• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
(Kararnameler Dönemi ve TMMOB’nin İşlevsizleştirilmesi)

Seçimler öncesi çıkardıkları torba yasa ile çalışanların haklarını birçok alanda kısıtlayan iktidar bununla yetinmemiş, 6 Nisan 2011 tarihinde TBMM tatile girmeden önce hükümete kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermiştir. “Kamu Hizmetlerini düzenli etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat, görev ve yetkileri ile kamu görevlilerine ilişkin konularda yetki kanununu” meclisten geçiren AKP; mühendis, mimar, şehir plancılarının meslek alanlarına ve mesleki örgütlerine ilişkin düzenlemelere hemen koyulmuştur. Anayasaya ve yetki yasasına aykırı bu düzenlemeler ilgili TMMOB’ne bağlı meslek odalarının etkisizleştirilmesi ve iktidara bağlı kuruluşlar haline getirilmesi amaçlanmaktadır.
08 Haziran 2011 tarihinde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamelere göre bazı bakanlıklar birleştirilip kapatılarak yerlerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre-Orman ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı kurulmuştur.
636 sayılı kanun hükmümdeki kararname ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı kapatılmış, bu iki bakanlık “ Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’’ adı altında birleştirilmiş ardından 4 Temmuz 2011 tarihli 644 ve 645 sayılı kararnamelerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı kurulmuştur. Bu kararnameler 636 sayılı kararnameye göre yerel yönetimler, meslek odaları ve kamu yararı aleyhine çok daha ağır hükümler taşımaktadır.
Yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yerel yönetimlerin planlama ve denetim yetkileri ellerinden alınmakta ve merkezi idareye devredilmektedir. Çevre ve şehircilik Bakanlığının birleştirilmesi ile “kentsel ve kırsal rant” üzerindeki sermaye birikim süreci hızlandırılmak istenmektedir. Çevre mevzuatının değiştirilmesi ile kıyı alanları, orman ve mera dışına çıkarılan alanlar ve gece-kondu bölgeleri rant paylaşımına açık hale getirilmektedir. Finans merkezleri ve benzeri özel proje alanları ile özel yapım gerektiren yapılaşmalar ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak uygulamalar 644 sayılı kararname ile Bakanlığın yetkisine devredilerek yerel yönetimler ve meslek odalarından gelen engellemeler ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.
645 sayılı kararname ile kurulan Orman ve Su İşleri Bakanlığı eli ile ormanlık alanlarımız ve su kaynaklarımız başta olmak üzere yer altı ve yer üstü zenginliklerimizin piyasalaştırılması ve talan edilmesi amaçlanmaktadır.
Bütün bu süreci iktidar partisinin seçim döneminde de ifade ettiği Galataport, Haydarpaşa, Kanal-İstanbul, 3. Köprü, Vakıf Üniversiteleri, Sağlık Üsleri gibi büyük kentsel projelerle, kent rantı üzerindeki paylaşımın önündeki çevre ve ormana ilişkin mevzuat engellerinin ortadan kaldırılması olarak yorumlamak mümkündür.
TMMOB’ne bağlı odaların hak, yetki ve görevleri anayasanın 135.maddesine ve 6235 sayılı TMMOB yasasına rağmen 645 sayılı kararname ile bakanlık bünyesindeki Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Anayasaya ve yetki yasasına aykırı bu devir ile demokratik işleyişin tüm usul ve esasları çiğnenmiştir.
Hukuki açıdan olduğu kadar siyasal etik ve demokrasi anlayışı açısından sorunlu olan bu düzenlemelerle doğal varlıklarımızın piyasalaştırılması ve rant uğruna elden çıkarılmasının önünde en büyük engel olarak görülen TMMOB işlevsizleştirilmeye ve teslim alınmaya çalışılmaktadır.
Ülkenin yargısını, eğitimini, tüm kurumlarını düzene ve hizaya sokmaya çalışan AKP iktidarı TMMOB’yi de yandaşlarının çıkarları doğrultusunda düzenlemek istemektedir.
Bilim ve tekniğin gelişimi, mühendis, mimar ve şehir plancılarının yeterliliği ve meslek odalarının kuralları ve işleyişi bakanlık bünyesinde ki bir genel müdürlüğe teslim edilemez. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının düşünce ve emekleri iktidar yandaşlarına ve dünya ticaret örgütünün taşeronlarına teslim edilemeyecek kadar kutsaldır. Bilimin ürettiği hizmet iktidar bürokratlarının yürürlüğe koyacakları normlarla hayata geçirilemez. Aklın ve bilimin ışığına inanmış ve bu ülkenin emekten ve halktan yana olan mühendis, mimar ve şehir plancıları ve mesleki örgütleri kanun hükmünde kararnamelerle iktidarın dümen suyuna sokulamaz. Bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları bilimden ve örgütlülüklerinden aldıkları güçle yeni statüko yaratma hevesinde olanları kendi statükolarında yok olmaya mahkum edecektir.
İktidarı, kentlerimiz, kıyılarımız, denizlerimiz, tarım alanlarımız, doğal kaynaklarımız ve ülkemizin geleceği açısından bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz. Bu ülkenin doğal kaynaklarını ve güzelliklerini kamu yararı ve geleceğimiz açısından korumaya çalışan Mühendis, mimar ve şehir plancıları geçmişte olduğu gibi gelecekte de ülkenin gelişmesi ve korunması yolunda katkılarını ve hizmetlerini her türlü engellemeye karşın sürdüreceklerdir.

