• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık İthalatının % 80 ' e Çıkarılması mı ?

    Konu Sahibi
Evet Türkiye ' de geri dönüşüm tamamen bitsin , biz Avrupa'nın hurdasını toplayıp üretelim , biz çöplüğe dönelim , biz Atık İthalatı düşürülsün diye çabalarken bu nasıl karar böyle , hayretler içerisindeyim...


Bakanlıktan 'Avrupa'nın tehlikeli çöpü Türkiye'ye girmesin' adımı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık ithalatını kota ve izne bağlamak için hazırlık yapıyor.

Bakanlıktan 'Avrupa'nın tehlikeli çöpü Türkiye'ye girmesin' adımı

17 Aralık 2019 Salı, 09:37


Türkiye, Avrupa'nın çöpünün ülkeye girişini önlemek için iki kritik adıma hazırlanıyor.
Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık ithalatını kota ve izne bağlamak için hazırlık yapıyor.
Yılbaşında yürürlüğe girecek mevzuatla firmalar kapasitelerinin en fazla yüzde 80'i oranında ithalat yapabilecek. İthalat iznini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek.
Atık ithalatının Denetimi Tebliği Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlansa da tebliğin teknik olarak hazırlıklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor. Bakanlık, ilk olarak hazırladığı tebliğ taslağında kağıt ve plastik başta olmak üzere geri dönüşüm firmalarına kapasitelerinin yüzde 50'si kadar ithalat izni vermeyi öngörüyordu.
Edinilen bilgiye göre, sektör temsilcileriyle yapılan toplantıda bakanlık bu oranın yüzde 80'e çıkarılması konusunda ikna edildi. Ancak bakanlık yetkilileri, sifir atik projesiyle Türkiye'de geri dönüşüm oranı arttıkça verilen ithalat izninin yıllara bağlı olarak düşürüleceğine dikkat çekti.

İTHALAT İZNİ YOK

Çin
, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Tayland'ın Avrupa ve Amerika'nın çöpüne kapıyı kapatmasının ardından Türkiye'ye yönelen kirli atıklar durdurma planı 1 Ocak 2020'de başlayacak. Buna göre geri dönüştürülebilir atık ithal etmek isteyen firmalar, belli tarihler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurarak ithalat izni isteyecek. Bakanlık, firmaların aylık enerji tüketimi, işçi sayısı gibi kriterleri de içeren ve TOBB onaylı kapasite raporlarını inceleyerek uygun gördüğü firmalara ithalat izni verecek. Teknik donanımı olmayan, kapasitesi yetersiz, sözde lisans sahibi çantacı firmalar yani Türkiye'ye çöp ithal edenler bu inceleme sonunda ithalat izni alamayacak. Böylece Avrupa'nın tehlikeli çöpü de ülkeye girmemiş olacak.

ÖNCELİK ATIĞIN TOPLANMASI
Türk Plastik Sanayicileri Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da sanayicinin de önceliğinin yurtiçindeki atığın toplanarak işlenmesi olduğunu vurguladı. Yurtiçinde kullanılan plastiğin yüzde 80-90'ının dönüştürüldüğünü anlatan Eroğlu, gerçek sanayiciler olarak ülkeye çöp girişine karşı olduklarını vurguladı.
Kağıt Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, "Yüzde 80 çok yüksek bir oran. Eğer Türkiye'deki atığın geri dönüştürülmesi isteniyorsa bu oranın en azından yüzde 60'a çekilmesi lazım ki yüzde 40 da yurtiçindeki atığı işlesinler" dedi.
 
bana sorarsanız tüm akışı büyüklere çevirecek şekilde revize edilecek gibi duruyor. Küçükleri aradan çıkarmak asıl amaç.
 
atığın kaynağı kim? şehirler ya da fabrikalar
atığı toplayan kim lisanslı ya da lisansız firmalar.
parayı veren kim toplayıcı firma.
hizmeti alan kim şehirler veya fabrikalar.
piyasadaki fiyatı belirleyen kim sekonder ürün imalatçıları. sekonder ürün fiyatını belirleyen kim sekonder ürün tüketen sanayici.

bu durumda işi yapan, kazançlı çıkan ve söz konusu duruma göre söz hakkı sahibi olan kim? sekonder ürün tüketen sanayici.
sonuç olarak çark yanlış
[automerge]1576669163[/automerge]
@Yağız Özgören ibre büyüklere dönecek ama hangi büyüklere dönecek önemli olan bu. sekonder ürün üreticisi büyüye mi yoksa sekonder ürün tüketicisine mi?
 
