• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu bilgi sistemi

Recep Demir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Nisan 2012
Firma
Gülen Danışmanlık Çevre Bilimleri
Arkadaşlar merhaba,
Atıksu bilgi sistemi fosseptiği olan, kanalizasyina deşarj eden işletmeler de dahil herkesin doldurması istemiyle revize edilmiş. Bu sistemin doldurulması nasıl olacak bilgisi olan var mı acaba ? Yıllık mı doldurulacak aylık mı
 
Arkadaşlar Merhaba, 2 hafta önce AAT Bilgi Sistemini açtırdım ve bilgi girişini yaptım.Ancak bugün Çevre Bilgi Sisteminde açtırmış olduğum uygulama gözükmüyor.Uygulama silinmiş.Bunu nasıl düzeltebilirim ? Girmiş olduğum veriler silinmiş midir ?
 
Alıcı ortama atıksu deşarjı yapan işletmeler için atıksu bilgi siteminde veri girişleri yapıldı ve kimliği oluşturmak için herhangi bir kuruma müracat edilecek mi
 
@emelkarakulak

Ekteki genelgede yer alan dosyayı doldurup, gereken ücretleri yatırdıktan sonra dekontuyla birlikte il müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • atiksugenelgesi.pdf
    1.5 MB · Görüntüleme: 79
@Cem Yılmaz çok teşekkür derim. Peki genelge 2015 tarihli firmam yeni bu sene faaliyete başlayacak herhangi bir değişiklik var mıdır ve ücret nekadardır hangi hesap noya yatırmamız gerekir. Buarada atıksu deşarjı konulu gfb yeni onaylandı nasıl bir yol izlemeliyim??
 
@emelkarakulak

Genelge hâlen geçerli durumda. Ücret, 450 TL, 2018 yılı birim fiyatları listesinden kontrol edebilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresine girdikten sonra firmanız için 111 nolu kaleme "AAT Belgelendirme" konulu referans kodu oluşturmanız gerekmektedir. Bu referans kodu ile ücreti Halk Bank şubelerinden yatırabiliyorsunuz. GFB'niz onaylandığına göre mümkün olduğunca kısa sürede çevre izninizi başlatmanızı öneririm. 3 adet atıksu numunesi alınacak ve yoğunluğa bağlı olarak bu süreç değişiklik gösterebiliyor.
 
Merhaba Cem bey,
Fatmanur arkadaşımızın söylediği ve sizin paylaştığınız dokümana göre evsel atıksular için gereklilik bulunmuyor.
Neden diyeceksiniz?
Paylaştığınız AAT Kimlik belgesinde "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 54 üncü Maddesi " işaret ediliyor.
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 54 üncü Maddesine baktığımızda ;

İzleme

Madde 54 - Atıksu arıtma tesisi işletmecileri, arıtma tesislerinin verimli olarak çalıştığının izlenmesinden ve kayıtlarının tutulmasından sorumludur. Atıksuların özellikleri ve miktarları düzenli olarak Bakanlıkca belirlenecek bir formatta ve dijital ortamda kaydedilir. İşletmeler atıksularının çıkış sularında deşarj izin belgesinde belirtilen aralıklarla numune almakla, ölçüm ve analiz yapmak suretiyle kontrol etmekle, atıksuların özellikleri ve miktarlarına ilişkin bilgileri belirlemek, belgelemek ve denetimlerde beyan etmekle yükümlüdürler. (Değişik son cümle:RG-13/2/2008-26786) İşletmeciler tarafından yapılan ölçüm ve analizlerin sonuçları raporların asılları ile birlikte dijital ortamda da en az beş yıl süreyle saklanmak zorundadır.

Sonuç olarak bakarsak Atıksu arıtma tesisiniz yok ise bildirim zorunluluğu bulunmadığını ifade ediyor. AAT kimlik belgesinde Atıksu üreten bütün tesislerin demesi kafa karıştırmış.

Saygılarımla,
 
Yanlış yorumluyor olabilir misiniz? Atıksu arıtma tesisiniz varsa, 54. maddede geçtiği üzere dijital ortamda ilgili yere giriş yapmanız gerekiyor. Ancak atıksu arıtma tesisiniz yoksa, bu kez paylaştığım yazıdaki ilk paragraf yeterince açıklayıcı. "ATIKSU OLUŞTURAN TESİSLER" demiş, "ARITMA SAHİBİ" değil. Sizin arıtmanız olmasa bile o sisteme giriş sağlayabiliyorsunuz. Velhasıl, benimki sadece kendi yorumlamam ve İl Müdürlüğünden aldığım teyit üzerine yapıldı. Herkes, kendi bildiği şekilde uygulayabilir.
 
