• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Seveso

Ayşe Nur Yasemin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eylül 2009
Foruma bakındım ama benzer yada ilgili konuyu bulamadım yada gözümünden kaçtı. acaba seveso ile ilgili(nedir?, planı nasıl hazırlanır?, neler yapmak gereklidir? vs..) elinde bilgi olan arkadaşlarımızın bunları burada paylaşabilmeleri mümkün mü? ayrıntıya ihtiyacım var bu konuyla ilgili... şimdiden teşekkür ederim.. Bu konunun bu aralar gündemde olması ve olmaya devam edeceğini düşündüğüm, bir çok meslektaşımızın yeni uygulanması sebebiyle belki konuyla ilgili çok bilgisi olmaması ve birbirimize daha verimli yardım edebilmemiz için konuyu sabitliyorum. Seveso ile ilgili tehlikeli atıklarının bildirimini yapmış veya konuyu bilen arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(Seveso nedir, hangi tesisler için bildirim yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir ...vs)
 
Arkadaşlar Merhabalar,

Öncelikle paylaşımlar ve verilen bilgiler için çok teşekkürler. Hafta başında Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firmaya çevre mühendisi pozisyonda başladım. Tek çevre mühendisi de benim. Dosyaları incelediğimde benden önceki mühendisin seveso klasörü oluşturduğunu ve bir takım çalışmalar yaptığını fark ettim. Ben daha önce bu konuda bir çalışma yapmadım. sizlerden ricam tecrübelerinize dayanarak sevesonun ne olduğu, neden bu konuda çalışmalar yapıldığı, tesisim için ne tür çalışmalar yapıp hangi verilere ihtiyacım olduğu ve izleyeceğim yol hakkında bilgi vermenizdir. Yardımlarınızı beklemekteyim. Şimdiden teşekkürler.
 
@Serdar Gönlüşen

SEVESO eskide kaldı artık, BEKRA sistemine geçildi. BEKRA sistemi, BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZA RİSKLERİNİN AZALTILMASI amacı ile oluşturulmuş bir sistemdir. Kendine ait bir yönetmeliği mevcuttur. Bu yönetmelik gereğince tesisinizde bulunan tehlikeli kimyasalların "MAKSİMUM NE KADAR DEPOLANDIĞI" konusunda kalem kalem girdiler yaparak bildiriminin yapılması gerekmektedir. Size gerekli olanlar; kullandığınız tüm kimyasalların (boyalar da dahil) MSDS'leri, bu kimyasalların aynı anda maksimum ne kadar depolandığı.

Bu verileri aldıktan sonra; online.cevre.gov.tr adresindeki BEKRA kısmına girdileri yapmanız gerekiyor. Girdileri yaptıktan sonra "TOPLAMA KURALI" isimli bir kuralı kullanarak tesisinizin Kapsam Dışı mı, Alt Seviye mi yoksa Üst Seviye mi çıktığını belirlemeniz gerekmektedir.

Belirlediğiniz seviyeye göre yapılması gereken ayrıca çalışmalar bulunmaktadır. Ama önceliğiniz yukardaki işlemleri yapmak olsun. Kapsam dışı çıkarsa bir sorun olmayacaktır zaten.
 
@Cem Yılmaz
Cem Bey, bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Kuvvetle muhtemel benden böyle bir çalışma yapmam istenecektir. Bahsettiğiniz adımları uygulayacağım.
 
Merhaba arkadaşlar mazot için yapılan bekra beyanında ek-1 Bölüm 2 de yazılan alt üst sınır değerlerini mi dikkate alacağım. 50 ton mazot depoluyoruz. kapsam dışı olur mu? birde sanırım toplama kuralını uygulamayacağım. direk miktarımı gireceğim. yardımcı olur muusunuz
Petrol ürünleri ve alternatif yakıtlar:
(a) Benzin ve naftalar,
(b) Kerosenler (jet yakıtları dahil),
(c) Gaz yağları (dizel yakıtlar, ev ısıtma yağları ve gaz yağ karışımları dahil)
(ç) ağır fuel-oiller
(d) (a)’dan (ç)’ye kadar olan şıklarda işaret edilen ürünlerdeki gibi alevlenirlik ve çevresel tehlikelere benzer özelliklerde ve aynı amaca hizmet eden alternatif yakıtlar
 
sevezo yeni adıyla BEKRA için; iki bildirim tarihi arasındaki elimizde mevcut olan maddeleri mi giriyoruz? yoksa tüketilmiş miktarı mı? ben BEKRA sistemini çözemedim:)
 
@sagol2535

Tüketim değil, maksimum anlık depolanan miktarı giriyorsunuz. Örnek verecek olursak; tehlikeli bir kimyasalınızdan 200 kg kaldığında 1 ton daha sipariş geçiyorsunuz. Bu durumda tesisinizde bir anda 1,2 Ton o kimyasaldan olmuş oluyor ve bildirime de böyle işliyorsunuz.
 
merhaba, Bekra bildiriminde alt seviyeli çıkınca ne gibi sorumluluklarımız oluyor? Yönetmelikte rapor hazırlanması gerektiği söyleniyor. Hazırlanacak rapor çok mu detaylı? Rapor hazırlayan var mı?
 