Sekonder ürün tüketen yani onu kullanarak üretim yapan Geri kazanım tesisleri bu çarkı değiştiren işte , satışları da yurt dışına herhalde ki üretimde de onların atığına ihtiyaç duyuluyor ? Bizim ki daha az kaliteli mi yoksa maliyeti mi pahalı ?
 
pahalı,hatalı, fire oranı yüksek, kalitesine göre bizim malımız pahalı olmuş oluyor.

granül imalatı yaparken yurtdışından gelen mal iç piyasadan aldığım maldan her zaman daha iyi oldu. ham maddeyi yaptığınız zaman malı poşetçi,enjeksiyoncu, borucu falan tüketiyor. esas fiyatı onlar belirliyor. onlarda fiyatı belirlerken büyüklerin kendi mallarına kattıkları sekonder oranına göre, primer ürünün fiyatına göre ortaya karışık birşeyler çıkıyor. yani malın çoğu türkiyede kalıyor.
 
Eğer sebep maliyetse bu yine ekonomiden kaynaklı ama olay hooop başa geliyor , toplanan atığın maliyetinin yüksek olması tamamen koşullar... Kaliteli ürün üretmek için içerisine makul oranda farklı hurda koymayı kabul ederim ama sırf pahalı diye üreticiyi ithal hurda konusunda serbest kılmak yine bir kısır döngü , biz nasıl kalkınacağız bu şekilde ?
 
@Gülin Ç. tüketicide sekonder ve pirimer ürün kullanıcılarını ayırmak zorundayız. buna göre lisans verilmeli. türkiyede %100cevher işleyen demir çelik fabrikası yok benim bildiğim kadarıyla. birşeyi ya pirimerden yaparsın, ya sekonderde biraz ondan biraz bundan oldu mu böyle kısır döngülerde dolaşıp duruyoruz işte.
[automerge]1576671115[/automerge]
ayrıca atık ithalatından önce sıfır atık uygulaması ele alınmalı. bu konu içerisinde ayrı bir dünya ve ambalaj atığı toplama ayırma sisteminde yetkilendirilmiş kuruluş mantığı nedir, çevre kirliliğini nasıl azaltır bana anlatılması lazım.
 
Bu ülkede hiç doğruya yönelik değiştiğine şahit olmadım inşallah şaşırtırlar öyle bir şey yaparlarsa @yarabandı
@Gülin Ç. de sonuna kadar haklı.Sektör de çalışan çok meslektaşımız var,Böyle değişimler herkesi derinden etkiliyor.
İstihdam alanları şuanda büyük sıkıntılarda.Bir de böyle kısıtlamalarla ilerlersek mesleğimiz hayal olarak kalır.
 
başka bir konuya geçeceğim ama ambalaj atığı toplama ayırma tesisine zorunlu çevre mühendisi bulundurma zorunluluğu getiren sistem neden diğer toplama ayırma, geri kazanım, atıksu arıtma tesislerine getirmez anlamış değilim. sistem doğru işler ise mevcut mühendisler daha farklı yerlerde çalışır buna göre istihdam meydana gelir. odaya kızdığım konuda bu mesleği çok dar bir alanda insanlara lanse ederek ufku tıkıyor. çevre mühendisliği danışmanlıktan ya da ambalaj atığı toplama ayırmadan mı ibaret? ama mühendisler mutlu olsun yalandan yere istihdam oluşturalım diye de doğrudan mı vazgeçelim?
 
lastik geri dönüşümünü ele alalım. lastik geri kazanımı üzerine çalışırken adamlar sizden yangın tedbiri ile ilgili istedikleri, lastik geçici depolama tesisinkinden daha az. ara depolama yapmak istediğinizde bunu yapamıyorsunuz yönetmelik saçmalıyor. neden ortada bir tane dernek var, derneğin arkasında bir kurrluş var garip bir döngü içerisinde. gelelim ambalaj atığına ambalaj atığı nedir birisi bana anlatsın. realde sistemin içerisinde heryer peşkeş çekilmiş bir halde. eğer yönetmelikleri birbirleri ile takip ederek bakarsanız atık ithalatının %80ne çıkarılmasına şaşırmazsınız.
 
çimento fabrikalarını ele alalım. bunlar atık tesisi midir ki atıktan türetilmiş yakıt kullanıyorlar ve buna göre atık bertaraf ile ilgili bir sistem kuruluyor. atık yakma sistemine çevreci kardeşlerim karşı çıkıyor ama ne hikmetse çimento fabrikalarının atıktan türetilmiş yakıt kullanmasına üstü kapalı atık yakma tesisi olmalarına karşı çıkmıyor. lastik geri kazanımından elde edilen proliz ile enerji tesisi kuramıyorsun. neden epdk lisans vermiyor. atık ithalatı konusunu ele alırken yurtdışından gelen kağıt, plastik ve metal olarak irdelemek yanlış ve eksik olur. ama bu konu üzerinde yetkilendirilmiş kuruluşların beyanları nedir onuda takip etmek lazım. sıfır atık konusundaki görüşlerini enine boyuna incelemek lazım.
 
