• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Piyasaya süren firmalar 1 Ocak-24 Nisan(24 Nisan dahil) tarihleri arasında piyasaya sürmüş olduğu ambalaj atıklarını bildirerek 30 Nisan tarihine kadar da ödeme işlemlerini gerçekleştirmek sureti ile ambalaj atıkları belgelendirme işlemlerini yerine getirecekler.
2018 yılına ait ambalaj atıkları belgelendirmelerini ise Yetkilendirilmiş Kuruluşlar aracılığı ile gerçekleştireceklerdir.
 
(12) 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan Çevre yönetim birimi/Çevre görevlisi tanımında yer alan “görevliyi” ibaresi “çevre mühendislerini, mevcut çevre görevlilerini ve Bakanlıkça usul ve esasları ilgili Yönetmelikle belirlenen görevliyi” şeklinde, “Çevre ve Orman Bakanlığını” ibaresi “Çevre ve Şehircilik Bakanlığını” ve 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin ikinci paragrafında yer alan “Bakanlıkça” ibaresi “Tarım ve Orman Bakanlığınca” şeklinde değiştirilmiştir.
 
Madde 3'te bulabilirsiniz. Ancak şuan için sadece poşet beyanları için geçerli. Konu ile ilgili yönetmelik yayınlandıktan sonra diğer ambalajlar için de geçerlilik başlayacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • Sosyal Hizm. Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değ. Yapılmasına Dair Kanun.pdf
    155.5 KB · Görüntüleme: 30
  • Geri Kazanım Katılım Payı HK. Duyuru .jpg
    Geri Kazanım Katılım Payı HK. Duyuru .jpg
    71.9 KB · Görüntüleme: 42
Arkadaşlar merhaba
Ambalaj beyanları 31 mart sondu bu değişiklikle 24 nisana kadar mı ben anlamadım biraz ? Belgelendirme haziran ayı sondu şimdi 24 nisana kadar ambalaj beyanı yapıp 30 nisana kadarda belgelendirme mi yapıcaz ? (piyasaya sürenler için soruyorum)
 
2018 yılına ait ambalajların beyanları 31.03.2019 tarihine kadar yapılacak, belgelendirmeleri ise 30.06.2019 tarihine kadar tamamlanacak. Bu konuda bir değişiklik yok.

Yeni yayınlanan madde şuan için sadece poşetleri kapsıyor. Poşet dışındaki ambalajların beyanı ile ilgili yönetmelik yayınlanacak, ondan sonra o işlemlerin nasıl yapılacağı netleşmiş olacak. Benim bilgim bu şekilde.
 
Türkçevin yaptığı açıklamaya göre bütün ambalajların beyan işlemleri KATILIM PAYI ödenerek yapılacak diye anlıyorum.
 
2019 yılından itibaren geçerli olmak üzere aylık beyan bildirimi ve aylık belgelendirme işlemi gerçekleştireceksiniz.
Geçmiş yıllarda belli bir beyan ve belgelendirme süreci mevcuttu.Bu yıldan geçerli olmak üzere aylık bildiriminiz ve aylık peşin ödemeniz gerçekleşecektir.Ödeme yapmadığınız takdir de aylık tutar üzerinden %20 lik bir artış-ceza olacaktır.
Danışman firmalarda ki arkadaşların özellikle geri kazanım katılım payı tutarlarına bakmasını öneririm.Fiyat farkları 4-5 katlara kadar çıkıyor malzeme türüne göre,
Piyasaya süren firmalarınızı bu konuda özellikle bilgilendirmeniz gerekmektedir.
 
TÜKÇEV değil Bakanlığın açıklamaları önemli.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Bu çerçevede, plastik poşet üretici/ithalatçıları ile satış noktalarının 9/1/2019 tarihli ve 66745475-145.07-6267 sayılı Olur ile yeniden düzenlenerek yürürlüğe konulan “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” da yer alan hükümler doğrultusunda gerekli iş ve işlemleri gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Yani ambalaj atıklarını piyasaya süren işletmeler eskisi gibi Ek-5 P.S. bildirimi yaparak belgelendirme yapmaya devam edecek.

Sadece ilgili usul ve esaslarda satış noktası olarak belirtilen yerler katılım payı ödeyecek poşetler için.
 
%20 artış ceza nedir ya ?? Böyle bir ceza olur mu ?
Firmaları bu konuda özendirmek lazım. Korkutmak bir şey ilaç olmaz. Örneğin; bildirim ve belgelendirmesini düzenli yapan firmalara vergi, sgk teşviği vb. ödüller sunulmalıdır diye düşünüyorum. Ayrıca ton başı belgelendirme ücretlerinin bakanlık tarafından belirlenmesi bence daha uygun olacaktır.
 
