• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO Çmo aidat ücretine %355 zam

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Sayın meslektaşlar,

Bugün üzülerek ÇMO Yönetim Kurulu tarafından 2023 yılı aidat ücretlerine ciddi bir zam yapıldığını öğrendik. Günümüz ekonomik koşullarında elbette ÇMO'nun da masrafları artmış ve ayakta kalmak için aidat artışı yapması gerekmektedir. Fakat yapılan %355'lik zam üyeleri ezmekten başka birşeye yardımcı olmayacaktır ve birçok meslektaşımın odadan daha da uzaklaşmasına neden olacaktır. Sadece ÇMO'nun harcamaları artmamış bu ekonomik krizde ev geçindirmesi gereken birçok meslektaşımında masrafları artmıştır. Mesleki hakların savunulmasında sonunculuğu kimseye kaptırmayan odamız maalesef konu aidat zamlarına gelince liderliği elde etmiştir.

ÇMO yönetim kurulunun açıklanan resmi enflasyonun çok çok üstünde yaptığı bu zammı biran önce düzeltmesini ve meslektaşlarını bu ekonomik krizde yormayacak aiday düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz.

CMO 2023 aidat duyuru.jpeg

Diğer odalar ile zam ve aidat karşılaştırması
aidat karşılaştırma.jpeg

CMNet Üyeleri Adına duyurumuzdur.
 
Daha kaliteli bir hizmet için ben aylık 100 TL aidatı abartı bulmuyorum. Netflix parası gibi bir şey.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (3829)Ve doğru olmayan kişilere oy vermeyerek

Şuan İstanbul şubenin haklı olduğunu savunacak yüzlerce meslektaşımız var ne yazıkki

Buna karşı çalışma yapan arkadaşlar ise, ya manipüle ediliyor bu insanlar tarafından ya da istifa edildiğinden yeterli destek alamıyorlar

Yani burda yazarak çözemeyeceğimiz şeyler

Nickini niye gizliyorsun peki, ikili mi oynuyorsun?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Baran UlutaşBaran Hocam,

Galiba yeni mezun erkek bir meslektaşımız döküntü tatbikatı ile ilgili soru sordu. Açıklamalar şu şekilde;

Atık yağın sızıntısı ile ilgili tatbikat yap dedim. Meslektaşımız ise dökülen yağı ne yapayım diye sordu. Ben ise talaş veya emici bir malzeme ile yayılmasını engelleyecek şekilde üstünü kapla dedim. Meslektaşımız; bunları yaptıktan sonra ne yapayım diye sordu. Emici malzeme yağı çektikten sonra ne yapayım diye sordu. Ben ise kap veya bidona koy ve ağzını sıkıca kapat atık alanına götür dedim. Bunları yazıya dökeyim mi diye sordu sonra.

İşin özü araştırma maalesef yapmıyoruz ve mantığımızı kullanamıyoruz üstad... :)
 
Çevre Mühendisleri Odasının 2023 Yılı aidat tutarı 100 TL olarak güncelliğinde, neden geçmiş dönem tutarları da aynı oranda artıyor . bununla alakalı bir çok meslektaşımıza icra başlatılacağı ile alakalı mailler mesajlar geliyor. 2023 yılı toplam bedel 1200 TL olabilir. yalnız geçmiş dönem aidat tutarlarının faizlenmemesi gerekiyor. bununla ilgili çalışmaların yapılması gerekir.
 
Değerli Üyelerimiz, Birim Yöneticilerimiz,

Haklılar!

Türkiye ekonomisinin emekçinin, emeklinin sırtına bindirildiği gelinen bu noktada tüm emekçilerle birlikte çalışanlarımız, işsiz ve ücretli meslektaşlarımızda geçim kıskacının acımasızca sıkıldığını hissetmektedir. Bu kıskacın baskısı ve insanca yaşam üzerindeki tahribatı beslenmeden barınmaya, sağlıktan eğitime kadar tüm temel ihtiyaçlar üzerinde artık aylarla değil, gün be gün artar hale gelmiştir.


Türkiye ekonomisini bildikleri ve tercihleri tek argüman olan bu kıskaç ile yürütmeye çalışanların aksine, tarafını bilimden emekten ve doğadan yana belirlemiş olan oda yönetimi bu prangadan çıkışın tek yolunun dayanışma olduğunun bilincindedir.

