• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi tarih olmuştur

@Alibey
Kesinlikle haklısınız. Yatırılan ücretler geri ödenmeli. Böyle bir konu gündemlerindeyken eğitim açmamaları gerekirdi. Çok stres yaşadım belgem iptal olur mu diye. Hiç gereği yokmuş..
 
@yavuz tuna

Anladığım kadarıyla bu yorumu bana istinaden yaptınız. Yeni mezun olduğumu nereden çıkardınız veya nasıl anladınız? Ola ki yeni mezun olayım bu cümleyi anlamada senle benim aramda ne gibi bir fark var? Ahkam kesme durumu yok o cümlede ne yazıyorsa olabilecek gelişmeleri yazdım. Bir kazanım olduğunu belirttim ama çevre mühendislerinin isteyeceği tam bir kazanım olmadığını yazdım. Şunu yazmışsın ''Artık çevre mühendislerinin yapması gereken işleri diğer bölümlerden mezun olup çevre görevlisi belgesi alarak yapan kişilere bu yol kapandı'' geçen metinde böyle keskin bir ifade yok. resmi gazetede yayınlanmadan bu kadar net ifadeler kurmak sakıncalı. Ben Çevre Mühendislerinin en iyi yerde olmasını isteyen biriyim. Prensibim doğruya doğru, yanlışa yanlış demektir. Eski bir mezunsanız bir daha o cümleyi okumaya davet ediyorum. İyi günler diliyorum...
 
Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim-M.Kemal Atatürk

Şu konudaki mesajlara, kavgalara bakınca Ata'mızın meşhur sözü aklıma geldi.

Çevre Mühendisleri Odası'na, bunca umutsuz durumu kendi umutları ile lehimize çevirdikleri ve umutlarını bizimle paylaşarak bizlerde yeni umutlar yeşerttikleri için teşekkür ederim.
 
@Melih Coşar


Melih Bey;

Burada yaşanan fikir farklılıklarının temelinde, yaşanan gelişmenin büyük bir başarım olarak lanse edilmesi yatıyor kanımca.

2006 yılında başlayan ve 12 yıldır süregelen bir yapısal hata var. "Çevre Görevlisi" olarak çıkarılan bu uygulama mesleğin (Çevre Mühendisliği) kısa ve orta vadade diğer meslek gruplarınca icra edilebilen, üniversitelerde bile tercih edilemez, ücret skalasında alt seviyelerde gezinen, meslek sahiplerinin akademik kalitesini aşağıya çeken, üniversite eğitim yapısıyla saha uygulamasının arasında uçurum oluşan bir hal almasına neden olduğunu düşünüyorum. (çok uzatmak istemiyorum; başka bir tartışma konusu)

Mesleği bu derece tahrip etmiş bir uygulamaya karşı bu gün elde etmiş olduğumuz kazanım; bu tahrifatın etkisi karşısında çok da zafer gibi lanse edilecek bir durum değil gibi. Bırakın geçmişin biriktirdiği sorunları çözümlemeyi; uygulamanın ürettiği sorunların yavaşlamasına bile olumlu yönde bir etkisinin olup olmayacağı belli değil.

Daha önceki gönderimde belirttiğim gibi sadece estetik bir kazanım şu anda elde ettiğimiz. bunun uygulamalarının neleri değiştireceği (yahut hiçbir şeyi değiştirmeyeceği) zaman içerisinde belli olacaktır.

Şu anda gördüğüm şey yıllardır hashtag olarak gündem olan "#çevregörevlisideğilçevremühendisi" tavrına bir kelimeyle devletin verdiği yanıt. Tamamen uımutsuz olmak için de, zafer meşaleleri yakmak için de çok erken. Ama perşembenin gelişini çarşamba gününde aramaya alışkın olan bizler için; geçmişin verdiği hasar, umutsuzluğa daha yakın hissetmemize neden oluyor.

Saygılarımla.