Aylık bildirim yapılarak aylık belgelendirme yapılacağına dair duyuru, resmi yazı, yönetmelik maddesi vb. paylaşabilir misiniz?
 
resmi gazete de yer alıyor 7166 sayılı kanun madde 3 madde 4

@Okan Türe tükçev in açıklaması zaten resmi gazete yer alan açıklama okan bey biz çalıştığımız paydaşlarımıza duyuru ve bilgilendirme amacı ile sayfamızda paylaştık.Resmi gazete de yer alıyor yeni ek maddeler
 
Çevre Kanuna ekli 1 sayılı listede (geri kazanım katılım payı tutarı) yer alan;

Ürün CinsiKg Başına Alınacak Tutar (kr.)Adet Başına Alınacak Tutar (kr.)
Plastik Ambalaj (poşet hariç diğerleri)40
Kağıt-karton ambalaj20
Ahşap ambalaj10

Yukarıdakilere ek olarak piyasaya sürdüğümüz diğer ürünlere göre katılım payı ödeyeceğiz. 2019 yılı itibariyle ambalaj bilgi sistemine yaptığımız EK-5 Piyasaya Süren Bildirimi olmayacak. Peki biz nereye nasıl bildirim yapacağız. Bu konuda daha açık konuşabilirseniz çok iyi olur.

Şu konuda bilen birisi net bir şey yazabilir mi?

Bugün yayınlanan 7166 sayılı kanun madde 4 te: "2872 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4- Ek 11 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca 2019 yılının Ocak ve Şubat aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannameler 24/4/2019 tarihine (bu tarih dâhil) kadar verilir ve bu beyanlar üzerine ödenmesi gereken geri kazanım katılım payları 30/4/2019 tarihi mesai saati bitimine kadar ödenir.” deniyor. Fikriniz nedir bu konuyla ilgili. İyice kafam karıştı...
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Kanunu 1 sayılı liste.pdf
    505.8 KB · Görüntüleme: 58
Şuan da türksat ve e-devlet arasında ya ambalaj atık bilgi sistemine yada eçbs sistemine entegre olacak şekilde bir beyanname sayfası üzerinde çalışılıyormuş.Malum bakanlık yetkililerinin de bilgisi sınırlı olduğundan dolayı sınırlı bilgi alış verişi oluyor.
Yeni açılacak sistem üzerinden ayın 1 inden 30 una kadar olan ambalaj miktarlarının bildirimi piyasaya süren firma yetkilisi yada danışman aracılığı ile yapılacak ve takip eden ayın 15 ine kadar ödemesi gerçekleştirilecek.(örn kdv bildirimi)
Yani piyasaya süren firmalar artık yıllık beyan ve belgelendirme yerine aylık beyan ve aylık belgelendirme sürecine girmiş olacaklar.
Bence en önemli konu burda mali yükümlülük.Örnegin paylaştığınız tabloda kağıt-karton kg fiyatı 20 krş olarak belirlenmiş,buda ton fiyatı 200 tl demek oluyor.Plastik gruplarında fiyatlar ambalalarda 300-450 tl arasında içecek ambajların da 1000 tl ye kadar çıkma olasılığı var bence şuan ki en büyük sorunumuz bu beyanname kolay bir sistem üzerinden rahatça çözülebilir ama bu ambalaj atıkları belgelendirmesinde ki fiyat artışı üreticiden tüketici ye enflasyona kadar herkesi etkileyecek ve kimse henüz bunun farkında değil.
Yazdıklarımın hepsi kendi düşüncemdir çalıştığım kurumla bir alakası yoktur arkadaşlar bunu da belirteyim çünkü yakın bir zamanda tasfiye haline geçeceğiz yetkilendirilmiş kuruluşlar olarak

çevre kanunu ile ilgili yapılan çalıştay da bunların hepsi bakanlık yetkilelerine bildirildi tüm piyasaya süren yetkileleri tarafıdan ama pek takan olmamış galiba ve artık %54-56 oranında geri kazanım yükümlülüğü yok piyaysaya sürenlerin %100 geri kazanım şartı da var
 
Sitede yine sorun oluştu son mesajları göremiyorum.

@Hüseyin Can CEYLAN Teşekkürler Hüseyin Bey bilgiler için. Bakanlık sağolsun her zamanki gibi sadece yönetmelik değiştiriyor. Doğru dürüst kamuoyunu aydınlatıcı bilgi yok. Karton için ton başına 200 TL ağır bir rakam. Firmalar bakalım ne yapacak bu konuda....
 
önemli değil bilgilerimizi paylaşmamız ve bunları piyasaya yaymamız lazım şuan bir yk ile kağıt ambalajında ton fiyatı 35 tl bakanlık da 200 tl
Hadi cumhurbaşkanı yetkisini kullandı %50 fiyatlarda artış ve azalış hakkı var tonu 100 tl ye düşer bu bile çok ağır.
 
merhaba ; poşet beyanı ile ilgili bişey sormak istiyorum. imalat sonucu oluşan ürünler önce poşete (sapsız plastik roba) konulup sonra karton kutularda piyasaya sürülüyor. Geçen yıllarda ambalaj beyanında her ikisini de yapıyorduk ancak şu durumda bu torbalar ile ilgili farklı bir uygulama mı yapılması gerekiyor anlayamadım. Yani bu kapsamda poşet beyanı mı yapacağız yoksa geri kazanım payı-beyanı mı yapacağız ki bu ek listesinde de plastikler için poşet hariç olarak belirtilmiş.
 
Üst