Saygılarımızla


TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu
Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası
Gemi Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası
Harita ve Kadastro Müh. Odası, İç Mimarlar Odası
İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası
Jeoloji Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası
Maden Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası
Meteoroloji Müh. Odası, Mimarlar Odası,
Orman Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası
Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası
Şube Başkanlıkları ve Temsilcilikleri
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

odamızın bu derece geride olmasının sebesi yaptığı siyaset değilmidir zaten?Yada sahip olduğu siyaset görüşü hata burda değilmi?oda bir şahıs değilki siyasi görüşünü belirtiyor işini yapmayıp siyasete yaparsa iş yapamaz duruma gelir.Ben odadan faydalanmak istiyorum ama siyaset olmadan siyasi görüşümle değil bir çevre mühendisi olarak faydalanmak istiyorum.bu yüzden odamızda bir siyasi kuruluş gibi değil çevre mühendesi odası gibi davranmalı.
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

Biz şuan odamızın siyasi görüşünü tartışıyoruz partime çevre mühendisi aranmasını değil.O derece güzel odamız var evet haklısın siyaset yapsın odamız.
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

Odadan faydalanmak istediğinizi söylemişsiniz, bunun ile ilgili bir girişimde bulundunuz mu? Toplantılara katıldınız mı? Eğer bulunduğunuz şehirde ÇMO şubesi yoksa açılması için bir girişimde bulundunuz mu? ÇMO nun beğenmediğimiz yönleri çok olabilir, haklı da olabiliriz ama bunların düzeltilmesi, mesleki örgünlenmenin sağlamlaştırılabilmesi için bireysel olarak katılım sağlamalıyız. Oturduğumuz yerden eleştiri yapmak yerine yönetim ile yüzyüze görüşerek eleştiriler yapmalıyız, aksi halde bir sonuca ulaşılmaz.
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

Yaşadığınız çelişkiyi anlatamadım sanırım. Part-time vb. sorunların çözülmesi zaten siyasetle yüzde yüz bağıntılıdır. Söz sahibi olmayan bir oda nasıl çözüm getirecektir talep ettiğiniz sorunlara. Siz sorunun sonucuna bakıyorsunuz ama önemli olan kaynağıdır tabiki değil mi? İsteklerinizin olması bu koşullar altında mümkün değil. Daha açık nasıl söyleyebilirimki.
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

