• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ek-5 Piyasaya Süren Ambalaj Beyanları Hk.

Özlem Kılıç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2016
Şehir
İstanbul
Firma
Biyom Çevre Danışmanlık
Arkadaşlar merhaba, ben GEKAP bildirimleri çıktıktan sonra da Ek-5 Piyasaya Süren Ambalaj Beyanları yapılmaya devam ediyor mu? Bunu soracaktım. Şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Fatih KoçakMerhaba kusura bakmayın söylendiyse kaçırdım. 2020 ek-5 bildirimlerini şubat sonuna kadar yapacağız peki belgelendirmesini de yapacak mıyız? Bunun vergisini zaten GEKAP olarak ödedik ödeyeceğiz bir de ekstradan bunun için geçtiğimiz yıllardaki gibi belgelendirme yapmamız gerekir mi? Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Daha önce hiç ambalaj beyanı yapmadım.EK-4 , EK-5 ve EK-6 beyanı için firmalardan tam olarak hangi bilgileri isteyeceğim? Bu konuda öneriniz nedir? Yardımcı olabilir misiniz?
 
minimalistMerhaba,

Öncelikle tesisinizin kapsamını biliyor musunuz? Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinden gidecek olursak:

-Ambalaj üreticisi iseniz EK-4 beyanı yapacaksınız. Bunun için almanız gereken veriler sadece kendi firmanıza aittir. Yıl içerisinde yapmış olduğu satış miktarları ve satış yaptığınız firmalara ait bilgileri almanız yeterli olacaktır.

-Piyasaya süren iseniz EK-5 beyanı yapacaksınız. Satmış olduğunuz ürünlerde kullanmış olduğunuz ambalajlar bu kısma dahil oluyor. Dolayısı ile burada iki farklı şekilde beyan yapabilirsiniz. İlk yol verileri kendi firmanızdan almak olur. Ama sağlıklı bir sonuç alamama riski var. Bu nedenle firmanızın ambalaj satın aldığı yer ile iletişime geçerek bilgileri alabilirsiniz. Yine o firmanın da bilgileri gerekiyor (unvan, adres, vergi no elinizde olsun).

-Tedarikçi iseniz EK-6 beyanı yapacaksınız. Sattığınız ürünlerde kendi logonuz yoksa yani fason çalışıyorsanız bu bildirimi yapmanız gerekiyor. Yine en garanti yol EK-5 beyanındaki gibi çalışılan firmalardan veri almak olur. Aralarındaki en kolay beyan bu diyebilirim. Bu konu kafanızı karıştırmasın diye şöyle özetleyeyim; diyelim siz A tekstilsiniz. LcWaikiki kendi poşetlerini ve karton kolilerini gönderiyor ve ürünleri o poşetlere koyup karton koliler ile kamyona yükleyip gönderiyorsunuz. Burada sizin herhangi bir logonuz olmadığı için tamamen tedarikçi bildirimi yapmanız gerekiyor.

Tüm bu konular dikkate alındığında kapsam belirledikten sonra firmanızın ambalaj konusunda çalıştığı firmaların listesini almanız işinizi çözmüş olacaktır. Gerisi sisteme girmekten ibaret.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Cem YılmazGünaydın Cem bey,
İlk olarak verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
3 kapsamda da olan firmalar var. Ama çoğunda EK-5 beyanı yapılıyor. Bunlara ilaveten;
-Yıl içerisinde ne kadar ithalat yapıldı ya da iç piyasaya sürüldü soruları EK-5 kapsamında mı oluyor?
-Dönem sonu ve dönem başı stok miktarları var. Dönem sonu kısmına geçen yıldan ellerinde ne kadar stok varsa o mu yazılacak? Ayrıca dönem başı miktarına tam olarak ne yazılacak?
-Eğer ki sattığı ürünlerde kendi logosu varsa o zaman EK-4 mü oluyor?
Kusura bakmayın böyle çok soru sormuş oldum ama
 
Önceki cevapları görüntüle…
Hüseyin Can Ceylan2020 öncesine dair belgelendirmeye ilişkin Yetkilendirilmiş kuruluş maili aşağıdaki şekildedir; Bilgilerinize.
Sayın İlgili,
27 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereği, 31 Mart 2021 tarihine kadar Ambalaj Belgelendirme işlemlerinizi tamamlamanız ve 31 Mart 2021’den sonra Ambalaj Bilgi Sistemi’nde gözüken herhangi bir belgelendirme yükümlülüğünüzün olmaması gerekmektedir.
AGED olarak 2021 yılında, 2020 ve öncesinden kalan yükümlülüğü mevcut piyasaya süren firmalar ile sözleşme yapmaya başlamış bulunmaktayız.
Ambalaj Bilgi Sistemi’nde mevcut olan yükümlülük izleme sayfasını tarafımıza göndermeniz durumunda firmanıza teklif vererek sözleşme yapabiliriz.
Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dilerim.
 
