• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
bunun böyle olacağı belli idi.bütün suç hırsızınmı ev sahibini suçu hiçmi yokmu.yeni mezun arkadaşlar dan 3 ü bir araya gelip danışman firma açtı,fiyatları 100 liraya kadar düşürdü,tesise gidip gelmedi(tesisin yerini bilmeyenler var)sonuçta bu oldu.Ankara istanbuldaki büyük firmalar ciddi boyutta rahatsız oldu.Çünki bunlarda 25-30 çevre mühendisi var adam kurumsal maaşlar belli seviyede,firmaya teklif veriyor1000 lira ,
firma 100 liralık teklif variken 1000 liraya anlaşırmı?
1000 lira veren 100 liraya düşermi? düşmez.düşemez.
peki bu büyük firmadakiler kimler?
bunlar zamanında bakanlık la iyi ilişkileri olan,en küçüğünün 1.5 milyon dolarlık labaratuarı olan insanlar.
şimdi soruyorum size;bunlar bu işlere seyirci kalırlarmı,küçük firmaların oyuncağı olurlarmı,empati yapın.siz 10 bin liraya firma kurmuşsunuz gelecegim elden gidiyor,mesleğim elden gidiyor diye bağırıyorsunuz.
AMA TEMELDE BAKTIĞIMIZDA SUÇ YİNE BAKANLIĞIN.GÖÇ YOLDA DİZİLİR MANTIĞINDAN VAZ GEÇMELİ,İŞİ BİLENLER ORDA OTURMALI.ÇMO NUNDA ÇOK MASUM OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM.KENDİN ETTİN KENDİN BULDUN ATASÖZÜ BURAYA CUK OTURUYOR.
 
@Melih Coşar

Dediklerinize son derece katılıyorum. işi ucuza halletmeye çalışan zihniyetliler yüzünden mesleğimiz yerler altında. çok sevindim. tecrübe sınırının getirilmesine. ayrıca yönetmelik eğitime de önem veriyor. belge dönemi boyunca çalışanını eğitime göndermeyen firmalara yüksek ceza puanı verecek. bunların hepsi çevreyi, firmaları yöneten kişilerin gerçekten birer "danışman" gibi davranabilmeleri içindir.

Yönetmelike göre çevre mühendislerinin de sınava dahil edilmesi utanç verici bir durum. o konuda herkesle hem fikirim. ama artık şu yönetmeliğin güzel yanlarına da biraz bakalım
 
Arkadaşlar yani hiçbir şey sorun olmadı Çevre Mühendislerinin kurdukları danışmanlık firmaları göze battı öylemi? Sorunun temeli zaten bu.Neden yeni mezun yada tecrübesiz arkadaş küçük çapta danışmanlık şirketi açıp 100-200 tl ye firmalarla anlaşıyor? Sen bu adama imkan sundunda bu adam gidip piyasayı mı düşürdü? Sen KPSS de rekor sayıda ! Çevre Mühendislerine, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığında istihdam yarattında bu adamlar riske girip koca canavarların yutabileceği piyasaya toy girdiler?Sorulması gereken soru budur.Senin tuzun kuru olabilir ama karşındaki de senin meslektaşın !!
 
@Mkbahceci

Olmalı diye düşünüyorum.Bir alt limit oluşturulsaymış haksız rekabet ortadan kaldırılırmış..Yeni mezun arkadaşlara bu kadar yüklenilmesini pek anlayabildiğim söylenemez doğrusu.
 
--En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

1.Devlet bu fakülte mezunlarının atamasını yapmadığından iş alanını çevre mühendisleri alanını daraltarak iş imkanı açmaya çalışıyor.
(Bizde o zaman diğer meslek dallarının iş alanlarında çalışalım yapsınlar sınavı girelim...)

--En az 4 (dört) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının;

2. Sanırım yönetmeliği yazan kişi/kişiler kontrol etmemiş=)

-- İşletmeye hizmet vermeye başladığı tarihten itibaren her ay aylık faaliyet raporunu hazırlamak, bu raporları en geç takip eden ayın on beşine kadar işletme sahibine veya sorumlusuna sunmak ve sisteme yüklemekle,

-- İşletmeye hizmet vermeye başladığı tarihten itibaren otuz gün içinde, takip eden her yılda ise bir defadan az olmamak üzere işletmenin genel durumunu kapsayacak şekilde iç tetkik raporunu hazırlamak, bu raporları işletme sahibine veya yetkilisine sunmak ve sisteme yüklemekle,

3. Bakanlık ve müdürlük kendi iş yükünü hafifletmek için aylık raporları dahi sisteme yükleyin diyorlar. Gelip denetim yaptınız da yok mu dedik...

firmada eksiklik olduğunda bakanlığa diyeceğiz ki benim firmamda uygunsuzluk var gelip denetleyin ceza kesin gidin mi diyecez?
İşveren demez mi sen beni savunman gerekirken şikayet mi ediyorsun? Gelirsiniz denetlersiniz....

-Çevre danışmanlık firmasının nitelikleri
Bu konuda da yapılması gereken güzel bir şey yapılmış yeni mezunlar hemen işi bilmeden piyasaya çıkamayacak, en azından kalite artmış olacak.
istihdam artacak ancak, gelir -gider durumunu soran yok... çevre mühendisinin maaşını da soran yok...
En azından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Danışmanlık firmalarına bütçe ayırmalıdır. Her şeye bütçeleri var ama...
 