Ekonominin direksiyonunda çöreklenmiş zihniyet bu baskıyı sermaye-emek çatışmasının ötesinde ekoloji-emek çatışmasına taşımış, taşımaktadır. Yani yaşam-emek çatışmasını besleyerek, sefalet ücretleri güvencesiz çalışma ile sömürdüğü emeğin karşılığında doğaya ve yaşama el koymayı yöntem seçmiştir.

Bu yolla bir yandan emeği öte yandan ekolojik değerleri yani yaşamı sermaye yapma derdinde olan, kendi meşru hukukunu dahi tanımayan bu anlayışın karşısında emekten, bilimden ve doğadan yana taraf olan oda yönetimimiz tarafı olduğu değerler adına mücadelenin argümanını dayanışma olarak görmektedir.

Bu genel durumdan oda şartlarına dönersek; popülist akılla aidatın üye sorumluluğu olarak değil, ‘üyeye yük’ olarak tanımlamış anlayışın sonuçları ortadadır. Odanın üyeye karşı sorumlulukları "başka gelir kaynağı”, “eğitim geliri" gibi hiçbir zaman pratiğe dökülememiş niyetlerle geçiştirilmiş, bu anlamda kaynaksız kalmıştır. Gün gelmiş, yılların vergi ve prim borçları ile baş başa bırakılmıştır.

Geçmişten kalan yaralarının üzerine bu yılın ikinci yarısında gelecek ekonomik darbelerin öngörüsü ve dayanışma kültürüne inancı ile yürüttüğü aidat konusunda tüm tepkileri göğüslemeyi göze alarak ısrarcılığımızda ne kadar haklı olduğumuz bugün ortadadır.

Demokratik mücadele alanında ayakta kalabilmiş sayılı örgütlerden TMMOB ve onun çatısı altındaki odamız, demokratik mücadelenin yanı sıra emeği ve yaşamı sermaye yapma anlayışındaki politikaların ekonomik baskılarına karşı da kendi yaşam mücadelesinin içindedir
.

Bir yandan gelirler ve yetkilerimizin budanmasının, öte yandan sermayenin silinen milyarlarca devlet alacağının karşısında vergi, prim borçlarımızın örgütümüzü teslim alma argümanına evrilmesi niyeti gün gibi ortadadır.

Üyemizle, çalışanımızla hep birlikte karşı karşıya bırakıldığımız bu durumdan tek çıkış örgüt yapısını tahkim etmektir.

Bu zor günler bütün yakıcılığına, yıkıcılığına rağmen aynı zamanda oda için zayıflatılmış örgüt yapısını güçlendirerek; bu kıskaç ile teslim alınmak yerine gücünü ortaya koyma fırsatıdır.

Oda yönetimi olarak bunları dar, geniş birçok mali durumun, aidat konusunun ele alındığı toplantılarda birçok kez dile getirdik. Oda mali durum ve nedenlerini ortaya koyarken, olası riskleri de aktardık.

Oda mali durumunun biliniyor/öngörülüyor olması gereğine rağmen defalarca aktarımımızın ardından ekledik.

"Aidat konusuna popülist bakılmamalı. Bu bakış bizim kültürümüz değildir. Sistemden ithal edilmiştir, yanlıştır. Oda ve üye bir bütündür, bu bakış oda üye ayrıştırmasının bakışıdır, örgütlülüğün düşmanıdır."

"Aidat üyeye yüklenmiş bir yük değildir, bu tanım örgütlülüğün düşmanıdır. Üyelerin kurdukları odalarına kendi odalarının onlara karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi için üstlendikleri sorumluluktur. Burada karşılıklı sorumluluk esastır, bu örgütlülüğün dostudur."

"Aidat konusundaki popülist anlayışın dışında, çalışanına aidat toplamama konusunda talimat ise açıkça örgüt düşmanlığıdır"

"Karşılıklı sorumluluk mekanizmasını benzer söylem ve doğrudan veya uyumlu tavırlarla yıkmak, kaosa davettir. Bu kaostan üye de, çalışan da dolayısı ile oda zarar görür; bu kaos örgütü parçalar."

"Yine bu karşılıklı sorumluluk mekanizmasının gereklerini yerine getirmeden şube kapatma, personel çıkarma önerileri mekanizmanın tahrip edilmesidir, kolaycılıktır, kabul edilemez, örgütlülük düşmanıdır."