Merhaba ,
Öncelikle ilgili mevzuat sizlerden alt seviyeli kuruluş çıktıysanız tehlike ve risk değerlendirmesi yapmanızı ister , alt seviyeli kuruluş olduğunuz için Güvenlik Yönetim Sistemi ve Büyük Kazaları Önleme Politikası ister.BKÖP hazırlanmasını ve raporun uygulanabildiği GYS ister. Bir nevi BKÖP firmanın GYS'si hakkında bilgi vermek için hazırlanır.
 
Merhaba,
Danışmanlığını yaptığım bir firma için BEKRA Beyanı yapacağım da, Hidroklorik asit adlandırılmış listede yer almıyor, ancak
Sağlık zararları Cilt Aşnd. 1B- H314 Göz Hsr. 1- H318 BHOT Tek Mrz. 3- H335
diye bir ibare var MSDS formunda. Buna bakarsak H1B olduğu için BEKRA Beyanında hesaplayacak mıyım?
 
Toplama Kuralını tabloya döktüğünüz zaman H314-H318-H335 herhangi bir H başlığı altında gösterilmediğinden hesaplamaya katmanız gerekmiyor diye biliyorum, yanlışım varsa düzeltiniz.
 
@obeygo
Bakanlık Bekra sayfasındaki SSS kısmında ki 4. soru HCl beyanı ile ilgilidir.
 
Arkadaşlar Merhaba,

Bekra Bildirimi yaparken firmamın ürettiği bir ürün herhangi bir şekilde depolanmaya tabi tutulmamaktadır.Müşteri odaklı çalışarak üretilen ürünün direk sevkiyatı gerçekleşmektedir.Maksimum 1 gün depolanmaktadır.Bu kapsamda ben bu maddenin bildirimini yapmalı mıyım ?
ECBS sistemindeki numaraya danıştığımda yapmam gerektiğini söylediler ancak yönetmelikten dayanağını bulamadım.

Yardımcı olabilirseniz sevinirim...
 
@Fatih Koçak

Bildiğim kadarıyla yapmalısınız. En fazla 1 gün depolanıyor ise, 1 günde depolanabilecek maksimum miktarı hesaplayın. Çünkü o 1 günde de herhangi bir kaza/patlama yaşanabilir. Bekradaki amaç en kötü senaryoya hazırlıklı olmak. Tabii sadece bekra kapsamına giren tehlikelilik özelliğindeki hammaddeler/ürünler için. Kapsama girmiyorsa hesaplamanıza da gerek yok.
 
Beril Hanım Merhaba,
İlginize teşekkür ederim ancak bu şekilde beyanı yaptığım zaman firmam kapsama giriyor.
Kaldı ki yönetmelikte ilglii kısmı belirtmeden veya görmeden bildirim yapmak istemiyorum açıkcası .
. Mantık olarak 1 sn beklese bile kaza riski bulunuyor bildirimi yapılmalı ancak yönetmelikte ilgili kısmı bulamıyorum.
Yine de fikirleriniz için teşekkür ederim
 
@Fatih Koçak

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 'in İkinci Bölümünde işletmecinin genel yükümlülüklerinde konu açıkca izah edilmiştir. Ek1'in Bölüm 1 ve Bölüm 2'sinde belirtilen tehlikelilik özelliklerindeki maddeleri Bulunduran / Bulundurma ihtimali olanların bildirim yapması gerekmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • 7.5.19193 ek (4).doc
    220 KB · Görüntüleme: 103
  • ScreenHunter_02 Oct. 02 12.00.jpg
    ScreenHunter_02 Oct. 02 12.00.jpg
    65.5 KB · Görüntüleme: 95
@Beril Çataltepe

Beril Hanım dediğiniz kısmı bende gördüm ancak tam olarak tatmin etmemişti.
Ancak ecbs sisteminden yetkilininde belirttiği gibi bu maddeden de yola çıkarsak beyanını yapacağız.

Teşekkür ediyorum...
 
Üst