• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bekra bildirimleri

emelkarakulak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ocak 2016
Şehir
Hatay
Firma
GÜLER MÜŞ.MÜH.TİC.LTD.ŞTİ.
18.07.2018 tarihine kadar bekra güncellemeleri yapılması gerektiği yazıyor yapan kimse var mı arkadaşlar yardımcı olacak ola var mı??
 
@masteroff
Benim sorum şu şekil de, şimdiki beyan da zararlılık sınıfı girilmemiş tehlikeli kimyasallar sekmesi oluşmaktadır. Toplama kurallında adlandırılmış ve adlandırılmamış olarak hesaplamalar yapılmaktadır. Bundan dolayı zararlılık sınıfı girilmemiş kimyasallar sekmesindeki kimyasallar toplama kuralında nereye eklenecek veya eklenmeyecek ?
 
sadece doğalgaz ve oksijen tankı mevcut bunların girişlerini anlık mı yoksa yıllık mı yapmam gerekiyor yoksa saatlik mi hesaplama nasıl olmalı?
 
@MAUNVAN

Tehlikelilik sınıfında olmayan kimyasalların Bekra beyanında girişinin yapılması gerekmiyor. Öcelikle tesisinizde bulundurulan kimyasalların bir envanterini çıkaracaksınız. Daha sonra bu kimyasallardan tehlikeli olanları belirliceksiniz. Tehlikeli olanların hangi tehlikelilik sınıfına girdiğini belirleyeceksiniz Fiziksel, Sağlık ve Çevresel tehlikelilik olarak 3 gruba ayıracaksınız. Bu bilgiyi kimyasalın MSDS'ine bakarak tespit edeceksiniz. MSDS güncel ise bu bilgi 2.veya 3. Bölümde piktogramı ile belirtilmektedir. (Bazı kimyasallar birden fazla tehlikelilik sınıfına girebilir. Dikkat edin) Tehlikelilik sınıfına göre 3 gruba ayırdığınız kimyasalların tesisinizde herhangi bir zaman diliminde bulunabilecek maksimum miktarını tespit edeceksiniz. Bunun tespitinide kimyasalın depolama tankı hacimleri, satın alma miktarları vs. gibi bilgiler kullanılabilir) Daha sonra bu kimyasallar için her bir grup için ayrı ayrı toplama kuralını uygulayacaksınız. Kimyasalların alt ve üst seviye niteleyici miktarları Yönetmeliğin Ek-1'inden bulabilirsiniz. Adlandırılmış listede yer alan kimyasallar için adlandırılmış listedeki niteleyici miktarlar, adlandırılmamış listedekiler için de adlandırılmamış listedeki niteleyici miktarlar kullanılacak.

Bİlmem açıklayıcı oldu mu...

@emelkarakulak

kimyasalların tesisinizde herhangi bir zaman diliminde bulunabilecek maksimum miktarlarına göre hesaplama ve bildirim yapacaksınız.
 
Merhaba,
Danışmanlığını yaptığım bir firma için BEKRA Beyanı yapacağım da, Hidroklorik asit adlandırılmış listede yer almıyor, ancak
Sağlık zararları Cilt Aşnd. 1B- H314 Göz Hsr. 1- H318 BHOT Tek Mrz. 3- H335
diye bir ibare var MSDS formunda. Buna bakarsak H1B olduğu için BEKRA Beyanında hesaplayacak mıyım?
 
Danışmanlığını yaptığım bir tesiste kimyasal kullanımı söz konusu değil ancak Bekra bildirimlerini İl Müdürlükleri görmek istiyor nasıl bir yol izlemem gerekiyor.
 
Kimyasal kullanımı söz konusu değilse, bekra beyanı yapmanız gerekmiyor. İl müdürlüğüne yönetmeliği göstermeniz faydalı olacaktır.
 
Adlandırılmış kimyasallarda her 3 grup için nasıl değerlendirme yapabileceğiz. Bekra Toplama kuralı ile ilgili oluşturulmuş örnek excel dökümanı olan paylaşabilir mi
 
havaalanları için bekra bildirimi yapılmalımdıır.