Örgütlü ve kolektif gözükerek, gerçekte ise bencil benmerkezci kurumsal kişiliğin arkasına saklanarak, çıkar kollayarak, temsiliyetizme karşı temsiliyetizmin araçları ile savaşmakta ısrar ederek ancak sona doğru gidilir; kurtuluş yoktur. Bu anlayış ‘il odacılığına’na yönelimi doğurmaktadır ve bu yapı demokratik merkeziyetçi TMMOB örgütlenme dokusu ile uyuşmaz.

Tüm bunlardan oda iç sorunlarından bağımsız, odanın örgütlülüğü, toplumsal sorumluluğu, bu alanda edindiği konumu güçlendirebilmesi, kitlelerin beklentilerinin ve güvenlerinin zedelenmemesi için önemlidir, nettir. Toplumsal desteğin odanın gücününe katkısı ise tartışılmazdır.

Bu nedenlerle ve bugün, çalışanların haklı talepleri ile mücadele ve dayanışma gücü sınav verecektir. Örgütlülük ve dayanışma ruhumuz ile üyemizle, çalışanımızla bu yolda dayanışma çağrımızı en geniş kanaldan yineliyor, yöneticilerimizi yukarıda aktarmaya çalıştığımız bilinçle sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Son olarak değerli çalışanlarımıza bir iki noktayı aktarmak isteriz.

Tüm emekçiler ile birlikte sizin taleplerinizi de son derece haklı buluyoruz. Bununla beraber biliyorsunuz ki; toplu iş sözleşmesinin 1 Temmuz 2023 sürecinde oda yönetimi teklifinizi olduğu gibi kabul etmiş, gereğini de yapmıştır. Bahsettiğimiz nedenlerle gelinen ekonomik durumda TUİK konulu haklı eleştirilerinizi de sendikanıza ilettiğinizi, umuyoruz.

Oda yönetimiz geride bıraktığı süre içinde sizin ve haklarınızın yanında olduğunu göstermiştir, bu aynı zamanda size oda yönetimi ile dolaysız iletişimin güvencesidir ve değerli bir yöntemdir.

Üye varsa; oda var ve siz varsınız, hepimiz varız unutmayınız.


TMMOB
ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • 1693335058237.png
    1693335058237.png
    729 KB · Görüntüleme: 15
  • 1693335070965.png
    1693335070965.png
    665.4 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:
Önceki cevapları görüntüle…
Fatih ÖzcanSayın @Meslektaşlar Bugün ÇMO tarafından tüm üyelere yukarıda ki mail gönderilmiş aynı zamanda web sitesinde yayınlanmıştır. Öncelikle yazıyı anlamak için defalarca okumam gerekti, muhtemelen gün sonu yorgunluğunun bir yansıması. İçeriğini sizlerin yorumlarına bırakıyorum fakat bazı yorumlar eklemedende geçmek istemiyorum.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ÇMO tarafından ülke ekonomisinin ve insanların yaşam mücadelesinin durumu oldukça iyi şekilde tasvir edilmiştir. Öncelikle kendilerine teşekkür ediyorum. Peki bu ekonomik durumda %355 zam yaparak oda ekonomisini tamamen üyelerin sırtına bindirmekte aynı hareket değilmidir? Bu durumu odaya üye olan ve aidatlarını elinden geldiğince düzenli ödeyen üyelerin cezalandırılması olarak yorumlamaktayız. Her seferinde istifa dilekçelerine bu kanuni bir gerekliliktir diye red cevabı veriliyor. Madem kanuni gereklilik neden üye olmadan insanların çalışmasına imkan tanınıyor? Bu açık kapansa şimdikinden çok daha fazla gelir kaynağı oluşmayacak mıdır? Bu sorulardaki amacım üye olmayan meslektaşlarımı suçlamak değil eşit olmayan yaptırım uygulanmasına olan tepkimdendir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Aidat üyenin sorumluluğu ve görevidir. Bunu kimse inkar etmemekte ve savunmamaktadır. Burada itiraz edilen konu odanın mali döngüsünü sağlamak için sadece üye olan meslektaşlara yüklenilmesidir. Zamlardan sonra gerçekleşen danışma kurulu toplantısında bir meslektaşımız oda yönetiminde yer alan birisinin geçmiş borçlarını yapılandırarak sildirdiğinden ve kelan borcunuda yine ödemediğinden bahsetmişti. Bununla ilgili oda ne yaptı? (toplantıda alınan aksiyonlarla ilgili bilgi verilmedi.) Etik kurulu çalıştı mı bunun için, buda bir gelir kaynağı azalması ve aidatlarını düzenli ödeyenlere ihanet değilmidir? Kanuna göre üye olmakta herkesin sorumluluğudur, peki oda şimdiye kadar bununla ilgili ne yaptı? Neden tüm yük üye olan kişilerin omuzlarında? Eğitim geliri yada başka gelir kaynaklarının pratiğe dökülmemesinden bahsedelim, yıllarca insanlar işinden gücünden zaman ayırarak odada fiziki eğitimlere katılamaz tüm eğitimler online olsun çağrısı yaptık. Neden şimdiye kadar bu isteklere kulak tıkandıda şimdi online eğitimler düzenlenmeye başlandı? Bu kalemlerin gelire dönüşmemesinde yanlış atılan adımların hiçmi etkisi yoktur?