İsmail Bey size bazı konularda katılıyorum bazı konulardada katılmıyorum. Diğer meslektaşlarımın dediği gibi siyaset yaşamımızın her yerinden olan birşey. isteyerek yada istemeden de olsa siyaset yapılır. ( Şuan burada yaptığımız gibi:) ) .
Bunuda diğer arkdaşlara söylüyorum tamam odamız hiç bir olumsuzluğa karşı sessiz kalmasın. Tabiki o konudaki olumlu yada olumsuz düşüncelerini paylaşsın. Bu ülke bazı olaylara sessiz kaldığı için şuan işsizlik ,işlerden çıkarılma, başkalarının boyunduruğu altında durmalar olmaktadır. Amaaaa. amasıda var tabi. siyaset yaparken başka şeyleri unutmaması gerekmektedir. Haksızlığa karşı dır desin tamam. Ama odayı kimlerin kurduğunu asıl amacının ne olduğunuda unutmaması gerekir.
Benim fikrimde olanda olabilir olmayanda olabilir. ben sadece burada kendi fikirlerimi söylüyorum. Ha sakın yanlış anlaşılmasın. Burada söylediklerimin hepsi doğrudur diye. Belki yanlışta olabilir. Yanlışlarımızı düzeltmek için buralarda forumlarda fikirlerimizi yada bilgilerimizi paylaşmıyormuyuz ??? Tabi ki bunun için.
Dedik ya siyaset her yerdedir diye. Bakın rahmetli Bülent Ecevit ( nur içinde yatsın ) kimsenin yapamadığını yaptı. Herkese kafa tuttu. Sadece ülkesini düşündü. Başkalarına yalakalık yapmadı. Kendisine dalkavukluk yaptırmadı. Ama ne oldu en büyük krizler O'nun zamanında oldu. Bazı bilmediğimiz güçler bu insanı sırf dik durduğu için yerle bir etmeye çalıştılar. Belki başardılar belki başarmadılar. o kdar bilgim yok.
Siyaset yapacaksak Bülent Ecevit gibi yapmalıyız. Kimseden korkmadan, yılmadan. Bizleri karşı olduğumuz için üzerimize gelecekler yada daha şiddetli şeyler uygulanacak. ama Biz dorularımız söyleyeceğiz. Ama Başka şeyleride göz ardı etmeyeceğiz. Başlangıç olarak biz ne için varız ? bunu bir düşüncez. Kimleri savunuyoruz. Kimler için varız. Bunuda düşüncez...

Not: Bu arada tam siyasetçi gibi konuştum heee :):)
Arada gülmekte gerek dimi :)
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

Bulunduğum yerde odamızın şubesi yok dilekçe yazdık açılması için açıldıda bir dönem sonra tekrar kaldırıldı.Böyle bir ortamda odamıza üye olmak istemiyorum.part-time çözülmesi siyasetle alakalıdır diyorsunuz peki aynı siyaset görüşüne sahip olmadığımız hükümet var diye ne yapıcaz biz part-time çalışacaz.Odanın görüşüne sahip siyasi parti geldiği zamanmı odamızın işleri olacak yürüyecek yada istediklerimiz olacak.Siyaseti biz yapabiliriz biz şahısız kimseye hizmet etmiyoruz bizim siyasetimiz kendi aramızda benim yaptığım siyasetten sen etkilenmezsin ama odanın yaptığı siyaset hepimizi etkiliyor ister istemez.
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

Tartışmaları sessizce takip ediyorum fakat bir yerde müdahele etmem gerekiyor. Şunuda eklemek istiyorum odaya sıkı muhalif olmuş biriyim ama yeri geldiği zamanda hiçbir desteği esirgemem. Sorulmuş odamız neden bu kadar güçsüz. Sebebi bizim yüzümüzden. Yönetim kurulunun değiştiği seçimde müthiş kar vardı aynı gün inşaat mühendisleri odasının seçimleride vardı. IMO ilkokul kapatmışken seçimde (7000 oy kullanıldı) istanbul ÇMO da katılım sayısı 250 lerdeydi yanlış hatırlamıyorsam. Sizce destek bu mu? Oda bana ne yaptı ki ne faydası var ki üye olayım? Peki bizim odaya ne faydamız var? Oda ile olan ilişkimiz bizde tek taraflı sürekli odadan istiyoruz peki odaya ne veriyoruz. Aylık 7 TL olan aidat bile yatırılmazken odadan nasıl birşey bekleyebiliriz.

