• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastane için Çevre İzni başvurusu aşamaları

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
Merhaba arkadaşlar,

Bilindiği gibi Çevre İzin ve Lisansları Hk. Yönetmeliğin Ek-2 10.14 maddesi gereği 20 yatak ve üstü hastaneler çevre iznine tabidir. Bugüne kadar benim ve birçok kişinin aklını karıştıran durum; birçok hastanenin atıksuyunu şehir kanalizasyonuna deşarj yaptığı için deşarj izninden muaf olması ve kojenersyon gibi bir ünitesi olmadığı sürece emisyon izninden de muaf olmasıdır. Gürültü izninden de muaf olması (Çevre İzin Lisans Yönetmeliğinin eklerinde (*) ile işretlenen işletmeler gürültü izninden muaftır(bkz. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Madde 33) ) sebebiyle akıllara gelen soru; tüm izinlerden muaf olan bir işletme neden Çevre İzni almak zorundadır? Yanıt; yönetmeliğin Ek-2'sine 10.14 maddeden girmesi :)

Neyse değerlendirme yapmayı bırakıp aşamalara geçmek en iyisi...

Çevre İzni alabilmek için öncelikli şart Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almaktır. GFB başvurusu için istenen ortak belgelerin listesi aşağıda yer almaktadır.
1. ÇED Olumlu ya da Gerekli Değildir Kararı (ÇED’e tabi tesisler için) veya ÇED’e tabi olmayan tesisler için kapsam dışı olduğunu gösterir yazı.
2. 3194 Sayılı İmar Kanunun Kapsamında;
2.1 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış yapılarla ilgili olarak;
- Yapı kullanma izin belgesi
- İşletmede yapı kullanma izinleri bulunan yapıların dışında 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış bir yapı olmadığına dair tesis yetkilisi tarafından imzalanmış taahhütname.
2.2 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak;
- İşletmenin bu tarihten önce yapıldığını kanıtlayan resmi bir belge (Belediyeden alınacak resmi bir yazı, elektrik faturası, su faturası vb.)
- İşletmede 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış bir yapı olmadığına dair tesis yetkilisi tarafından imzalanmış taahhütname.
3. Ticaret Sicil Gazetesi
4. Kapasite raporu, kapasite raporu yerine geçebilecek yetkili makamlardan alınmış diğer belgeler veya kapasite raporundan muaf olduğuna dair belge.
5. İşletme belgesi veya işletme belgesinden muaf olduğuna dair belge.
6. Vaziyet planı (İşletme alanındaki tesislerin ve birimlerin yerleşim planları)
7. İş Akım Şeması ve Proses Özeti (hammadde kabulünden başlayarak her bir ünitede uygulanacak işlemlerin ayrıntılı açıklaması, gerekli şema, formül ve şekiller, atık kodları)

Bu ortak belgelerin yanında Hastaneler için aşağıdaki belgeler gerekli olacaktır;

8. Emisyon için “İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı” İl Çevre ve Orman Müd.ne (İÇOM) gönderilir.
9. Deşarj için eğer kanalizasyona bağlantı var ise “Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı” (bulunulan şehrin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne başvurulur), alıcı ortama deşarj var ise İÇOM’a deşarj izni başvurusunda bulunulmalıdır.

ÇED görüşünüz yok ise başvuru için gerekli evraklar (İÇOM un hazırladığı örnek dilekçeden alınmıştır);
• Yer / Yerlerin mülkiyesine ilişkin belge (Kiracı ise kira kontratı)
• Kapasite raporu (varsa)
• Yapı ruhsatı / Yapı kullanma izin belgesi (varsa)
• Faaliyetle ilgili detaylı iş akım şeması (faaliyet sahibi tarafından onaylanacak)
• Vergi levhası, sicil gazetesi (fotokopi)
• Faaliyet sahibinin, varsa vekilinin noter tasdikli imza sirküleri (vekili varsa vekaletnamesi)
• Taahhütname

Hastanelere kapasite raporu verilmiyor, o sebeple o evrağa gerek yok.
İş akım şeması GFB başvurusunda istendiği için ben ÇED görüş başvuru dilekçesinin ekinde göndermedim, sorun olmadı (siz yine de bağlı olduğunuz İÇOM a danışın).

