• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
@Elif İlkem İnci

Müsteşarın sanırım sınacdan 40 alanların puanları yükseltilerek barajı geçirildiğinden ve belge verildiğinden de haberi yokmuş. Haberi olanlarınsa savuması çok basit; "yeterli çevre görevlisi yoktu!"
Ne kadar manidar değil mi kendi yapanlarına kendilerinin de inanmaları.
 
(9) İşletmelerde ve çevre yönetim birimlerinde istihdam edilen çevre görevlileri bu Yönetmelikte tanımlanan yükümlülükler dışında işletme bünyesinde başka iş ve işlemlerde çalıştırılamazlar.
bu maddeyi dün bakanlığı arayarak sordum.aynı şirket bünyesinde dahi olsa ne isg uzmanlığı ne lpg sorumlu müdürlük yapamayacakmışız artık
 
Şu memlekete 4 yıllık isg'den mezun olmuş kişiler geldiği zaman isg üzerinde ne kadar hak talep edeceksiniz sevgili çevre görevlisi arkadaşlarım çok merak ediyorum. elinizden isg hakkı alındığındaki tepkinizi çok merak ediyorum. isg bölümünden mezun olmuş olan kişilerin duygularını mı paylaşacaksınız yoksa meslek katliamına destek mi vereceksiniz?
 
Acı ama gerçek, mesleki bazda eleştirme değildir. Bakanlığı dolmuşlar inşaat müh., maden müh., biyolog, fizikçi(ben bu fizikçileri çözemedim daha) ile ve bunlara çevre ile ilgili yönetmelik hazırlatıyorlar. Sonuç tabii ki bu olacak.
Şunu kabul etmek gerekir, çevre müh. olarak maalesef aramızda dayanışma yok. Hadi yapsınlar böyle tarz bir işi jeoloji muh. veya maden mühendisine göreyim sonuçlarını. Bence artık kendimizi kabul ettirmenin yolunu arayalım. Ama maalesef odamız ve bakanlığımızın yönetim kadrosuyla bu iş yürümez. (Fikirlerim kesinlikle siyasi değildir. İçimden geçenlerdir. Zaten hem odamızın hemde sevgili kentsel dönüşüm bakanlığımızın durumu ortada...)
 
@Melih Coşar
siz sadece tecrubeli tecrubesiz olayin takilmissiniz anlasilan ama kafaya takilmasi gereken tonla sey var. sanirim cevre muhendislerinin sinava girmesini de destekliyorsunuz!!!
 
@hepaistos

Yakın zamanda ÇED Yeterlilik Yönetmeliği yayınlanacak, ÇED firmalarında istenecek personel sayısı 5'den fazla, yani ÇED her zaman danışmanlığı kapsar. (Tabii personel bazında :D)
 
Yönetmeliğe itiraz edemezmiyiz acaba.. Bu birçok firmanın kapanmasına yada firmalar birleşecek. Yönetmelik bizim için çok ağır şartlar içeriyor bu yönetmelik.
 
@yara_bandi
Niye bu kadar İSG konusunda da çalışmak isteyenlere taktınız anlamış değilim. 4 yıllık İSG mezunu biz uzmanlık alırken yoktu. Biz bu hakkı bu işin okulu yokken aldık. Bu yüzden dolayı da çevre mühendislerinin diğer mesleklerden gelen çevre görevlilerine bakışıyla, 4 yıllık İSG mezunlarının ''gelecekte'' bize bakışları aynı olamaz. Diğer bir konu da işverenin düşüncesi. İşveren doğal olarak bu iki işi beraber yapabilecek personel arayacak.
Örnek vermek gerekirse; şu anda çalıştığım firmada 1 ayda izin lisans konusunda büyük ilerleme kaydettim. Kısa süre içinde de muaf olma durumu söz konusu olacak. Fakat ben gelmeden önce firma yaklaşık 14 ay danışmanlık hizmeti almış. (Kağıt üzerinde) Benim 1 haftada hallettiğim işi bu arkadaş 14 ayda yapamamış. Şimdi konuya işveren açısından bakın biraz. Patron böyle bir durumda kendi bünyesinde çevre mühendisi bulundurmak isteyecek tabiki de. Sadece tek işi yapacak olan çevre mühendisinin de şu anki piyasa şartlarında alacağı ücret oldukça düşük olacak. Ben her ne kadar yerimi sağlam olarak görsem de küçük ölçekli ve kurumsal olmayan firmalar ya bu çevre mühendisini işten çıkaracak ya da ücrette düşüşe gidecektir. Bu durumda da çevre mühendisleri danışmanlık yapmaya mecbur kalacaklar. Bu yönetmelik çevre mühendisliğini ticari bir iş haline getiren ve biz çevre mühendislerini (hallederiz AŞ'ler için konuşuyorum.) seyyar satıcı gibi işletmeden işletmeye koşturan, danışman adı altında evrak takibi yapan muhasebeciler haline getirecek. Benim de içinde olduğum danışmanlıktan nefret eden kesim de doğal olarak madur olacak.
Ayrıca siz ne kadar kabul etmeseniz de çevre ve İSG birbirinden ayrılmaması gereken sistemlerdir. Kendinize ait bir görüşünüz olması gayet doğal fakat burda kimseyi mesleki beklentisi açısından yargılayamazsınız.
Saygılarımla
 