Odanın siyasetten tamamen uzak olması gibi bir durum söz konusu olamaz. Siyaset hayatın tam ortasındayken kendimizi bu kavramdan soyutlarsak şimdikinden çok daha kötü durumlara düşeriz. Part time mühendis ilanı eleştiriliyor peki bunu odaya bildiren var mı? Madem rahatsız edici bir konu bu ilanı gören herkesin çoktan odaya bildirmiş olması gerekiyor.

Hep bana yok arkadaşlar biz bundan kurtulmadıkça oda bize hiçbir şey yapamaz.
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

klape : öncelikle benim hakkımda yaptığın varsayımlar ve çıkarımlar doğrultusunda senin de okul hayatım boyunca gördüğüm "ellerinde gazeteler ve dergilerle" devrim yapmaya çalışan ve bu ülkedeki her zımbırtıyı eleştiren ama bir türlü çözüm üretemeyen arkadaşlardan hiçbir farkın yok. Madem sen benim hakkımda yalan yanlış yorumlar yapıyorsun bende senin hakkında böyle bir izlenim alıyorum. Hayatta böyle bişey yapmam ama artık yazdıklarından sıkıldım.

Bana somut verilerle gel. Oda'nın bana başarı grafiğini çiz. Yaptığı olumlu şeyleri koy buraya ve yapmadıklarını. Daha çok ne için uğraştıklarını dök buraya. Mesleğimiz için neler yaptılar. ÇEVRE GÖREVLİSİ BELGESİ Mİ?

Yada sanayide Çevre Mühendisi deyince vay be ne güzel diyecek bir izlenim mi yarattılar ? Yoksa sen nasılsa Çevre Mühendisi'sin asgari ücrete de çalışırsın mı dediler ?

Bana somut verilerle gel dedim en başta ve hala onu diyorum. Mesleğin ne hallerde olduğunu görmeden hala Oda'yı savunmak ideolojilere saplanıp kalmaktan başka bişey değildir !

Tabipler Odası konusuna gelince de, bizim oda için söylediklerimle analiz edersin artık. Adamlar mesleklerinin itibarını sağlamışlar, sorunları olunca hemen çözüm üretip kabul de ettiriyorlar. Artık bundan sonrası beni ilgilendirmez isterlerse Kenya'ya Lunapark açarlar umrumda olmaz. Bizim oda da beni saygın meslekler arasına sokmak adına girişimlerde bulunsun ondan sonra gitsin Küba'da puro fabrikası açsın, umrumda da mı olur o zman sanıyosun.

Bana bir staj dahi ayarlayamayan odayı ne yapayım ben ?

Son söz, kimse burda hiçkimsenin yazdığı yazının uzunluğu yada kısalığına bakarak karar veremez. Bazı laflar vardır ki çok şey anlatır. Özellikle de küfürler ... Hadi selametle.
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

Arkadaşlar burada yorum getiren arkadaşlardan kaçtanemiz oda seçimlerinde lütfedip oykullandı acaba, gitmediğin yer senin değildir odaya ne sıkjlıkla gittin nekadar emek verdin ve şimdi böyle yorumlar geliyoo burada yazılanların hepsi gerçek kendi açısından ama birde ters açı ile bakalım, lütfen konuşmayalım harekete geçelim, hertürlü oluşum ve yenilikte varım vazız, yeterki proje üretin. Yakınmayı bırakalım.
mesleki haklarını savuna bilen bir Çevre Mühendisliği için herkezi ortak paydada buluşturmayıo diliyor ayrılıklı ve diğer kendine çeşitli isimler vereek rekabet eden ortamı geren bizi gerileten hertürlü sıfata hayır. Sevgi ve saygılarımla,
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

@ph=61

bu inci gibi pırıl pırıl üslup için teşekkür ederim. pek hoşlanmadığını anladığım ve bu tepkisel yazına neden olan tespitlerimi zamanında gerekli web kaynakları ile destekledim sanırım. o yüzden yukarıdaki patlamaya ayrıca cevap verme ihtiyacı duymuyorum.
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

Keşke mesleğim sorulunca Çevre Mühendisiyim dediğimde, bir Makine Mühendisi demişim gibi etkilense karşımdaki. Ben bunu istiyorum.

