• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 2017

Ambalaj atıkları sanayi bölgesinde kalıyor ise ister lisanslı bir firmaya, isterse belediyenin toplama sistemine verilebilir. Belediye sınırları içerisinde olan diğer kuruluşlar için birşey değişmedi aynı şekilde belediyeye vermekle yükümlüler. 3000 kg belgelendirme yükümlülüğünün 1000 kg'a düşürülmesi ve sadece yetkilendirilmiş kuruluş ile yapılabilecek olması ayrı bir güzellik bence. Ücret kavramına il çevre ve bakanlık karışmıyor ve yönlendirme yapılmıyor, bu konuda kararı veren yetkili merci(danıştay) ile görüşüp bilgi alınabilir ve buna göre hareket edilebilir denildi. PAGEV, TUKÇEV, PAGÇEV, AGED yetkilendirilmiş kuruluşlardır, ayrıca AGED sadece kağıt değil yönetmelik öncesi tüm yetkilerin verilmiş olduğu bir kuruluştur. Bilginize...
 
@Gülin Ç.

Bakanlık eğitimi sırasında söz alıp bu durumu dile getirmiştim. Örneğin ahşap ambalaj olan palet. Toplama ayırma tesise girmesinin hiç bir anlamının olmadığını ayrılabilecek bir malzeme olmadığını ifade etmiştim. Belgelendirme yapılmıyorsa TAT tesisinin aslında çok bir anlamı kalmıyor. Çünkü toplama noktalarından karışık değil fabrikalardan ayrılmış şekilde alıyor TAT lar.
 
Yönetmelik yine allak bullak etti ortalığı.. Düzeltme yoluna gideceklerine daha da karıştırıyorlar işleri. Öyle mi böyle mi diye yorum farklılıklarını tartışırken yine aylar geçecek. Tam sistem oturdu, fabrikalar rayına girdi derken şimdi sil baştan tekrar anlat yönetmeliği. Bu kadar ucu açık, yoruma dayalı bir yönetmelik olamaz.
 
Arkadaşlar 2011 yılında yayımlanan yönetmelikte;
"MADDE 13 – (1) Satış noktaları;
a) Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak amacıyla, satış noktalarında tüketicilerin rahatlıkla görebilecekleri yerlerde, tüketicilerin bilgilendirilmesi, atıkların ayrı toplanması ve türlerine göre tasnifinin sağlanması için ambalaj atığı toplama noktaları oluşturmakla,
b) Kod numarası almamış olan piyasaya süren işletmeleri tespit ederek, il çevre ve şehircilik müdürlüğüne bildirmekle, kod numarası almamış işletmelerin ürünlerini satmamakla ve bu konuda yetkilendirilmiş kuruluş ile işbirliği yapmakla,
c) Poşet kullanımını en aza indirecek tedbirleri almakla, yapılan çalışmalarını her yıl Şubat ayı sonuna kadar il çevre ve şehircilik müdürlüğüne bildirmekle,
ç) Satış noktalarında oluşan ve ambalaj atığı toplama noktalarında biriktirilen ambalaj atıklarını oluştukları yerde, belediyenin sistemine geri kazanımını sağlamak üzere vermekle,yükümlüdürler." denilmektedir.
Ancak ç) bendindeki bu ifade yeni yönetmelikte ver almamaktadır.
Yeni Yönetmelikte ise;
"Satış noktalarının yükümlülükleri
MADDE 14 – (1) Satış noktaları;
a) İki yüz metrekareden büyük kapalı alana sahip olması halinde, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak amacıyla, satış noktalarında tüketicilerin rahatlıkla görebilecekleri yerlerde, tüketicilerin bilgilendirilmesi, atıkların ayrı toplanması ve cinslerine göre tasnifinin sağlanması için ambalaj atığı toplama noktaları oluşturmakla,
b) Ambalaj bilgi sistemi kullanıcı kodu almamış olan piyasaya süren işletmeleri tespit ederek il müdürlüğüne bildirmekle, kullanıcı kodu almamış işletmelerin ürünlerini satmamakla,
c) Ambalaj bilgi sistemine kayıt olmakla, ürettiği, piyasaya sürdüğü ve tedarik ettiği ambalajlara ilişkin ambalaj bilgi sistemi üzerinden bildirim yapmakla,
ç) Torba kullanımını en aza indirecek tedbirleri almakla ve bu konuda tüketicileri bilgilendirmekle,
d) Plastik torba kullanımının azaltılması amacıyla; 5 inci maddenin birinci fıkrasının (n) bendinde belirtilen tarihten itibaren plastik torbaları ücretsiz vermemekle ve aynı fıkranın (m) bendinde yer alan hedeflerin sağlanması için gerekli tedbirleri almakla,
yükümlüdür."
denilmektedir.
Bu maddedeki bentlere göre Satış Noktaları Ambalaj Atığı Toplama Noktalarında toplanan ambalajları ne yapacak? Belediye sistemine mi vermeye devam edecek veya Satabilecek mi?
 