Ekleme:

ÇMO tarafına methiler düzmek yahut yermek istemiyorum ama 12 yıllık bu süreçte, bu yıkımın karşısında elde edilenlere bakınca olumlu bir eleştiri getirmekte zorlanıyorum. Bu durum ÇMO'dan, devlet yapısından yahut odaların etkinlik kapasitelerinden kaynaklanıyor olabilir. Hepsi mümkündür. Ama özetle; bu günkü minik kazanımı için ÇMO'yu baş üstüne çıkaraaksam 12 yıldır süren problemlerin çözümünde etkisizliği için de ayaklar altına almam lazım. Benim gözümde ikisi de değil ÇMO ne 12 yıllık sorunlu uygulamayı başımızdan alabilecek kadar ne de bu günkü elde edilen konumun başarısını sahiplenebilecek kadar etkin bir oluşum değil.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[SB]
Merhaba Sayın Meslektaşım,
Yazılanları okuyorum olumlu ve özellikle olumsuz eleştirilerden birey olarak ders çıkarıyorum.
Doğruya ulaşmak tabi ki hep olumlu eleştirilerle mümkün olmayacaktır. Olumsuzlukların dile getirilmesi eksikliklerin giderilmesi açısından çok değerlidir.
Fakat bu eleştirinin yöntemi konusunda kendi fikrimi beyan etmek isterim.
Bu yılın başında bu sitede bir başlık açtık ve amacımız sgk protokolünü gündeme getirmekti. Dün tmmob vasıtasıyla bunu başardık. En basitinden bu hareketimizi oda yönetim kurulu destekledi. Dün tmmob anasayfasından tüm üyelerin desteği istenildi. Burada belki 100 çevre mühendisi olarak başlattığımız hareket şimdi tüm mühendis ve mimarların desteğini almaya çalışıyor. En azından bir adım atıldı, bu konuda bir adım ileri gidildi.
Eğer bizler birlik olup bulunduğumuz yönetimi genel merkezi aramasaydık onlara biz bu durumdan rahatsısız bu sorunu düzeltmek için şöyle bir çözüm önerimiz var demeseydik böyle bir şey asla olmayabilirdi. Çünkü rahatsızlığımızdan haberleri olmayacaktı.
Özetle söylemek istediğim şu eğer geçen yıllarda daha organize olabilseydik bu işi çok önceden bitirebilirdik.
Yani herhangi bir meselenin çözümündeki tüm sorumluluğu yönetime yıkarsak çok yavaş ilerleriz. Onun yerine birlik olup tüm organlarımızla yönetime destek olursak çok çok daha hızlı sonuca ulaşabiliriz. Hala geç değil bu durumu birlik olup düzeltebiliriz. Ama bunun için bir şeyler yapmak zorundayız. Odanın eksiklerini tamamlamak zorundayız.
 
@Mesut Güngör Bey;

Konuyu asıl merkezinden alıp Meslek Odaları tartışmasına çevirmek istemiyorum aslında. buradaki konu akışını bozacaktır. Bu sebeple gönderiyi takip eden arkadaşlardan özür dilerim.

Kısaca size katılıyorum. Organize olmak, birlikte hareket edebilmek, bir fikir etrafında sesini yükseltmek elbette gereklidir. SGK konusundaki başarınızı da kutluyorum. Umarım çok daha iyi sonuçlar alınabilir. Sigorta primleri hususu (eğer yanlış anlamadıysam, tahmin ediyorum yazdıklarınız üzerinden) sadece bizlerin (mühendisler) değil tüm Türkiye'nin sosyal devlet yaklaşımının problerinin altında yatan sorunların başında bence.

Yalnızca şunu söylemek gerekiyor sanırım. "Oda" dediğimiz organizasyonun tüm meslektaşları kapsayıcı, vizyoner, etkili yön gösterici ve sonuç odaklı hamleler üretmede bizlerden bir tık fazla sorumluluğu var. "Umut satmak" ve başarıyı büyüteçle zumlamak -hele ki analitik bir meslekle iştigal eden insanlar tarafından- bazen irite edici olarak algılanabiliyor. Organize olalım bir olalım ama gerçekçi ve net olalım aynı zamanda.

Saygılarımla.
 
Bu çevre görevlsi muhabbeti çok sinir bozucu bir olaydı biz çevre mühendisleri için ve sonunda hak yerini tam anlamıyla olmasada yerini buldu diye düşünüyorum. Odayla ilgili eleştiri yapan arkadaşlara sesleniyorum, iyi veya kötü bir odamız var onuçta, bizi temsil eden hak ve hukuklarımızı savunan birileri var ve bunada kanaat getirdim gerçekten bu konunun meclise taşınmasında odanın faaliyetlerinden başka kimsenin bir dilekçesinin olduğunu düşünmüyorum. Emeği geçen, hakkımızı savunan tüm arkadaşlara, başarılarının devamını diliyor teşekkürlerimi sunuyorum...
 