Bunu madem genele yayamıyoruz, Çünkü bu örgütsüz olacak iş değil. O halde herkes bulunduğu kurumda yada firmada en iyi ve işini hak hukuk gözeterek en güzeliyle yapan mühendis olursa belki bir "İtibar Akımı" başlatabiliriz.

özellikle "klape" kırıcı bir söz kullanmışsam özür dilerim kendi adıma. sen beni anladın bende seni..
Ayrıca uslub muhabbetindeki iltifatların kinaye değilse teşekkür ederim.
 
Cevap: "Bir Ustalik Dönemi Eseri" Basin Açıklaması 07.07.2011

@ph=61

anlaşılmak uğruna rahatsız edici üslupta yazmam gerektiği için de ben özür dilerim. 2001 ya da 2002 yılında, tam hatırlamıyorum odaya ilk kaydımı yapmak için gittiğimde yönetim istifa etmişti. beşiktaştaki yerinde sadece oda çalışanları vardı. böyle gördüm böyle kabul ettim odayı.

mikrobiyoloji dersinde, çevre kimyası dersinde ve hatırladığım bazı başka derslerde zamanında numune almak için gittikleri yerlerde kötü muamele gördüklerini kapı dışarı edildiklerini hatıra olarak anlatırdı doçent doktor ünvanlı hocalarım.böyle kabul ettim mesleğimi.

kısa ve öz konuşmak gerekirse, daha hiçbir alanda kendini ispatlayamamış bir mesleğin mensubuyuz.
üstüne, genç meslektaşlar olarak her alanda mağduruz.

geçen gün paket arıtmasını teslim ettiğimiz bir sitenin yöneticisi okulumdan bölümümden mezun olan bir akrabasının, okuldaki bilmem hangi hocasının yanında çok kötü koşullarda çalıştığını ve dayanamayıp bıraktığını anlattı. 5-6 ay önce işsizken neredeyse gönüllü olarak bilmem hangi üniveristeden bir biyokimya profunun yanında çalıştım. bazı raporlarını hazırlamaya bile gönüllü oldum. sadece birşeyler öğrenmek içindi ve bir referansım olsun diyeydi. şikayet listem uzayacak galiba, okulumdan bir akademisyen geçenlerde MBR teknolojilerini bilmem hangi otelde büyük bir seminer hazırlamış sanayicilerden oluşan bir kalabalığa. bu kademisyen sağ olsun iyiydi hoştu iyi de öğretirdi ama mesela ben bu MBRler ile ilgili okulda tek satır bilgi öğrenemedim ben. sanki birileri benden bilgi saklıyor gibi geliyor.

pahalı otellerin kiralık salonlarında tartışılan teknolojiler okulda bizim yanımıza yakınımıza ulaşmıyor. hocalarımız sektörde rekabet edemeyeceğimiz büyüklükte şirketlerin başındalar, ortak ya da danışmanlar. sıfırdan başlayıp onlarla rekabet etmemiz mümkün değil.

bize SEÇ gibi alanlar ve ÇED gibi oyuncaklar sunup arıtma, katı atık, altyapı gibi işlerden uzak tutuyorlar. İş güvenlik sektörüne mahkum ediyorlar. iki sene önce iş güvenlik sektöründen hızla kaçtım ben, ondan biliyor ve söylüyorum, iş güvenlik sorumluları alınmasın.

teknik bilgimiz olmadan, mekanik ekipman seçemeyecek kadar hayal gücü yoksunu, en basit imalat metodlarından bile bihaber mezun olup sonra makine mühendisleri ile aynı saygıyı görmeyi bekliyoruz. (açıkçası ben de bekliyorum evet, hatalıyım sanırım)

bundan nefret ediyorum, bilginin saklanmasından, yeni mühendislerin hatta yeni mühendislik disiplinlerinin hor görülmesinden falan.
 
Üst