Bir firmada çevre mühendisiyim. Hem çevre görevlisi hem de akredite laboratuvarımızda kalite yöneticisi olarak çalışıyorum. Aşağıdaki yönetmeliklere göre bu sorun mu oluyor yani?"

Çevre danışmanlık ve çevresel etki değerlendirmesi hizmetleri dışında, laboratuvar hizmeti veren kurum ve kuruluşlar, danışmanlık hizmeti ile ilgili personeli ayrı tanımlamak zorundadır. Bunlar, üstlendikleri danışmanlık işlerine ait izin ve denetime esas teşkil edecek ölçüm ve analizleri yapamazlar"

"İşletmelerde ve çevre yönetim birimlerinde istihdam edilen çevre görevlileri bu Yönetmelikte tanımlanan yükümlülükler dışında işletme bünyesinde başka iş ve işlemlerde çalıştırılamazlar"
 
biz işletmelere kar ettirecek bir mühendislik dalı değiliz. şu gerçekliği sindirip ona göre yorum yapsak? tabii ki gideri belli olan, eleman ihtiyacı belli olan, imalata yönelik işlerde ucuzalternatif bulmak zor olacak ve fiyatlar seviyesini koruyacak, çevre danışmanlığı gibi bir büro iki eleman bir şirket arabası ile yapılabilen işler elbet işverenlerin gözünde anlamsız olacak. elbette yeni mezun ilk işini alabilmenin heyecanıyla fiyat teklifinde zalimce kırıma gidecek. taahhüt işlerinde bile durum aynı, daha oturmuş işlerde bile ihaleler imkansız adamlara gidiyor. örnekler genişletilebilir ama konu dağılır diye duruyorum.
şu tartışmada hepimizi gözeten (diğer sektörde çalışan çevre mühendisini, yani mezunu, öğrencileri, işsizi, işinden memnun olmayan çevre mühendislerinin tümünü gözeten) bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışsanız da benim gibi henüz çevre görevlisi belgesi çıkartmamış kişiler de davanın bi ucundan tutabilse çok bahtiyar olurum. yani her okuduğumu anlayamıyorum burada yazılanlarda ama sanki yarın çevre danışmanı olsam diğer sektörlerdeki 5 yıllık tecrübemi hiçe sayıp beni sıfırın altında bir yerden başlatmaya teşnesiniz gibi bir hava sezinledim. hepiniz için demiyorum. bağzılarınızın tavrı beni ürkütüyor :/


özet: olağandışı koşullar olağandışı önlemler gerektirir. diğer mühendislik branşlarından farklı bir durumdayız, üretim ilişkilerinde kendine has sorunlarımız var, reddedilemeyecek bir noktadan tutturalım oradan yüklenelim, bütün meslektaşları ve hazırda hak sahibi olmuş diğer meslekten danışmanları dışlamayacak bir yola girelim gibi bir prensip önerisinde bulunuyorum sadece. yanlış anlaşılmaktan korktuğum için ekleme gereği duydum. hürmetler bütün fikir beyan edenlere..
 
çevre mühendisleri mezun sayısı piyasaya yetmiyor mu diğer bölümlere çevre görevlisi belgesini veriyorlar ya.
 
yönetmelik yılbasında yürürlüğe girecek. acaba halihazırda cevre gorevlisi belgesi olanlar, belgelerinin süresi dolmadan tekrar belge besvurusu yapabilirler mi? bilgisi olan var mi?
 
Üst