Merhaba,
Çok sevindirici bir haber bir yandan da her konuda olduğu gibi geç kalınmış bir adım.

Ben çevre görevlisi olarak çalışmıyorum. Ama yine de belgem mevcuttu. Süresi dolmuş. şimdiki vize eğitimine başvuru yapmıştım, bugün parasını ödeyecektim. Gece Çevre Mühendisleri odasının açıklamasını gördükten sonra vazgeçtim ücreti yatırmaktan sonucu ne olursa olsun...

Umarım bu güzel haberlerin devamı gelir.
 
@Terek Grozny
''Terek'' bey ya da hanım,
Sizden sonraki yazı da değil benim yorumum ama üstünüze alınmışsınız. Kanaatimi daha açık ifade etmeye çalışayım.
Açıkçası metinde ilerisi için çevre görevlisi tabiri kaldırılmış ve bu şimdilik bir kazanım. İlaveten, mevcut durumda belgesi olup hayatını belki de 10 yıldır bu işten kazanan diğer bölüm mezunlarını mağdur etmemek adına çevre mühendisi yanında onlar da sayılmış mecburen. Sonraki ifade ise bana göre de bir başarısızlık mesleğimiz adına. Keşke o ifadeyi çıkartıp ileride mevcut durumun tekrarına yol açılma ihtimali ortadan kaldırılsaydı.
Bu konuda örgütlülük eksiği var maalesef mesleğimizde. Hekimlerin yaptığı mesleki dayanışmanın onda birini yapamıyoruz maalesef. Kötü de olsa bir örnek misalen;
1984-2006 yılları arasında hekimler ve yök'ün işbirliği ile ülkemizde tıp fakültesi kontenjanları hiç artırılmadı yani 0. Yani % 1 bile artış olmadı 23 yıl boyunca. Mevcut iktidar partisi bunu ancak 2007 yılında aşıp kontenjanları artırdı ki o 23 yıllık fark hala hekim açığı olarak ülkemize zarar vermekte. Gereksiz mesleklerde kontenjan artışları olurken, hekimler, avukatlar mesleklerine sahip çıkarken bizim mesleğin ilk mezunları yıllarca mesleğe sahip çıkmadı ve çevre görevlisi garabeti ortaya çıktı. Kontenjan az olduğundan dışardan gelecek ''Çevre görevlilerine'' ihtiyaç ortaya çıktı. O noktada uygun düzenlemelerle, işletmelerin çevre görevlisi ihtiyacı sadece mühendislerden karşılanma yoluna gidilseydi ve mesleğin kıymeti artsaydı. Keşke, çoğu üniversite ve kamuda rahatça iş bulup yerleşen ama gelecek nesilleri, çevreyi ve meslektaşlarını düşünmeyen bu büyüklerimiz taşın altına ellerini soksaydı.
 
ÇMO olarak güzel bir çalışma olmuştur. Kendilerini tebrik etmek lazım.

Açıkçası bazı hususlar hala idarenin elinde gibi görünüyor. Kanun metninde çok net ifadelerden kaçınılmış görünüyor. Umarım bunun bakanlığın uygulamalarında görürüz. Fakat benim dikkat çekmek istediğim nokta şudur. Lobi faaliyetleri sonucu olduğu ifade edilmiş gibi görünüyor. Yıllardır bakanlık bünyesinde ve taşra teşkilatlarında çalışan meslektaşlarımız var. Burada çoğu meslektaşım özel sektör temsilcileri olarak çabalıyor. Karşılığında böyle önemli işlere imza atılıyor. Kamuda yer alan meslektaşlarımızın memurluk zihniyetinden çıkıp odanın bu çalışmalarına daha çok destek vermeleri gerekiyor. Birlik kamu ve özel olarak ayrılmamalı ve odanın bu ayrımı gözetmeden çalışmalarını hizmetlerini sunmalıdır(Gerçi hizmeti yok fazla ama). Odamızın bu konularda biraz daha bütünleyici ve kapsayıcı olması kanun yapımında yönetmelik düzenlemesinde daha etkili olacağını düşünüyorum. Medyada daha fazla yer almak twitterda açıklama yapmak bu işleri hızlandırmıyor. En başında yapılması gereken bu faaliyetler bakanlıkta ve mecliste yapılmalıydı. İllaki görüş alışverişi oluyordur. Ama bunun kuvvetli olabilmesi için halihazırda kurumda bulunan meslektaşların el vermesi de gerekiyor.