Bekra bildirim sistemine; güvenlik raporu, acil durum planı, tatbikat raporu, kapasite raporu gibi bazı belgelerin yüklenmesi zorunlumu acaba ve bekra bildirimin nyapılması gereken zorunlu bir tarih varmı yoksa istediğimiz tarihte yapabilirmiyiz

Bekra bildirimini yapabilmek için süre sıkıntısı olmadığını öğrendim sürekli olarak açık ve bildirim yapılabiliniyor belki başka bir arakadaşımızında öğrenmek isteyeceği bir bilgi olabilir diye yazmak istedim.
@hatice BURAL
 
Arkadaşlar Merhaba,

Bekra Bildirimi yaparken firmamın ürettiği bir ürün herhangi bir şekilde depolanmaya tabi tutulmamaktadır.Müşteri odaklı çalışarak üretilen ürünün direk sevkiyatı gerçekleşmektedir.Maksimum 1 gün depolanmaktadır.Bu kapsamda ben bu maddenin bildirimini yapmalı mıyım ?
ECBS sistemindeki numaraya danıştığımda yapmam gerektiğini söylediler ancak yönetmelikten dayanağını bulamadım.

Yardımcı olabilirseniz sevinirim...
 
@Fatih Koçak
Fatih bey merhaba, ürünün msds ve büyük endüstriyel kazaların kontrolü yönetmeliği ekinin adlandırılmış ve adlandırılmamış tehlikeli maddeler bölümüne bakın. Bunlar size yol gösterecektir. Bir de kimyasalın msdsde karışımları olabilir. Siz karışıma değil kimyasalın kendisine bakacaksınız. Karışımlardan biri tehlikeli diğerleri tehlikesiz olabilir ve bunun sonucunda meydana gelen kimyasal tehlikesiz olabilir. Kimyasal tehlikesiz ise bekra bildirimi yapmaya gerek yok. Ancak bazen tehlikeli yazabilir ancak yönetmelik kapsamında değildir. Yine bildirimyapılmasına gerek yok ama size tavsiyem yapın.
 
Olgaç Bey Merhaba, Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
Ancak benim merak ettiğim şu yönde eğer benim kimyasalım veya ürünüm tehlikeli sınıfındaysa ve ben bunu tesisimde ürettikten sonra direk elden çıkarıyorsam bunun bildirimini yapmalımıyım ?

Şöyleki önceki bildirimlerde kapsam dışı olan firmam eğer onları bildirirsem kapsama girecek ve ben yönetmelikte bununla ilgili bi dayanak bulamadım malesef.
 
@Fatih Koçak
Toplama kuralına göre kapsam dışı çıkıp çıkmayacağını sisteme girmeden kendiniz belirleyebilirsiniz. Yönetmelikte alt seviye ve üst seviye kuralları var. Ona göre yaparsanız halledersiniz.
 
Arkadaşlar merhaba.
Şu anda BEKRA bildirimleri ile uğraşmaktayım ve size bir sorum olacak nasıl yapılacağının altından kalkamadım.
Depolanan kimyasalın tehlikelilik işareti H226. Sistem üzerinde madde kategorisi seçerken P5a, P5b ve P5c olarak seçenekleri sunuyor. Bunu hangi sınıfa sokacağımı nasıl belirleyeceğim?
Seçilecek olan sınıfa göre firmanın alt seviye ya da kapsam dışı olarak değerlendirilme durumu oluşmaktadır.

yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Merhaba;

Öncelikle bekra bildiriminizi yaparken kimyasalınızın CAS No'sunu yazarak direk ekleyebilirsiniz.(Kimyasalın MSDS formunda yazar) Böylece tehlikelilik kriterlerini seçmenize gerek yok. Eğer listede yoksa o zaman tek tek girersiniz ve sistem girdiğiniz kriterlere göre kimyasalınızın hangi sınıfta ve limitte olduğunu otomatik belirleyecektir.

Muhtemelen kimyasalınız Alevnebilir sıvılar (P5b) kategorisindedir. Siz deneyin sonra tekrardan yardımcı olmaya çalışırız. Kimyasalınız nedir pentan fln mı?
 
Merhaba arkadaşlar.
Bekra bildirimi yapmam gerekiyor ancak net bir bilgiye ulaşamadım. İlgili yönetmelik ve eklerini inceledim. Ek-1 tamamen kafamı karıştırdı. kimyasalımı ek-1 e göre sınıflandıramıyorum nasıl yapılacağı konusunda ve sistem üzerinden nasıl bildirim yapılacağı konusunda yardımcı olabilecek var mı? teşekkürler.
 
Üst