• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni mezunum ne yapmalıyım?

Esin Çolak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Haziran 2013
Firma
x
Herkese selamlar.. Bu Hazıran ayında YTÜ Çevre Müh. ten mezun oldum .. Meslekte tecrübeli büyüklerimden nasıl bır yol izlemem gerektiği hakkında tavsiye almak isterim.. Not : İş arıyorum :)
 
Abartmayın lütfen. Gereksiz yere insanların moralini bozmaya gerek yok. Kendinizi geliştirin arkadaşlar. Hangi bölüm olursa olsun kendini geliştirmemiş mühendis ya boşta kalır yada düşük ücretlere çalışır.

Her zaman şunu söylüyorum. İş ilanlarını açıp bakın, iş veren nasıl bir eleman arıyor diye. Eksiklerinizi tespit edin ve sonra bu eksikleri kapatın. Sistem bu kadar basit aslında.
 
Fatih Bey merhabalar bende yeni mezun oldum karamsar olmak istemem ama ilanlara genel bakınca geneli çevre görevlisi belgesi + tecrübe istiyor. Pek azı sadece Çevre görevli belgeli mühendis belgesi istiyor. Bazı firmalar sadece çevre mühendisi arıyor fakat onlarda en az 2-3 yıl tecrübeli eleman istiyorlar.

Şu lanet çevre görevlisi eğitimini bekliyorum bende. Ama nasip işte, işsiz gezecek değilizya illaki bulacağız öyle ya da böyle.

Bu arada arkadaş YTÜ mezunu , güzel bi üniversite. Sakarya Üniversitesi mezunlarından selamlar :)
 
Arkadaşlar herkes çevre görevliliği yapmıyor. Ben hiç anlamam mesela. Nereye hangi belge gerekir, nedir ne değildir. Sadece elinizden geldiğince yolunuzu çizmeye çalışın.

Çevre görevlisi kavramı mesleğimize vurulan bir baltadır, bu söylemimi şu şekilde genişletmek istiyorum. Bu kadar mühendisi belge, evrak işlerine gömüp resmen pasifize ettiler. Tabi bu benim düşüncem karşı tezi olan varsa tartışmaya hazırım :)
 
Kesinlikle söyleminiz doğru Fatih Bey. Çevre Mühendisi kavramını resmen Çevre Görevlisi olarak değiştirme çabaları.Sanırım başarılı da oluyorlar. Genelleme yapmaktan nefret ederim ama ilanlarda çevre mühendisi başlığı altında resmen çevre görevli belgeli eleman arıyorlar.

O değil de o kadar Hidrolik, akışkanlar mekaniği, termo, diferansiyel, su temini, su ve atıksu projelendirme vs. böyle 4 sene hep bunları gördük bunlarla ilgili projeler hazırladık o kadar uğraşıp. Ama işverenlere bakıldığında bu asıl mühendislik kısımlardan ''çevre mühendisi'' arayanlar çok çok çok çok az. 4. senenin 2. yy. da bi Çevre Hukuku dersi gördük. İlanlar hep onun üzerine. 4 seneme acımaya başladım
 
@esin çolak

şimdi çevre mühendisleirnede çevre görevlisi belgesini eğitimle verecekler. ancak daha eğitimle ilgili bir açıklama yapılmadı. bunun dısında arıtma ısıyle ugrasan fırmalar var oralarda ıse baslamanı acıkca ben tavsıye ederım. cunku asıl gelısımını yonde daha ıyı yapabılırsın.
çevre görevlısı belgesını bende almadım daha beklıyorum onuda alınca ıs için önün açılacaktır.

@anakinskywalker

emin ol o kadar az değil. ancak şöyle bir durum dersen onu anlarım. bizim yapacağımız işi basla muhendisliklerde yapabılıyor. gerçekten öyle gördüm çünkü. ancak farklı alanlarda iş bakabilirsin. kimyasal işiyle ugrasan fırmalar cevre muhendıslerı alırlar ya da arıtma ısıyle ugrasanlar. biraz gayret ve arastırma yapmak gerekıyor.
 
@Fatih Özcan

Çok mantıklı :) Daha mezun olmadım ama dediğinizi şimdiden uygulamaya başlayacağım ve bende hangi meslek ne bölüm olursa olsun kişinin kendini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum,sonra bir yerlerde iş kapısı açılır inşallah...
 
Türkiye'de Çevre Mühendislerinin yaklaşık %50 si ( iyimser davranıyorum ) Çevre Danışmanlığı yapmakta. Yani Çevre Görevlisi Belgesini alıp çalışıyor. Girdiği şirkette kaç tane firma atandıysa üzerine onların çevre danışmanlığını yapıyor. Yaklaşık 16 firmaya kadar danışmanlık yapma hakkı var. Peki bu danışmanlık dediğimiz şey nedir? Bence irdelenmesi gereken konu bu. Çok uzatmadan benim çıkardığım sonuç şu; Hali hazırda Çevre Görevlilerinin yapmış olduğu Çevre Danışmanlığını yapmak için ÇEVRE MÜHENDİSİ olmaya gerek yok...Ki mevcut yönetmelikler ve uygulamalar da bu yönde zaten. Yeni mezun, çok ekstra özelliklere sahip olmayan bir Çevre Mühendisinin girebileceği en kolay iş danışmanlık. Çünkü Mühendis olmana gerek yok. Ama işleyiş açısından baktığında da Çevre ve Şehircilik Müdürlüğündeki Memurların ( ben onlara Çevre Mühendisi bile asla demeyeceğim, çünkü memur kafası var onlarda ) denetim esnasında veya başvuru esnasında tamamen inisiyatifine kalmış bir sistemin parçası olmak zorundasın. Hiyerarşi denen şeyle Çevre Mühendisinin ne iş olur ? Çevre ve Şehircilikte memur ne derse o ! Böyle bir sektörde çalışıp Firma yetkilisinin lakırdısını, İşverenin baskısını ve Memurların egolarını tatmin etmek ister ve bunun karşılığında da 1000 küsür lira almak istersen DANIŞMAN olabilirsin.
 
Öncelikle herkese teşekkür ederim :) Moral verici şekilde konuşup içime bır nebze de olsa su serpenlere ayrıca tesekkürler :) . Şu çevre gorevlısı belgesi gercekten basıma bela oldu her firma cevre görevlisi belgesi olan bır cevre muhendisi arıyor , yoksa ben tecrube edinmek için 1000 küsür tl ile işe girmeye zaten razıyım en azından işi öğrenmek ve kendime bir yol çizmek amacıyla . Ancak bakanlık sağolsun her gecen gun onumuze bir engel daha koymaya devam edıyor..
 
Üst