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Geçmiş yıllarda oda aidat artışları yapılmadığı ve bu nedenle ekonomik olarak sıkıntıda olunduğu konusunda bilgi verilmişti. Ve birden bire her fırsatta dile getirdiğiniz TMMOB örgütlülüğü içerisinde en yüksek aidat artışı ÇMO da gerçekleştirildi. Biz aidatların artışına karşı dik durmuyoruz, bizim dik durduğumuz ve itiraz ettiğimiz sizlerin biz yaptık oldu yaklaşımıdır. Önümüzde ki sene aidat artışlarını 3000TL olarak belirlerseniz sizleri kim durduracak? Şuan yaptığınız üyelerinize bir dayatma değilmidir? (Bizim algımız bu şekilde.) Birebir görüşmelerimizde ekonomik durum kötü dediniz ve sizlere bu durumu üyelere online toplantı ile açıklayın çağrısı yaptık. Neden oda üyeleriyle bu şekilde bir iletişim kurmaktan imtina ediyor? Hayır bugün geldiğimiz noktada da ısrarcılığınızla biz yaptık oldu diyorsunuz, onlarca sese kulak tıkıyorsunuz ve haklı olmadığınızı tekrar kanıtlıyorsunuz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Oda ve üyenin bütün olması hepimizin ortak arzusudur. Günümüz koşullarında bu tanımlama gerçeklikten çok çok uzaktır. Uzak olduğunu anlamak için üyelerle birebir iletişime geçmenizi öneririm.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Aidat üyeye yük değildir, yük olan makul sınırlar üzerinde yapılan artışlardır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Bu açıklama oda şubeleri arasında derin çatlaklar olduğu konusunda şüpheler uyandırıyor. Oda şubeleri örgüt olamamışken oda ve üyenin tam bir örgütlülüğünden bahsetmek gerçekçi değildir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Burada odayı yıkmaya çalışan kitle muhtemelen bizleriz, çünkü bu söylem defalarca kulağımıza geldi ve her seferinde odaya zarar vermemek için sustuk. Hiçbir ortamda oda örgütlülüğüne karşı bir tavır sergilemedik. 15 yıldır istifa etme şartlarını karşılamama rağmen üye olarak kalmam ve aidatlarımı ödememde şahsi olarak bu desteğimin göstergesidir. Odaya olan eleştirilerimizin oda karşıtlığı olarak algılanması yada alıglatılması manipülasyondur. Bulunduğumuz her ortamda yıllardır odaya üye olun, aidatlarınızı ödeyin ve aktif olarak çalışın çağrısı yaptık. (Yüzlerce meslektaşım bu söylemlere şahittir). Fakat odanın her yaptığınıda destekleyecek ve sineye çekecek karakterde de değiliz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Şube kapatma önerisi doğrudan bizlerden geldi ve bunu açıkça forumda dile getirdik. Bunu düşmanca algılamak sizlerin bize karşı olan bakışının bir göstergesidir. Aidat toplamayamayan (yazının üst kısımlarında ve danışma kurulu toplantısında kendi beyanlarıdır), hiçbir mesleki etkinlik yapmayan, bulundukları şehirlerde çevre mühendisliği bölümlerini ziyaret etmeyen, şubeleri meslektaşlar için cazibe merkezi haline getirmeyen şubeler KAPATILMALIDIR. Görevlerini yapması gerekirken yapmayan şubelerin ve temsilciliklerin tespit edilmesi ve iç yönetmeliklere göre aksiyon alınmasıda YK görevidir, bu yetkilerini kullanmayan YK da açıkça görevini suistismar etmektedir. Bu yazıdan meslektaşları işsiz bırakmak çıkarılmamalıdır. Yukarıda ki koşullarda açık kalan şubeler analitik zekaya sahip biz mühendislerin aklıyla dalga geçmektir. Aynı zamanda günümüz teknolojik ve yaşam koşullarını analiz edememenin açık bir göstergesidir. Milyonlarca dolar yöneten şirketler bile tek tek ofislerini kapatarak teknolojik iletişim ve uzaktan çalışma araçlarına yönelirken zamanı yakalayamamak teknolojiyi takip etmesi gereken biz mühendislerin ayıbıdır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ALTINA SONUNA KADAR İMZAMIZI ATIYOR VE DESTEKLİYORUZ. BİZLERİ ANLAMAYAN, AYRIMCILIK YADA ÖRGÜT KARŞITLIĞIYLA İTHAM EDEN HERKESE TEKRAR BURADAN DUYURUYORUZ. ÇMO BİZİMDİR VE YEGANE MESLEKİ ÖRGÜTÜMÜZDÜR. ÜYE OLMAYAN TÜM MESLEKTAŞLARIMIZI TEKRAR ÜYE OLMAYA DAVET EDİYORUZ.


