• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Seveso

Ayşe Nur Yasemin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eylül 2009
Foruma bakındım ama benzer yada ilgili konuyu bulamadım yada gözümünden kaçtı. acaba seveso ile ilgili(nedir?, planı nasıl hazırlanır?, neler yapmak gereklidir? vs..) elinde bilgi olan arkadaşlarımızın bunları burada paylaşabilmeleri mümkün mü? ayrıntıya ihtiyacım var bu konuyla ilgili... şimdiden teşekkür ederim.. Bu konunun bu aralar gündemde olması ve olmaya devam edeceğini düşündüğüm, bir çok meslektaşımızın yeni uygulanması sebebiyle belki konuyla ilgili çok bilgisi olmaması ve birbirimize daha verimli yardım edebilmemiz için konuyu sabitliyorum. Seveso ile ilgili tehlikeli atıklarının bildirimini yapmış veya konuyu bilen arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.

(Seveso nedir, hangi tesisler için bildirim yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir ...vs)
 
@Arif Onur Onhan

Kesinlikle haklısınız.. Kendimi güncelleyememiş olabilirim. Ancak maalesef bu hesaplama durumu Kimyasalların Envanteri ve Kontrolü Hakkında Yönetmelikten geliyor. Yönetmeliğe ait uygulama rehberinde (ekleyemedim. hata verdi) müstahzarların hesaplanması aynen böyle yapılıyor. Konuyu ilgili kişilere(!) sorduğumda bahsettiğiniz sistemde her seferinde yeni bir kimyasal girişi yapılıyormuş gibi olduğundan, kimyasal envanteri bildiriminde olduğu gibi hesaplayarak giriş yapınız demişlerdi.

Ancak sistem illaki değişmiştir. Zira uzun zamandır (yaklaşık 1 yıl) bildirim yapmıyorum. Umarım belirttiğiniz gibidir. Çünkü eğer öyleyse bildirimler gerçekten çok rahatlayacak.
 
kimyasal envanteri farklı bir durum seveso ayrı bir durum. kimyasal envanteri konusunda haklısınız muhtahzarlar içindeki kimyasalların toplanması ile giriliyor. konu hakkında benimde çalışmalarım mevcut. Ancak Seveso Risk olarak sınıflandırma yaptığı için muhtahzarların sınıflandırılması yapılmıyor. Bu arada bir dip not: Bence Seveso şu an için çok yetersiz. tehlikeli bir kimyasalı 20 ton giriyorsun üst seviyeli çıkıyorsun. tehlikeli bir mühtahzarı 1 milyon ton giriyorsun kapsam dışı çıkıyorsun.

özetle: kimyasal envanterinde mühtahzarların içindeki kimyasallar ayrı ayrı toplanmaktadır.
 
Bundan sonra müstahzar bildirimlerini bu şekilde yapacağıma emin olabilirsiniz. Beni yükten kurtardığınız için de ayrıca teşekkür ederim. :)
 
@Yusuf Dulda
mantıklı olmak gerek.
seveso beyanı için konuşuyorum.
amaç risklerin belirlenmesi:
tehlikeli bir metal tuzu düşünün oluşumu sırasında asidik ve basik kimyasalların kullanılmaktadır. bu tuzu sisteme R Kodlarını ne diye yazacaksınız. Kocaman bir MUAMMA
NOT: sistem revizyona giriyor
 
Merhabalar,

size bir sorum olacaktı. Seveso bildiriminin süresi var mıdır? (Mart sonuna kadar gibi) Ayrıca danışmanlığını yapmış olduğum bir firmanın kullandıkları kimyasallar yönetmelikte belirtilen tabloda mevcut değil. Bu durumda bildirim yaparken tehlikeli madde eklemek için tıklayınız kısmına mı bildirim yapacam yoksa diğer tehlikeli müstahzarları eklemek için tıklayınız kısmına mı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

upload_2014-4-2_9-43-54.png
 
Arkadaşlar,
Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmeliğin bildirimler Madde7 aşağıdaki gibidir.
Bildirimler
MADDE 7 – (1) Ek-1’in Bölüm 1 ve Bölüm 2’sinde belirtilen tehlikeli maddeleri bulunduran veya bulunduracak kuruluşun işletmecisi;
a) Faaliyet halindeki kuruluş için bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren,
b) Kuruluş faaliyete geçmeden önce,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sayfasındaki özel program paketini kullanarak bildirimini yapar.
(2) İşletmeci;
a) Beyan edilen tehlikeli maddelerin miktarında kuruluşun seviyesini etkileyecek bir değişiklik olması,
b) Beyan edilen tehlikeli maddelerin niteliğinde veya fiziki şeklinde değişiklik olması,
c) Uygulanan proseslerde değişiklik olması,
ç) Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilen bilgilerde herhangi bir değişiklik olması,
d) Kuruluşun faaliyetine son vermesi veya devredilmesi,
hallerinde yirmi iş günü içerisinde bildirimini günceller.
Kısaca söylemem gerekir ki bildirimin en kısa sürede yapılması şart. Çünkü bu yıl yoğun bir denetleme programı var. Eğer bildirim yapmadığınız denetleme sırasında fark edilirse problem yaşarsınız. Ayrıca bildirim yapmak işin kolay tarafı. Yönetmelikten muaf değilseniz. 2016 yılına kadar hazırlanması gereken çok sayıda evrak ve risk analizleri var. Acele etmenizde fayda var.
İyi Çalışmalar
Aziz K.
 