@Gülse'Gökçe
Gülse Hanım; Laboratuvar ölçümleri için fiyat tarifesibelirlendi. sonuç? iade fatura kesmek oldu. bakanlık ne yaparsa yapsın, herşeye bir kılıf bulunuyor. ne desek boş. tek çözüm haksız rekabeti yok etmek.
 
Piyasayı bilmiyorum dediğim gibi , işin çakallığını yapmak türk milletinin özelliği..Heryerde bu böyle bence denetim mekanizmalarındaki eksiklikleri sadece yeni mezunlara çıkarmayın
 
@Gülse'Gökçe
ÇMO nun oluşturmuş olduğu bir fiyat tarifesi var ancak kabul ettirmiş değil..
Yeni mezun arkadaşlara yüklenilmesinin sebebi şudur: Henüz işi tam kavrayamamışken danışmanlık şirketi kurup, referans olsun diye büyük adı olan işletmelere küçük tekliflerle gitmeleri.. Hal böyle olunca piyasa da düşmüş oluyor..
 
Öncelikle bu yönetmeliği beğenmediğimi, onaylamadığımı, hepinizle aynı kaygılara, aynı hayal kırıklıklarına sahip olduğumu belirteyim.Bu yönetmelikteki tecrübe koşulu getiren bazı maddelerden ötürü yeni mezun arkadaşların, az tecrübeli arkadaşların sıkıntıya düşeceği konusunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Bence kendimize bazı sorular sormamız lazım daha önceki yönetmelikte neden bu arkadaşlar üçer kişi toplanıp danışmanlık açma yada bir yıl çalıştıktan sonra danışmanlık firması açma yoluna gitti. Ben şimdiye kadar hiç danışmanlık firması, ölçüm firması, projelendirme firması vb. bir yerde çalışmadım. Sürekli üretim yapan tesislerde görev aldım. Buralarda hiç çalışmadığımdan yapılarını bilmediğimden, tüm iyi niyetimle şunları sormak istiyorum:
1- Bu firmaların sahipleri çevre mühendisi değil mi?
2-Bu firmalar çevre mühendisliği dışında başka bir branştan mezun ya da parası olan herhangi biri olan kimselerin firması mı?
3-Eğer sahipleri çevre mühendisi ise kendi mesleklerinden yeni mezun birini hakettiğinden daha ucuza çalıştırıp emeğini sömürecek kadar gözünü para hırsı bürümüş insanlar mı ?
4- Üçüncü sorunun yanıtı evet ise bu yeni mezun/az tecrübeli arkadaşları kendi firmalarını kurma yoluna itmez mi?

Son olarak benim için hiç bir danışmanlık firmasının, kurumun ya da şirketin ne kadar kazanacağının zerre kadar önemi yok. Benim için önemli olan yeni mezunundan yılların tecrübelisine tüm meslektaşlarımın hakettiği ücreti kazanması, kimsenin emeğinin sömürülmemesidir. Yorumlardan şöyle bir genel hava estiriliyor: Yeni mezunlar/az tecrübeliler yandı, az paralara çalışacaklar, tecrübe kazanana kadar ezilecekler. Lütfen bu algıdan uzak duralım. Zaten bu arkadaşlar bu yüzden bu piyasayı altüst etmediler mi?
 
@yara_bandi
Arkadaşım firmanın maaliyeti artıyor. 5 tane çevre görevlisinin maaşını 50-100TL lik firmalarla nasıl kazanır? bunların hepsi yıldırma politikaları
 
@Tolga Gül

bu yönetmeliğin güzel yanları var bir o kadar kötü yanları da var. piyasadaki danışmanlık şirketlerinin büyük çoğunluğu benim gördüğüm en azından çevre mühendisleri. ama piyasada rekabet edebilmek için maliyeti düşürme yolunu yanında çalışan meslektaşının emeğini çalmakta görüyor. böyle ilginç bir kısır döngü içerisindeyiz. yeni mezun arkadaşta kendi şirketini kurduğunda o da gördüğünü uyguluyor. sen çektin bu yüzden ayrıldın firmanı kurdun bari sen çektirme. bu yüzden de her zaman dediğim gibi ÇMO'nun piyasa şartlarına hakemlik etmesini değil firmalarda çalışan meslektaşlarımızın haklarını savunmasını beklemişimdir. ÇMO maaşları denetyebilcek yapıya ulaştığı anda zaten piyasadaki kaçak güreşlerin büyük çoğunluğu bitecek. kalanı bakanlığın yönetmeliklerindeki düzeltmelere kalacak.
 
Serbest piyasayla ilgili ne kadar tahmin yürütürsek yürütelim hiç birşey belli değil bence fiyatları istihtamı zaman belirleyecek. Çevre görevliliği ilk çıktığında 50 liraya düşeceğini kim tahmin edebilirdi?
 
@yara_bandi
ÇMO olaylara fazlasıyla ideolojik yaklaşıyor. bu demek oluyor ki odamız, AK parti gitmeden kılını kıpartmayacak
 
@yara_bandi

hocam ÇMO uyuyor resmen çevre mühendisi taban maaşları belirlense bunun hakkında yönetmelik yayınlanmadan bir şey çıkmaz.
Bunu tüm birimlere aşılamak lazım bence. İş verene baskı kurcaksın sonra Çevre danışmanlık firmalarına sonra çalışanlar firmaya baskı kuracak ki düzen olsun .
 
Üst