@yarabandı sektörler konusunda haklısın ama en çok istihdam şu anda danışmanlık ve ambalaj ağırlıklı sektörlerde.
bunlar da yaşanan değişimler ister istemez iş piyasasını etkiliyor.
copy paste yönetmelikler olduğu için daha çok çakışmalar görürüz ileri de de.
 
olaylara sorun kök analizi yaparak karşı çıkmazsak bu çakışmalar bize zarar verecek. şuan ki pozisyonda bu sektörlerin en çok çevre mühendisi çalıştırıyor olması bize verilmiş olan bir lütuf değil ve yara almadan zirveye çıkma şansımız yok. bu çoğunluk bugün etkilenmeyecek ama işin sonunda etkilenecek. o yüzden de yara alacaksak şimdi alalım. göreceğimiz zararı bugün ya da yarın yaşamak arasında bir fark yok. ben bu eleştirileri yaparken hem iş yeri sahibi olarak söylüyorum hem de çalışan olarak söylüyorum bu arada.
 
Ambalajlar TAT' lokomotifi karton/kağıt atıklarıdır. Şuandaki durum büyük kağıt üreticileri ( yani Ambalaj tatlardan karton/kağıt alan ve bunu mamul haline getiren firmalar ) yurt dışından ucuza kağıt almaya çalışıyorlar. Bakanlık bu konuda ithalata kota koymak sınırlandırmak istiyor. kağıt üreticilerinin iddiası iç piyasada ihtiyacımızı karşılayacak kağıt yok diyorlar.Ve bunu desteklemek bakanlığı bu konuda sıkıştırmak için bizim gibi geri dönüşüm firmalarına yazılı olarak değil sözlü olarak fiyat düşürüyor ve alımlara kota koyuyorlar. Amaç bakın iç piyasada yeteri kadar kağıt yok demek ve İthalatı zorunlu hale getirecekler. Bu sayede yurt dışında kağıt alınca fazlalaşan kağıt miktarı yüzünden iç piyasadaki kağıt fiyatlarını aşağı çekecekler.

İçimizdeki irlandalılar..
 
piyasada kağıt kartonun lokomotif gibi gözükmesinin sebebi belediye ile çalışan tatlardan kaynaklanıyor. ücretsiz atık toplama işinden dolayı şehirden toplanan karton o tesisin giderlerini karşılıyor. ama aynısını belediye için çalışmayan tesise söyleyemezsiniz. çünkü orada da lokomotif hurda metale dönüyor. dolayısı ile sadece kağıt üreticileri değil aynı şekilde demir çelik üreticileri içinde geçerli. bunun yanında poşetten alınan 25 kuruş ile çevrenin neresinin ne şekilde desteklendiği meçhul olduğu gibi tüketim üretim rakamları da belli değil. burada fiyatı aşağı çekmek çok mesele değil. esas sıkıntı bu geri kazanım işini yapan firmaların kendilerine ait toplama ayırma tesislerinin olması ve beraberinde düşük fiyata dayanamayacak olan küçük tatların kapanması. sektörde onlara ait olan tesislerin ise devam ederek türkiye'de tekelleşmenin önünü açması. benim için esas önemli konu atık ithalatında piyasanın zaman içerisinde tekelleşmeye doğru gitmesine sebep vermesi.
 
Hocam Ambalaj tatlardan bahsettim cümlemin başında. Metal tehlikesiz atık ve satış fiyatları sürekli artıyor. Ayrıca biz hiçbir belediye almıyor sadece fabrikalar ile çalışıyoruz. Lokomotifimiz karton.
 
farkındayım tatlardan bahsettiğinizi. bende ona ilave olarak tat ve tehlikesiz atık ile birlikte çalışanları belirmek istedim. ifadem eksik oldu. sadece tat dediğiniz zaman tabi ki lokomotif karton.
 
@yarabandı aynı zamanda hurda metal sektöründe satış fiyatları artmakta 15.10.2019 'dan beri artışa geçti.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
@KubilayDuman kartonun şuan düşüşte olması, metalin yükselişte olması önemli değil. önemli olan her ikisininde yurtdışından mal çektiği zaman iç piyasada alış fiyatının düşmesi. ikisinin tek ortak noktası var dolar ve euro ile alakalı arada paralel dalgalanma yaşıyor. ama bu ithalatı sadece karton üreticileri yapıyor diyemeyiz. tek alandaki oyuncular yok. kaldı ki yurt dışından gelen atık neden iç piyasadaki fiyatı etkiliyor. buna neden izin veriliyor önemli olan bu. yurtdışından mal yurtiçinde mal olmadığı için geliyorsa ve buna karşılık olarak hurda fiyatının düşmemesi gerekiyor. çünkü yurtiçi piyasada mal yok, aksine artması lazım. onların savunduğu mantığa göre söylüyorum
 
@yarabandı yani şunu söylüyorum. yurtdışından %80 veya %40 veya daha farklı bir rakamla gelecek olan atık iç piyasadaki hurda fiyatını değiştirmemeli, tekelleşmeye sebep vermemeli. bu ister karton olsun, metal olsun, plastik olsun ne olursa olsun iç piyasayı etkilememeli.
 
@yarabandı Adamların mantık iç piyasada var olan hurda fiyatlarını dengelemek için yurt dışından hurda alıp türkiyede toplam hurda miktarını artırmak ve bunu takiben artan hurda miktarındaki fiyatı düşürmek
 
Üst