DİPNOT: eğitimde söylenen aynen şöyle; bildirim yapılan firmaları denetlemeye gideceğiz. bildirim yapmayan firmayı nasıl denetleyebiliriz ki?
 
Teşekkür ederim arkadaşlar. Peki aşağıdaki tablodan hangisine kimyasalı girmem gerekiyor ? Dediğim gibi firmanın kullandığı kimyasallar yönetmelikte geçmiyor. Bu durumda aşağıdaki tablodan hangisine veri girişi yapmam gerek.
https://www.cevremuhendisleri.net/dosyalar/upload_2014-4-2_9-43-54-png.10838/
 
Arkadaşlar Merhaba,
Atık solvent geri kazanımı yapan bir firma hangi bildirimleri yapmalıdır? SEVESO - Kimyasal Envanter?
Firmaya bildirim yapmak istiyorum ancak yönetmelik ek lerindeki kimyasalları kullanmadıklarını ve bulundurmadıklarını söylüyorlar.
Ancak atık solvent geri kazanımı yapan ve kimyasallarla uğraşan bir geri kazanım işletmesinin illa ki bildirim yapması gerekmez mi?
Teşekkürler..
 
arkadaşlar bildirimi yapıldıktan sonra kuruluşun alt veya üst seviyeli olduğu belirlenecek ve BEKÖP'teki kuruluşların hazırlaması gereken dökümanlar (politika, risk analizi...vb) ona göre mi hazırlanacak?

Sevesoya göre belirlenecekse yönetmeliğin Ek-1, Bölüm 1 ve Bölüm 2’de verilen tehlikeli madde listelerinde, Sütun 3’teki eşik değerler neden baz alınacacak acaba?
 
Seveso beyanı kolon 1 de adı geçen kimyasalların kolon 2 eşik değerlerini geçmesi durumunda yapılır.
Kolon 2 (alt seviyeli tesis) eşik değerini geçiyorsa beköp kolon 3 (üst seviyeli tesis) eşik değerini geçiyorsa güvenlik raporu hazırlatmalıdır.18 ağustos 2014 tarihine kadardı yanlış hatırlamıyorsam
 
@Gül Can
Seveso'yu adlandırılmış listede yoksa, Adlandırılmamış Madde ve Müstahzar Kategorilerinden yapmanız gerekmektedir. Bunun için tesisinizde bulunan kimyasalların MSDS'lerinden faydalanabilirsiniz.
 
Arkadaşlar günaydın, seveso bildirimini bütün tesislere yapmamız gerekiyor mu ? İlgili yönetmelik madde 7 de Ek 1 bölüm 1 ve bölüm 2'deki maddeleri bulunduran tesisler bildirim yapacaktır diyor yani kimyasal bulunduran tesisler için bildirim yapacağız fakat kimyasal bulundurmayan tesisler için seveso bildiriminden muaf olduğuna dair il müdürlüğünden yazı vs. almamız gerekiyor mu? Bu arada bildirimlerin yapılması için son tarih var mıdır? bu da kafamı karıştıran diğer bir soru :kötü: Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler... Herkese iyi çalışmalar.
 
Selam, çalıştığınız işletmede kullanılan tüm kimyasal maddelerin MSDS 'lerini inceleyin. Excelde basit bir form hazırlayıp tehlike sembollerini ve risk tanımlamalarını yazın. Daha sonra TOPAÇ denilen toksik, oksitleyici, parlayıcı ve çevreye zarralı olanlar varsa çevre bilgi sisteminden seveso kaydı açtırın. Çevreci Gökhan beyin dediği gibi kimyasal maddelerinizin max depolama miktarlarını girin. Eğer yoksa bu listeden çıktı alıp çevre dosyanızda tutarsanız denetimlerde görülür, kanımca sorun olmaz. Boş yere kayıt açtırmayın. Sistemde yüklerken yardıma ihtiyaç dıyarsanız arayabilirsiniz.
 
Merhabalar,
Tesisimizde yeni kullanılacak olan deltaforge 1105 Yağı tehlikeli midir ? Ürünün msds i var ama neye bakmam gerektiğini bilmiyorum :( acil yardım edebilir misiniz
 
Üst