Oda bir örgütlülüktür. Bunu ilk önce kamuda gerçekleştirmek önemlidir. Yasa yapıcılarla ve uygulayanları bu sisteme katılması hem çevre mühendisleri hem de çevre politikaları açısından önemlidir. Bu yasadaki madde değişikliği umalım daha güzel değişikliklere ön ayak olur. Fakat şu haliyle bile müjde diye verilen haberin üç ayağından biri kırıktır. Hep beraber bekleyip sonuçlarını göreceğiz.
 
Konuyla alakası yok ama yazmadan duramadım. Hazır bu konu da çözülmüşken, keşke şu ÇMO resmî sitesi de değişse ne iyi olurdu. Çevre mühendislerini temsilen gerçekten yakışmayan bir yapıya sahip. Daha profesyonel, şık, gezinmeyi kolaylaştıran, mobil görünüm ve oradan buraya veri çekebilme imkanı olan bir site yapılmasını umuyoruz. Sitenin İngilizce sürümü de hiç hoş değil ve 2016'dan beri güncel değil ne yazık ki.
 
@Dystopia
CMNet tasarımı daha güzel ve site içeriği daha verimli ÇMO sitesinden :harika: Neden iyi bir firmadan hizmet alıp düzenlenmez ki site tasarımı. TMMOB da aynı. Çağa uymayan site tasarımları.
 
Kaçırdığım bir şey yoksa sadece çevre mühendislerinin doğal olarak çevre görevlisi olmasının önü açıldı. Mevcut çevre görevlilerini veya başka meslek gruplarının çevre görevlisi olmasını etkileyen/engelleyen bir durum söz konusu değil. Çevre görevlisi tanımı hala mevcut.

Bence bundan daha önemli ve bizim istihdamımızı ciddi şekilde baltalayan bir konu var o da Ek-1 tesislerde çevre yönetim birimi saçmalığı. Oda eğer büyük bir sorunu çözmek istiyorsa o konu budur.
Yeni mezun bir mühendisin Ek-1 tesiste ayda 2 günde yaptığı işi tam zamanlı bir çevre mühendisi yasal olarak yapamıyor maalesef. 2 tane çevre mühendisi/çevre görevlisi istihdam edip birim kuracak firma sayısı çok azdır. Hem mühendis çalıştırıp hem de danışmanlık almak ekstra masraf olduğu için kimse çevre mühendisi istihdam etmiyor, danışmanlıkla işini çözüyor. Bu sebeple çevre mühendisleri danışmanlık firmalarının kucağına asgari ücrete razı şekilde düşüyor. Tamam Ek-2 tesise sadece mühendis yetiyor ancak Ek-2 kapsamında olup mühendis çalıştıracak kadar çevresel etkisi olan kaç tane firma var ki?
Hızımızı almışken odanın bu konuyu kesinlikle çözmesi gerekli.
 
@Sedat Güven

Ne yazık ki ben kaçırmamak için bir gün önce ücretini yatırdım eğitimin. Ben eğitimle uğraşırken meğer bu güzel haber gerçekleşiyormuş. Bakanlığa geri yazdım ücret iade edilir mi diye. Benim durumunda olan arkadaşlar vardır mutlaka, sizler yazdınız mı iade ederler mi ne dersiniz?
 
@Armağan Salabaş
Ben yatırmadım ama başvuru sayfasında ödenen ücretler hiçbir şekilde iade edilmeyecek diyor.
Bildiğim kadarı ile zaten eğitim paraları iade edilmiyor. Sadece belge paraları iade edilebiliyor.
 
Maileme karşılık olarak "kanun henüz yürürlüğe girmediği için süreç devam etmektedir" cevabı geldi...
 
@DefnEsra
Yinede eğtimi bitirmek lazım ne olacağı belli olmaz sonuçta resmi gazetede birşey yok
 
b7767c37-c56b-466b-b087-b4d5f3b0b185-original.jpeg
"çevre mühendislerini, mevcut çevre görevlilerini ve Bakanlıkça usul ve esasları ilgili Yönetmelikle belirlenen görevliyi"

Burada "ilgili yönetmelikle belirlenen görevli" ibaresi, diğer meslek dallarından bu belgenin alınmaya devam edebileceği anlamına gelmiyor mu?
 
Üst