• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Demek ki Ocak ayı içinde hiç piyasaya ambalajlı ürün/malzeme sürmediniz. Satış fatura irsaliyeniz olmadı.
2019 yılından elinizde hiç ambalaj kalmadığına göre demek ki ilk ambalaj alımı yapacağınız zamana kadar piyasaya ürün/malzeme süremeyeceksiniz. Yoksa yakalanırdınız değil mi :)
 
ben bi soru daha sormak istiyorum bizim için kilit nokta ;

Usul ve Esaslar Birincil Ambalaj tanımında yazan;

Ürünlerin kullanıcı veya tüketicilere ulaştırılmasında en küçük satış birimi oluşturmaya uygun olarak yapılan, ürünle doğrudan veya kısmen temas halinde olabilen ambalajlar ve bunların orijinal parçalarını (satış birimini tamamlamak için gereken diğer ambalaj bileşenlerini örneğin, kapak/mantar/tıpa, etiket, zımba teli gibi) ifade eder.

bizim kargo poşetlerini piyasaya sürerken poşetlerin üzerine yapıştırdığımız etiketlerin miktarını da ödemem gerekiyor mu ? veya mesela kolinin ağzını kapatmak için aras logolu koli bantlarını ödemem ?
 
Arkadaşlar merhaba, biz atık ithalatı yapıyoruz. Atıkları big bag çuvallarda getiriyoruz. Bakanlık bu çuvallar ile ilgili GEKAP' a tabi olduğumuzu söyledi. Aynı işi yapan diğer arkadaşlar için de bilgi olsun. İyi çalışmalar.
 
@deryadenizz Yorumum aşağıdaki gibi hala :) Yani sizin nakliye ambalajlarının gekapının üreticiye ait olduğu kısmını iddaaa edemem onunla ilgili bir özel ibare hatırlamıyorum maalesef.

Bunu müşterileriniz adına yapıyorsunuz. Dolayısıyla eğer onların ticari adı ile piyasyaa sürülüyorsa Gekap onları ilgilendiriyor.
Eğer 2 firmanın da ismi varsa yine müşteriniz ödüyor.
Müşteriye gönderirken kullandığınız ambalajlar (palet streç vb) sizi ilgilendiriyor.

Özetle siz tedarikçi olarak belirleniyorsunuz.
 
Beyan tarihi Şubat ayına özel 02.03.2020 23:59 fakat çok sayıda odanın ertelenmesi için başvurusu var. Özellikle EBSO normalde aylık beyan yapması gerekenler için bir defaya mahsus 3 aylık yapılması şeklinde başvuru yapmış. Bakanlığı takip etmekte fayda var.
Ayrıca beyanı bu ay sonuna kadar yapacaksınız. Ödemesi vergi kanuna göre gelecek ayın yanlış bilmiyorsam 24-25 gibi olacak.
 
Merhaba çevre kanunu ek-1 listesinde yer alan 40.000 kg/ay elektrikli ve elektronik eşya: küçük ev aletleri ve diğerleri konulu üretimi yapan firmamız gekap bildirimini beyanı nasıl olur ve ucretlendirmesini nasıl yapacağız?
 
Merhaba ,
Aşağıdaki dosyalarda gerekli tüm bilgiler mevcuttur.
 

Ekli dosyalar

  • GEKAP Usul ve Esaslar-10.02.2020..pdf
    6.4 MB · Görüntüleme: 35
  • Ek-1 (1).pdf
    490.6 KB · Görüntüleme: 32
  • GEKAP_KILAVUZ (geri kazanım katılım payı)-Gelir İdaresi Başkanlığı.docx
    680.9 KB · Görüntüleme: 29
40.000*0.20 krş bazından 8000 TL lik miktar mı ödeniyor ve bildirimi bu bazdan mı alıynır. Ambalaj içi ücret ödemez mi
 
Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için, ancak yönetmelikte farkındaysanız araç lastiklerinin ithalinde de beyan zorunluluğu bulunmakta. Bunların direkt olarak ambalajına bakılmıyor biliyorsunuz.
 
Merhaba,
Ürünlerimizi İki şirket arasında satış pazarlama işlemleri yapılmaktadır.Sanayi ile pazarlama firmamız bulunmaktadır. Sanayi tesisimiz yurtiçinde pazarlama firmamıza satış yapıyor, satış yapılan ürünleri pazarlama şirketimiz %98 ihraç edilmekte ve kalanı yurtiçine satmaktadır. ( kendi markamız yoktur müşteri markaları kullanılmaktadır)

Bu işlem neticesinde pazarlama firmamızdan yapılan ihraç malları gekap kapsam dışında kalır mı?
Gekap bildirimi yapması gereken sanayi firmamız mıdır? Yoksa pazarlama firmamız mıdır?
 
Merhabalar, depozitolu ürünler Gekap a girilecek mi ? Onunla ilgili bir yazı göremedim. Benim bir firmam meyve suyu konsantresi ve salça üretimi yapıyor. Başka içecek firmalarının konsantrelerini yapıyorlar. Metal variller içerisinde gönderiliyor metal variller depozito usulüdür. Bununla ilgili bilgisi olan var mı acaba ? Ayrıca konsantreyi piyasaya sürerken kendi etiketlerini kullanmıyorlar. Konsantreler streçleme paletleme ve kolileme şeklinde piyasaya sürülüyor. Piyasaya sürerken kullanmış oldukları ambalajları Gekap a girecekler fakat depozitolu olanlar hakkında bir bilgi bulamadım yardımcı olabilir misiniz?
 
2 gün önce tüplerle ilgili bu durumu bakanlıktan Demirhan bey ve Şule hanıma sordum. Depozito için şuan bir çalışma yok, gönderilen her tüp(kg bazında hesaplanıp) bildirimini yapmalısınız denildi. Değişiklik yakın zamanda gelecekmiş. Ancak bu değişiklik gelene kadar depozito uygulaması farketmeksizin GEKAP bildirimi yapılıp, ödeme yapılması zorunluymuş.
 
Şafak hanım eğer pazarlama firmanız kendi markasını koymuyor ve haka sizin markanızla bu işi yapıyorsa piyasaya süren olduğunuz için sorumluluk sanayi kuruluşuna aittir. İhracat Gekap kapsamı dışındadır.
 
Demirhan Bey e birşey sormayın konuyla ilgili, herşey gekap kapsamında deyip kestirip atıyor. İşin boyutu değişecek bu gidişle. Bence süre uzatılmalı ve herşey enine boyuna düşünülüp ona göre aksiyon alınmalı. Yoksa yakında yeni doğan bebekler için de gekap talebinde bulunacaklar. Sonuçta o da bir ürün/eşya/malzeme ve bir süre sonra çevreye atılacak atık olacak.
 
@nil_ayy Evet öyleymiş. Çok saçma. Tüplerin ambalajı ağır, depozitolu satış mevcut. Diğer bir saçmalık ise tesise her giriş çıkışta bu bildirime tabi tutulması gerekiyormuş .
[automerge]1582876608[/automerge]
Konuyu bakanlıkta da bilen yok. Hep ucu açık saçma cevaplar..
 
Üst