Yönetmelik gayet açık. Artık belediye sınırında olsun veya olmasın ya da osb de olsun olmasın Sanayi kuruluşları ambalaj atıklarını fabrika sahası içerisinde cinslerine göre ayrı olarak biriktiriyorsa, ambalaj atıklarını istediği herhangi bir lisanslı ambalaj atığı işleme tesisine bedelle verebilir. Bu tip sanayi kuruluşları için belediyenin anlaşmalı olduğu firmaya bedelsiz verme dönemi kapanmıştır. Belediyelerle anlaşmanın pek bir avantajı kalmamıştır.
 
Biz belediyelerle pek çalışmadığımız için bizim için oluşturmaz. Belediyelerle anlaşmalı olan ambalaj atığı toplama ayırma firmalarına oluşturur. Çünkü artık bedelsiz ambalaj atığı alamayacaklar.
 
Merhaba arkadaşlar yeni yönetmelikle eski yönetmelik arasındaki farkları söyleyebilir misiniz? Artısı eksisi nelerdir ? Hepimiz bu başlık altında yorum yaparsa güzel bir bilgi paylaşımı olur diye düşünüyorum.
 
merhaba , ben TAT ve GDT tesisinde çalışıyorum. GDT tesisinde tüm malzemeleri geri dönüştüren bir tesiste değilim. Bundan dolayı bence sanayiler TAT firmalarını tercih edebilir. Her malzeme için farklı firma ile uğraşmak istemeyebilirler. Belediyeler ihaleye çıkıyor ama artık bir artısı kalmadığına göre belediyelerin çok bir talepte olmayacaktır belki. Belgelendirme işlemlerini sadece ykya devretmişler bence bu çok iyi oldu. Bence bu yönetmelik için bakanlık bir toplantı yapması gerekiyor. veya çevre mühendisleri odamız daha aktif olsaydı il çevre müdürlüklerinden bir kaç ilgili personel ile görüşüp soru cevap gibi bir seminer düzenlenebilirdi.
çok fazla ucu açık. ayrıca sanki sokak toplayıcılarının önünü açacak gibi. tatlar malı alıp satacak.
 
Merhaba yakın zamanda bende toplama ve ayırma firmasında çalışmaya başlayacağım ancak çalışmaya başlayacağım firma yeni kurulum aşamasında Kağıt ve karton toplayıp ayrıştırıp gönderme işlemi yapacağız. Firma yeni kurulum aşamasında olduğu için evrak işlerini ben yapmak zorundayım ancak tecrübesiz olduğum için nasıl bir süreç izleyeceğimi bilmiyorum kısada olsa bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum
 
@Sercan Demir

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 13 – (1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.

Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
ç) Ambalaj atığı işleme tesisi: Ambalaj atıklarını toplayıp ayıran, geri dönüştüren ya da geri kazanan tesisleri,
nn) Toplama ayırma tesisi: Ambalaj atıklarının toplandığı ve cinslerine göre sınıflandırılarak ayrıldığı ambalaj atığı işleme tesisini,

Buradan anlaşılıyor ki işletmede ambalaj atıkları ayrı şekilde biriktiriliyorsa ambalaj atığı toplama ve ayırma veya geri kazanım tesisine verilebilir. Bedel konusunda yönetmelikte bir ifade göremedim.
 
arkadaşlar dün Ankara da TÜDAM bakanlık personelleri ile Yeni yönetmeliğin değerlendirmesini yaptı. Bazı notlarımı sizinle paylaşmak isterim aklınızdaki soruları cevaplar diye düşünüyorum.
BEDELLİ/BEDELSİZ:
* İçişleri bakanlığı ile yapılan toplantı neticesinde Çevre Bakanlığı atık üreticilerini sınıflandırarak bedelli/bedelsiz vermelidir diyemez dendiği için bedel kavramı tamamen kaldırılmış.
* Satış noktaları ve atık getirme merkezi olan AVM ler belediye toplama sistemine vermekle yükümlü. (bu konu özellikle vurgulandı bazı satış noktaları atıklarını merkez depoda biriktirdiklerini ve merkez deponun bağlı bulunduğu belediye toplama sistemine verebileceklerini vurguladıkları için)
BELEDİYE TOPLAMA SİSTEMİ:
*Belediye kanunlarını dayanak gösterdikleri için belediyeler ihale yoluna gidebilir fakat bu ihale yapın dediğimiz anlamına gelmez dediler. Bakanlığımız için önemli olan yönetim planında herhangi bir sözleşme/protokol olsun.
*Belediyeler toplama yetkisini istedikleri firmaya verebilirler lisans şartı aranmaz. isterlerse kendileri de şartları sağlarlarsa toplama yapıp sözleşmeli oldukları lisanslı toplama/ayırma tesisine vermelidir.(daha önceki taslaklarda toplama ve ayırmayı ayırmışlardı yine ona getirdiler durumu)
BELGELENDİRME:
* Sanayiden toplanan atıkların sadece % 20 si belgelendirmede kullanılabilecek. En az % 80 evsel atıklar olacak
* Ambalaj bilgi sistemi belgelendirme sistemi için değişikliğe gidecek belge paylaştırma olmayacak???
*YK lar ilk 5 yıl yıllık bütçesinin %25 ini ayni ve nakdi desteklere kullanacak.
LİSANSLI TESİS KRİTERLERİ
* 3 Tip tesis için ilerleyen tarihlerde yeni kriterler gelecek.
* kapasite raporları yenilenecek ve kapasiteler m^3 olarak yazılacak (bunun için aralık yayınlanacak örn: 46-70 ton karışık amb. atığı 1 m^3 e eşdeğer)

şu an için aklıma gelenler farklı birşey olursa ekleme yaparım :harika:
 
Öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz. bazı noktalarla ilgili soru işaretleri oluştu paylaşımınızla birlikte.


@Gülşah Albayrak
Bu yönetmelikte geçmeyen bir durum neye dayndırıyorlar genel ilkeler madde 5 te net bir şekilde ifade edilmiştir.

ğ) Ambalaj atığı toplama ayırma, geri dönüşüm, geri kazanım faaliyeti gösteren veya göstermek isteyen ambalaj atığı işleme tesisleri, çevre lisansı almak zorundadırlar.

@Gülşah Albayrak

Bu madde de yanlış ifade edilmiş sanırım yönetim giderlerinden sonra geriye kalan miktarın %25 i ayni geriye kalan kısmı da nakdi olarak sağlanacağı ifade edilmişti.
 
@serhanmaden

Serhan bey bahsedilen sadece toplama işi. bu konu üzerinde yaklaşık 1 saat konuşuldu. Belediyeler toplamakla yada toplattırmak ile yükümlüdür diyorlar. Bu konuda zaten herkes tepkiliydi.

YK ile ilgili bu kısımda ben eksik yazmışım özür diliyorum evet yönetim giderlerinden kalan miktarın %25 i olacak
 
herkese merhaba,
belgelendirmenin sadece YK'lara devredildiği söyleniyor bunu hangi maddeye dayandırıyorsunuz ?
 
@Gülşah Albayrak
Gülşah Hanım merhaba; Tüdam toplantısında atık getirme merkezi il ilgili herhangi birşey konuşuldu mu?
 
Üst