini geliştirmek için birşeyler yapsınlar. Sektörümüz diğer sektörler gibi değil maalesef. Üniversitelerde alınan eğitimden çok daha farklı bilgiler edinilmesi gerekiyor piyasaya çıkıldığında. Daha çok para kazanmaya odaklanmasınlar kendilerini daha fazla nasıl geliştirebileceklerini düşünsünler. Buna paralel olarak gelir düzeyleri de artacaktır zaten.
Gelin görün ki oturuyorsun diyenleri haklı çıkaranlar da var içinizde, bu gerçeği kabul etmek gerekiyor. Çevre mühendisliğinin değerin artması çevre mühendisliğinin dışında kalanlara bir nebze olsun çevre bilinci aşılamaktan geçiyor. Sanırım bunun için de bir iki nesil daha geçmesi gerekiyor.
 
Açıkçası tehlikesiz atık (bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı tebliği kapsamında) ve ambalaj atığı (eski ve yeni yönetmelik kapsamında) arasındaki farkı danışmanlar olarak firmalara anlatmakta zorlanıyorduk. İşler biraz daha karmaşık hale gelmiş. Önceki yönetmeliğe göre olumlu yanları mevcut ve en olumlu gelişme işleme tesisleri kapsamında (gdtlerin) atıkları direk kabul edebilmeleri. Firmalar zaten sitemli idiler şartlardan bunları anlatınca tepkilerini merak ediyorum :)
 
vallahi arkadaşlar herkes kendine göre yorumlamış:) marketlerden, okullardan falan hiç bahsedilmemiş evet atık üreticisi denmiş ama açık açık yazan yönetmelikte bile insanlara bir şeyler anlatmakta zorlanıyordum. m3 olayını hiç anlamadım bunu ne mantıkla yazdılar acaba?
GDT lisansına sahip bir firma artık direk sahaya çıkıp kendi gdtsine göre malzemeleri mi toplayacak? buda ayrı malzeme grupları için atık yönetim planı oluşturulması demektir. Zaten büyük firmalar depozito uygulamasında gdtye vermek zorundaydı. o ayrı. şimdi gdt lisansına sahip firma belediye ile sözleşme yapıp kendi gdtsine uygun toplama hakkında mı sahip olacak?
 
Ayıklama kapasitesindeki m3 ayrıştırma bandındaki gözlerin altında bulunan 'tesis içinde kolayca hareket ettirilecek konteyner' lerin dolma kapasitesine göre belirlenmiş olabilir, her atığa göre de bu değişir tabi atıkların hacimleri çok farklı yine kg/gün daha garanti gibi olurmuş ama her denetçinin gelipte bunda takılacağını düşünmüyorum.
 
Gdt ler tüm atıkları alabilecekse öyleyse TAT ların fonksiyonu nedir , belediye ile çalışmak karlı mı ki sadece o iş yapılsın , denedik , gördük inanın ... madem GDT ler aynı şartlara sahip orada da Çevre Görevlisi zorunluluğu olması gerekmez mi ? Danışmanlar elbette GDT leri tutacak , tepkiler olduğu için , ben TAT ta çalışan bir mühendis olarak yönetmeliği üstünkörü , detaysız buldum , ucu açık her zaman ki gibi ...
 
@Gülin Ç.

GDT ler tüm atıkları alamazlar. Kendi lisans konularındaki atıkları alabilirler. Bütün ambalaj türlerindeki atıkları geri kazanan tesis Türkiye de var mı? Zannetmiyorum...
 
@Arif Öztürk
kastettiğim türleri değil direk üreticiden alabilmeleri idi , kağıt/karton GDT ler uğraşmaz belki ama yani o organizasyonu yapmaları zor olabilir , fakat plastik atıkların hepsi GDT ler tarafından alınacağı kesin
 
Yönetmelikler ile ilgili (genel) görüşünüz ne acaba?

- Çok detaylı olsun derken karmaşaları (illere göre veya müdürlük çalışanlarına göre, vs. farklılık mı oluşturuyor?

- yoksa daha da detaylı mı olmasını isterdiniz?
 
Gdt eğer direk atık üreticisinden atık alabilecek ise toplama ayrıştırma tesislerinin hic bir hükmü kalmaz, belediyelerle anlaşmış toplama ayirmaci sayısı çok az zaten çevre görevlisini calisdiracak olan ambalaj toplama ayırma firmaları ama gdt gidip atığı alabilecek, toplama ayırma firmalarını pasivize etmişler, sengit belediyenin atıklarını topla diyorlar sadece
 
Bu gdt'nin atık alma olayı ahşap palet işi yapan firmalar için güzel olmuş bence tat almasına gerek kalmayacak artık onun dışında ortalığı karıştırmış biraz sanırım
 
Üst