• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Maden atıkları yönetmeliği

Mehmet Aybek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ekim 2010
Firma
HAKSER Madencilik-Petrol Ürünleri-Mühendislik-Gıda-Turizm-Lab. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Merhaba Arkadaşlar,

Benim Danışmanlığını yaptığım Mermer ve Treventer (Levha, Fayans) Üretim Tesisi bulunmaktadır. Bu tesisten çıkan Mermer ve fayans kırıkları "Mermer Atıkları Yönetmeliği" kapsamında neler yapmam gerekir. Bu kapsamda bilgi verebilir misiniz?
 
yönetmelik ekince açıkça yer alıyor. işletmeci tanımında geçen maden bertaraf tesisi'nde tanımı yine yönetmelikte mevcuttur arkadaşlar. yani tüm madenler giriyor demek buda pasa malzeme depolayanları da bertaraf tesisi oalrak adlandırmış çünkü
 
Merhaba Arkadaşlar,
Patlatma yapılan maden sahasında hiçbir atık çıkmıyorsa,oluşmuyorsa da maden atık yönetim planı 15 Ocak tarihine kadar hazırlanmalı mıdır?
 
Patlatma Yapılan Saha, patlatma önce si alanın hazırlanması aşamasında üstte ki örtü tabakasının alınması işlemlerinde bitkisel toprak çıkıyor. benim fikrim yapılması dahilinde. daha sonra ki aşamalarda olmayabilir ama proses akım şeması gereği mevcutta öyle bir atık oluşuyor.
 
arkadaşlar merhaba;

Maden Atıkları Yönetmeliği'nin Ek5/A'sında Maden Atık Bertaraf Tesisi Sınıflandırma Kriterlerinde verilen;

A- Tesislerin Stabilitesinin Bozulma Riski başlığı altında 2. maddede "Kaynak-doğal ortam taşınım yolu (hava, yüzey/yeraltı suyu)-alıcı zinciri" nin irdelenmesi isteniyor. Bu kapsamda nasıl bir değerlendirme yapılabilir. Elinde örneği olan arkadaşlar varsa bilgilendirebilirler mi acaba?

Şimdiden teşekkürler.
 
Arkadaşlar , Atık yönetim planlarını 15 Ocak ta dahil olmak üzere mi teslim etmeliyiz müdürlüğe?
 
Danışmanlığını yaptığım kırma eleme tesisi var.Bu tesis taşocağı ile entegre değil. Bu tesis içinde ek-1 ve ek -4c hazırlamamız gerekiyor mu
 
@MİRALAY
Öncelikle yönetmeliğin tanımlarına bir bakalım;

Maden atığı: Madenlerin aranması, çıkarılması, hazırlanması ve zenginleştirilmesi veya depolanması sonucunda oluşan katı veya şlam/sulu çamur şeklinde madde veya malzemeyi,

Cevher hazırlama/zenginleştirme: Madenler üzerinde gerçekleştirilen termal imalat işlemleri, ergitme ya da izabe dahil metalürjik işlemler ve benzeri endüstriyel prosesler dışında kalan, boyut değişikliği, sınıflandırma, ayırma ve özütleme amacıyla yapılan fiziksel, kimyasal, biyolojik işlemlerin tek tek veya birlikte uygulamaları sonucunda ekonomik değeri olan madde ve malzemelerin kazanılmasına yönelik işlemler

Maden atığı bertaraf tesisi: 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğinin Ek-2A’sında tanımlanan bertaraf yöntemleri çerçevesinde, madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan atıkların bertarafı amacıyla kullanılan atık barajı, atık göletleri, atık yığını, pasa yığını, çöktürme havuzları, atık havuzu, pasa depolama alanları, macun dolgu, üretimi biten yığın liç alanları,

Pasa: Cevherleşme ihtiva etmeyen veya mevcut ekonomik ve teknik şartlara göre zenginleştirilmesi mümkün olmayan, ancak işletme gereği üretilmesi zorunlu olan ve kazı işlemi dışında herhangi bir işleme tabi tutulmamış madde veya malzemeyi, ifade eder.

Kırma eleme işleminden sonra geride pasa dahil herhangi atık kalıyor ve bu atık tesiste depolanıyorsa evet hazırlamanız gerekiyor(gerekiyordu). Ancak geride bir malzeme kalmıyor kırma eleme tesisine gelen tüm malzemeler boyutlarına göre ayrılıp piyasaya arz ediliyorsa o zaman sadece maden atığı oluşturmadığınıza dair dilekçe vermeniz gerekiyor.

yani işlemden sonra geriye toprak bile kalsa yapılacak maalesef.
İnsana mantıksız geliyor toprak yer değiştirdiğinde atık olarak muamele görmesi ama mevzuat bu şekilde.
 
Merhaba,
1 -atık yönetim planları için onay yazısı mı isteyeceğiz? Onay yazısı gelen var mı ?
2- Örneğin karker ocağı-kırma eleme tesisi pasa atık çıkmıyor AYP hazırlamasına gerek var mı
 
@Tolga Emre Kaya

bu sülfür analizlerini hangi laboratuvarlara yaptıracağız bilen yada yaptıran var mı arkadaşlar.

bir de 1 haziranda
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
şöyle bir duyuru yayınlandı.
 
@Melih Coşar

teşekkür ederim. ek olarak duyuruda pasa miktarına göre numune sayısı vermiş. 80 numune yaklaşık 50.000 tl maliyet çıkartıyor. bahsedilen sülfür analizini yaptıran ya da detaylı bilgisi olan arkadaşlar var mı aramızda.
 
Ben sülfür analizini yaptırdım ancak Görkem Hoca'ya değil. Arge TEST'e yaptırdım. Analizler 1 hafta-10 gün sürüyor. Buradan çıkacak sonuca göre NP/AP testine gidiliyor. Ben bu testleri yılın başında yaptırdığım için ayrı ayrı lablar ile görüşmüştüm. Şimdilerde bu testlerin hepsini Görkem Hoca yapabiliyor. Başka lablar da benzer yeterlikleri sağlamış olabilirler.
 
@Tolga Emre Kaya


Merhaba, mermer işleme tesislerinden kaynaklı atıkların analizinin kapsam dışı olduğu bilgisini mevzuatta bulamadım. Bununla ilgili bir genelge, ya da yönetmelikte göremediğim bir madde mi var acaba? Rica etsem belirtir misiniz?
 
Merhaba;

Krom zenginleştirme atıklarının inert atık olduğunu düşündüğümüzden gerekli analizleri yaptırdık ve atığımız inert çıktı. Fakat Bakanlık, zenginleştirme atıkları inert atıklar listesinde yer almadığından bir takım analizler daha istedi ve sonuç tehlikesiz maden atığı olarak belirlendi. Gelinen noktada Maden Atıkları Yönetmeliğinin 12. Maddesine göre Kapatma planı ve kapatma projesi hazırlanması gerekebilir. Elinizde bu türden bir kapatma planı örneği mevcut mudur? Elinde olan arkadaşlar bilgi verebilirler mi?
 
Üst