Tuğçe Turanresmi bi yazısı yok inanmayın şimdilik
[automerge]1610474315[/automerge]
ayrıca bakanlık yetkilisi ile görüştüğümde ambalaj bilgi sistemine bildirimlerin devam edeceği gekap bildirimlerinin kontrol aşaması olarak ambalaj bilgi sisteminin kullanılacağı yönünde bir iki birşey söylediler
ama hepsi sözlü beyanlar
[automerge]1610474354[/automerge]
hayır
 
Önceki cevapları görüntüle…
Arkadaşlar merhaba,
Daha önce Ek-5 beyanında yurt dışından getirmiş olduğumuz hammaddelerin ambalajlarının beyanını yapmıyordum. Gekap kapsamında yurt dışından gelen hammadde ambalajlarının da beyanı gerçekleştirdik. Bu yıl Ek-5 de yurt dışından gelen hammaddelerin beyanlarını yapacak mıyız?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
BoranssAslında tüm ek 5 beyanlarında onun yapılması gerekiyordu ama geçmişi düzeltmekle ugrasilmaz. İthal edilen hammaddelerin ambalajları ithalat kısmına yazılacak. Ayrıca o miktar yurt içi piyasaya sürülen kısmına da eklenecek. atık olarak da olsa ithal ettiğimiz için yurt içinde piyasaya biz sürmüş oluyoruz. Şöyle bi durum da olabilir; yurt dışından gelen ahşap paleti kullanıp ihraç edilecek ürünün ambalajlanmasinda kullanacaksanız ihracat kısmına yazarsınız
 
Son düzenleme:
Merhaba, öncelikle sorunuz gayet güzel bir soru :) nihai olarak sonuca bakarsak ahşap palet ülke sınırları içinde kalmayacağı için bildirmeye gerek kalmaz. Ancak giren-çıkan dengesi açısından ek-5 beyanında da ihracat olarak bildirmemek gerekir. Bakanlığa sormadım bu benim kendi görüşüm. Bakanlığa sorarsanız bildirin derler ki daha fazla para odensin. Ülkemin sınırları içinde kalmayan ambalajın geri kazanım katılım payını ödemek lüzumsuz.
 
Erkan Yılmaztahta paletlerin ihracatta bazı şartları var(genellikle avrupa ülkeleri istiyor ıspm 15 di galiba)
ayrıca faturasız bir malzemeyi ülke içinde veya ülke dışındaki ticarette kullanmak riskli sıkıntı çıkarabilir
Ama sonuç olarak bende sizin gibi düşünüyorum sonuçta ithalatta ben bunun parasını ödeyerek ülkeye sokuyorum benim malım ihracatta da da kullanırım bunu.
 
merhaba, piyasaya süren beyanında Ek5-B-2 kısmında hangi ambalajlar beyan edilecek?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ceren123B2 Kısmı, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında olmayan atıklar için giriliyor. Şöyle bir örnekle açıklayayım:
- Piyasaya kimyasal sürdüğünüzü düşünelim. Bu kimyasalı PP çuvala koyup birincil ambalaj olarak giriyorsunuz. Siz her ne kadar bu PP çuvalı aldığınızda tehlikesiz olsa da; içine kimyasalınızı koyduktan sonra artık tehlikeli hâle geliyor (kontamine ambalaj). Dolayısı ile bu ambalajın bildirimini B1 değil de B2 kısmından gerçekleştirmeniz gerekiyor.
 
Cem YılmazDirek alakası var mıdır, bilmiyorum ama benim de saygı değer üstadlardan öğrenmek istediğim bir şey var. bu GEKAP mevzusunda da muhasebe kısmından bana soru geldi, mevcut bilgilerim ile karşı tarafı aydınlatamadığımı düşünüyorum. Ambalajın üzerine yapıştırılan etiket ve koli bandı ambalaj kapsamına girer mi?
Piyasaya süren beyanında; Ek-5-B-2 de mi yoksa B1 için mi girilmeli?
GEKAP; herhangi bir muafiyeti var mı? Ambalaj olarak mı beyan etmeliyiz.
Tecrübe ve Yorumlarını paylaşan değerli üstadlara şimdiden teşekkür ederim.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Melih Coşar@Melih Coşar bey, bende sizinle aynı düşünüyordum fakat; bu konu hakkında geçen bakanlık ile bir görüşmemiz oldu. Bize şunu söylediler, evet etiket ambalajın parçası yani ambalaj demek, bu beyanları beraber yapacağınız anlamına gelmiyor. Bu etiketin de ambalaj olduğunu ifade etmek için kullanılmış bir ibare. Bu nedenle etiketi de ambalaj gibi algılayıp ayrı beyan yapacaksınız. Atıyorum ambalaj malzemeniz metal, etiketiniz kağıt nasıl bir beyan ediyorsunuz? diye sordular. Ayrı beyan etmemiz gerektiğini söylediler.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Göktuğ@Cem Yılmaz @Melih Coşar @ceren123 Ek 5 B2 kapsamında gönderilen ambalajların üzerine yapıştırılan etiketlerin beyanı durumu sanki GEKAP ile birlikte ortaya çıktı gibi. Bir de etiketlerin dönem başı, dönem sonu stok durumlarına ulaşmak çok zor. Hem mamul depoda ürün var, o ürünlerin üzerinde etiket var. Hem de ambalaj ambarında etiket var (Firmanın tam zamanlı çalışanıyım ve bu hesaplamaları ben yapıyorum). Ayrıca ambalajların üzerinde üretim tarihi, imalat numarası bilgilerinin olduğu küçük etiketler de var, sanırım onlar ve bu durumda (GEKAP'ta bildirimleri yapıldığından) koli bantları da girilecek ancak daha önce koli bantları girilmiyordu. Bir de Ek 5 B2 kapsamındaki ambalajların üzerine yapıştırılan etiketler kontamine olmadıklarından Ek 5 B1'e Satış Ambalajı olarak mı girilecek yoksa Ek 5 B2'ye Satış Ambalajı olarak mi girilecek? Ya da girilmeyecek mi?
 
Son düzenleme:
Üst