@Cem Yılmaz Yönetmeliği inceledim belirttiğim şekilde arıtma tesisi bulunmayanlar için izleme ve beyan görünmüyor. Beyan sorumluluğu kanalizasyon vasıtasıyla toplayan (iski, aski vb) kurumlarındır. İşletmeniz zaten atık su parasını kullanım suyu oranında ödemektedir.

Tabi ki herkes farklı yorumlayabilir. Ama şunu unutmayalım ki "AAT Kimlik belgesi" yazısının dayanağı yönetmeliktir ve yönetmelik evsel atıklar için izleme yapılmasından bahsetmemiş.

İlgili yönetmelikte kanalizasyonla ilgili madde ;

Kanalizasyon Sistemlerine Boşaltım

Madde 25 - Kanalizasyon sistemlerine atıksu boşaltımı için uygulanacak temel ilkeler şunlardır;

a) Kanalizasyon sistemi bulunan yerlerde her türlü atıksuların kanalizasyon şebekesine bağlanması, ilke olarak bir hak ve mecburiyettir.

b) Kanalizasyon sistemleri tahrip edilemez ve kullanım amaçları değiştirilemez.

c) Atıksu oluşumuna sebep olan gerçek ve tüzel kişiler, kanalizasyon sisteminden, arıtma ve/veya bertaraf amacıyla kurulmuş arıtma ve deşarj tesislerinden yararlanmalarının doğuracağı bütün harcamaları karşılamakla yükümlüdür.

d) Atıksu miktarının belirlenmesi için, içme suyu şebekesi haricinden su temin edenler, temin ettiği su miktarını alt yapı tesisleri yönetimine belgelemek ve bedeli karşılığında kanalizasyon sistemine bağlanmak zorundadır.

e) Bir endüstriyel atıksuyun kanalizasyon sistemine doğrudan bağlanabilmesi, ya da vidanjör veya benzeri bir taşıma aracı ile taşınarak boşaltılabilmesi için;

1) Kanalizasyon sisteminin yapısına ve çalışmasına zarar verip engel olmaması,

2) Çalışan personel ve civar halkı için sağlık sakıncası yaratmaması,

3) Kanalizasyon sisteminin bağlandığı arıtma tesisinin çalışmasını ve verimini olumsuz yönde etkilememesi,

4) Biyolojik arıtma tesisinde arıtılamayacak maddeler içermemesi,

5) Atıksu arıtma tesisinde oluşacak çamur ve benzeri artıkların uzaklaştırılmasını, kullanılmasını zorlaştırmaması ve çevre kirlenmesine yol açacak nitelik kazanmalarına neden olmaması,

6) (Ek:RG-13/2/2008-26786) Endüstriyel Atık sularını sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplayan ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine veren atıksu kaynakları, atıksu yönetimleriyle yaptıkları protokolü ve vidanjörle atıksu bertarafı sonucunda aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak ve denetimler sırasında görevlilere beyan etmesi,
 
Merhabalar,

Atıksu Bilgi Sistemine geçen yıl kayıt olmamız istenmişti. Bu yıl, yıllık atık su miktarının bildirimini yapacakmıyız? Yapacaksak ne zaman son tarih olur? "
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
" burada Nisan Ayı sonuna kadar diyor, ancak emin olamadım.
 
Merhabalar
Bir konu hakkında soru soracaktım.Şimdi benim danışmanlığını yaptığım 5 yıldızlı otel var buranın izinleri alındı Atıksu deşarjı ile ilgili benim sorum ise bu firmada termal atıksu giriş ve çıkışından ve tesis giriş çıkış ile atık çamuru bölgelerinden numune alınıp inceleme yapılıyor.Bu işlemler 1 yılda 4 ayda bir olacak şekilde 3 periyotta yapılması gerekiyor.Peki her yıl mı yapılacak
 
Kübra Hanım Merhaba, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliğinde debiye göre numune alma sıklığı bilgisi bulunmaktadır:

22557
 
Merhaba arkadaşlar , Ambalaj Atığı Toplama Ve Ayırma Lisansı olan bir işletmeyiz ve işlem sırasında su ile herhangi bir işlem yapılmamakta. Sadece tuvalet ve mutfakta su olup foseptikte biriken sular vidanjör yardımıyla gönderilmektedir. Atıksu Bilgi Sistemi nde işlem yapmak zorunda mıyız ?

Teşekkürler.
 
Üst