Yukarıdaki yazının tamamı şahsımın görüşleridir. CMNet in stratejisini yansıtmamaktadır. (Kimsenin gözünden kaçmasın diye büyükçe yazıyorum)
Bu yazının her satırını yorumlama ihtiyacı duymadım. Bu demek değildir ki yazının kalan kısımlarını savunuyorum. Sadece önemli olan kısımlara itirazımı dile getiriyorum.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Fatih ÖzcanBütün bu sorunların belirtileri önceki yönetim döneminde de vardı.. Ama Ankaraya gelen delegelerin büyük çoğunluğu maalesef bu ekibin yine burada olmasını seçti.. Hiçbiri kendisini suçlu hissetmiyordur, yarın yine aynı ekipten aynı mantıkla çalışan ya aynı kişileri ya da benzer kişilere oy vereceğinden şüphem yok..
 
Tolgay DoğanÇMNet İstanbul Whatsapp grubuna bir umut ışığıyla gelmişti kendisini, çok mutlu olmuştuk. Aidat zamlarından sonra kendisine yöneltilen hiçbir soruyu cevaplamamış, üzerine değindiğimizde de "çok işlerim var yazamıyorum" diyip yanıtsız bırakmıştı tüm soruları. Sonra da attık gitti zaten. Bizim o grubu açma amacımız birliğimizi göstermekti, birliğe dahil olmayacak kişinin grupta da yeri yoktur diye düşündük.
 
Tolgay DoğanSorun kişiden ziyade, ekibe oy verenlerden kaynaklanıyor.. İstanbul şubeden yeni adaylar gelirse yine böyle olucaklar.. Ayrık bir şube çünkü.. Herşeyi en iyi kendi biliyor sanıyorlar.. Diğer şubelerin çoğu ile iletişimleri zayıf, kendi istediklerini kabul eden şubelerle iletişimi iyi tutup delegeleri kendine çekiyorlar..
 
Fatih ÖzcanYazıda CMNet te paylaştığımız önerileride yer verildiği ve tek taraflı bir bakıç açısıyla yazı yazıldığı için cevap verme ihtiyacı hissettik. Bu durum karşılıklı atışmaya dönüşmemesini arzu ediyoruz. Bu nedenle olası gelecek cevaplara çok gerekmedikçe dönüş yapmayacağız.
 
Fatih Özcanyemin ediyorum bomboş bir yazı, saçma klişe sloganlarla ve laf kalabalığı yaparak beyni uyuşturmaktan başka bir şey değil. hiç bir problemin çözümü olmadığı gibi hiç bir sorunun cevabı da değil. akılları sıra aidat işine kılıf uydurmaya çalışmışlar ama yine ellerine yüzlerine bulaştırmışlar. valla tüm hücrelerimle gıcık oluyorum odaya. çıkma şansım olsa 1 sn bile durmam...
 
Üst