Aşağıda benim ÇED görüş başvuru dilekçeme eklediğim evrakları görebilirsiniz ama mutlaka bağlı olduğunuz İÇOM’a danışarak bunları hazırlayın.
• Tapu Senedi
• Vergi Levhası
• Ticaret Sicil Gazetesi
• Faaliyet Belgesi
• Taahhütname
• Yapı Ruhsatı
• Özel Hastane Açılış Ruhsatı
• İmza Sirküleri

ÇED görüş onay yazım yeni çıktığı için sonraki işlemleri henüz tamamlayamadım fakat yapacağım işlemleri şöyle sıralayabilirim;
  • Emisyon için İl Çevre Uygunluk Yazısı başvurusu (bağlı olunan İÇOM’a dilekçe ile başvurulacak)
  • GFB başvurusu (Çevre İzinleri Portalından online olarak gerçekleştirilecektir)


GFB başvurusu sırasında dikkat edilmesi gereken noktalarda fikri olan arkadaşlar bu başlığın altında tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim. Başta da söylediğim gibi emisyon ve deşarj da kapsam dışı olan hastanelere nasıl bir işlem uygulayacaklar bilemiyorum, Bakanlıktan konuştuğum kişilere göre sisteme başvuru yapıldıktan sonra muafiyet verilecek ama zamanla ne olacağını sanırım hep beraber göreceğiz...

Bana gelen veya gördüğüm sorularda genel olarak karıştırılan konu hastanedeki (veya işletmelerdeki) oluşan atıklar için çevre izni alınacağı konusunda, çevre izni “Emisyon, Gürültü Kontrolü, Atıksu deşarjı, Tehlikeli madde atıksu deşarjı ve Derin deniz deşarjı” için verilmektedir, oluşan katı atıklar için verilmez. Eğer hastanede kojenerasyon ünitesi yok ise (yani yakarak enerji geri kazanımı yapılmıyorsa) Çevre Lisansı başvurunda bulunulamaz, GFB alındıktan sonra Çevre İznine başvurulacak.

Ekte bazı dilekçe örneklerini görebilirsiniz...

Umarım yardımcı bu yazı birçok kişiye yardımcı olur.

NOT: Sorularınız, fikirleriniz ve tecrübelerinizi özel mesaj yerine bu başlık altına yazarak paylaşmanızı rica ederim.

İyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • ced_dilekce_ornegi.pdf
    17.3 KB · Görüntüleme: 523
  • ornek_taahhutname-tesis(faal) ÇED.doc
    42.5 KB · Görüntüleme: 405
  • Emisyon_il_cevre_dilekce_(ornek).doc
    27.5 KB · Görüntüleme: 428
Duygu hanım paylaştığınız şema, yönetim şemasıdır. İş Akım Şeması ve Proses Özeti bundan çok daha farklıdır. Bence mühendis arkadaşlarımızın örnek dosyaya kopyala-yapıştır yapmasından ziyade gezdikleri hastanedeki bölümleri, o bölümlerden çıkan atıkları incelemeleri ve bu verilere dayanarak bir şema oluşturmalarının daha bilinçli olacağı görüşündeyim.
 
Melih bey haklısınız fakat zaten yönetim şeması takibinde hastanenin iş akım şeması kolaylıkla oluşturulabilir. ( hastanenin proje özetini hazırlarken ben bu yolu izledim sorunda çıkmadı) Esra hanımın kafasında taslak oluşturmak adına paylasımı gerçekleştirdim. Başlangıçta diğer iş gruplarına nazaran hastanelerden çıkan atıkları bölümlere göre şema oluşturmak biraz daha karmaşık.
 
Dilek Hanım,

Forumda belirttiğiniz şema İş Akım Şeması 'nda şeklen kullanılabilinir ancak sizin de bildiğiniz üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu bir İş Akım Şeması ve Proses Özeti formatı mevcut. Yapılacak İş Akım Şeması ve Proses Özeti de bu yayınlanan formata göre hazırlanmadığı zaman en basitinden formata uygunsuzluktan bir eksiklik almanız olası. Bu işin en iyimser tarafı. En kötümser tarafı da oluşturacağınız İş Akım Şeması ve Proses Özeti'nin gerek evrak başvurularında, gerek bildirimlerde, denetimlerde, en önemli nokta olarak mesleğimizde bildiğimiz üzere, mevcut ve olası kirlilik kaynaklarını belirlemek gibi unsurlar içermesi.

Bakın gerekse bu konuda gerekse forumun diğer konularında sürekli olarak yazıldı çizildi: İş Akım Şeması ve Proses Özeti bir çevre mühendisinin tek başına kendi firmasında oluşturacağı bir şeydir. Özel bir şeydir. Bu yüzden teker teker aşamaları anlatacağım burada. (Duygu Hanım bu size özel bir şey değildir lütfen üzerinize alınmayın tüm yeni mühendislerimiz, üşengeç mühendislerimiz yararlansın diye yazıyorum):
- En basitinden ama en iyi yöntem olarak elimize kağıdı kalemi alırız.
- Tesisimize hammaddenin giriş noktasından başlayarak ürün olarak çıkan noktasına kadar bütün noktalarını teker teker gezeriz.
- Bölümleri teker teker atıklar, kimyasallar vb.. açısından inceler ve kağıda not ederiz (emisyon-atıksu-gürültü ve diğer atıklar).
- Bütün bölümleri gezdikten ve notları aldıktan sonra diğer dökümanlar ile karşılaştırarak kontrolünü yaparsınız.
- Sıraladığınız eksiklikleri ve çözüm önerilerini raporunuza yazar ve tesis yetkilisine sunarsınız.


Tüm bunların dışında soru sormadan, okumadan, dinlemeden, araştırmadan, sorgulamadan mühendis olunamaz. Varsaymayın. Zannetmeyin. Sorun. Kimse sizi bundan ötürü dışlamaz, cahil veya bilgisiz demez. Koca koca yaşını başını almış müdürleriniz bir soruları olduğunda sizlere soruyor. Soru sormaları kendilerinin ünvanlarından bir şey götürmüyorsa sizden de götürmez.

Bir de artık balık istemeyin. Size balığı veren arkadaşın balığını sahipleniyorsunuz. O balık kılçıklı çıkıyor, bayat çıkıyor, yenilmez çıkıyor. Bir düşünün bakalım böyle kolaya kaçarak nasıl bir insan olarak görünüyorsunuz. Balık tutmayı öğrenin sonrada yanınızdakine bunu öğretin. Böyle olur bu işler.
 
bir çok hastaneye çevre izni kapsam dışı yazısı aldım, il müdürlüğünden kimse iş akım şeması ve proses özeti istemedi, bilginize...
sadece çalışanlar açısından kolaylık olması adına hangi bölümden ne atık çıktığını gösterir bir şekilde çevre el kitabı hazırladım.
 
@Gülçin Bozkurt
Hastanelerin en büyük sorunu kanal bağlantı izinleri, laboratuvar cihazları özellikle de kapasitesi yüksek bir hastaneyse doğrudan kanalizasyona veriliyor. Sterilizasyon cihazı kurulum işlemleri de sancılı oluyor. Böyle sıkıntılarınız olmadı mı hiç peki?
 
Lab. cihazlarının çoğu kitlerle çalışıyor, ömrü dolunca kontamine atık olarak depoluyoruz, kimi hastanede ise bazı lab. cihazlarından ve endoskopi bölümlerinden çıkan atık suları biriktirip lisanslı firmalara veriyoruz. 3 ilçe İski Müdürlüğünden de görüş yazılarını aldık sorun olmadı. ÇED görüşlerini de aldık, diğer resmi evraklarla(ruhsat,vergi levhası,tapu,imza sirküsü,tic.sic.gaz,vaziyt planı) çevre ve şeh. il müd. başvuruda bulundum.akabinde kazanın ısıl gücü, passivasyon işleminin olup olmadığı ve strelizasyonun ne şekilde yapıldığına dair taahhütname verdim.
 
Anladım, genel olarak hastanelerin en sıkıntılı olduğu konu tehlikeli kimyasallar, atık sular. Diğer evraklarda pek problem çıkmıyor bildiğim kadarıyla. Kimyasalların büyük bir kısmını ayrı toplayıp lisanslı firmaya verebiliyoruz ancak 24 saat çalışan öyle cihazlar var ki atıklarını biriktirmek mümkün değil. Daha küçük ölçekli hastanelerde pek sorun olmuyor bu konu sanırım, şanslıymışsınız hepsini halletmişsiniz.
 
@Gülçin Bozkurt

@Gülçin Bozkurt

Siz bir anlamda zaten İş Akım Şeması ve Proses Özeti yapmışsınız zaten.:)
 
Hastanede yatan hastaların gaita ve idrarları 180103 Enfeksiyonu önlemek amacı ile toplanmaları ve bertarafı özel isleme tabi olan atıklar kapsamındadır. Bu konuda bakanlığın görüşü mevcuttur.
Hastaneler tıbbı atıklara çok miktarda para ödedikleri için miktarları azaltmak adına gaita atıklarını evsel olarak, idrar atıklarını da kanalizasyona boşaltmaktadır.
 
@Elmas Maden

izole hastalar dışındakileri evsel atık olarak atıyoruz. hastane yönetiminin yaklaşımı evlerdeki bebeklerinkiler nereye gidiyor şeklinde. özel bir durum olduğunda ancak tıbbi atığa atılıyor. doğru mu yanlış mı emin değilim ama uygulamamız bu şekilde.
 
Üst